Eric Clapton - Time Pieces (1982)

Alternatieve titel: The Best Of

Label: RSO

1. I Shot the Sheriff (4:24)
  2. After Midnight (3:09)
  3. Knockin' on Heaven's Door (4:21)
  4. Wonderful Tonight (3:39)
  5. Layla (7:06)
  6. Cocaine (3:35)
  7. Lay Down Sally (3:49)
  8. Willie and the Hand Jive (3:28)
  9. Promises (3:00)
  10. Swing Low Sweet Chariot (3:29)
  11. Let It Grow (4:55)
avatar van potjandosie
er valt altijd wel iets op te merken over de samenstelling van dit soort verzamelaars. deze bestaat uit lekkere, laid-back goed in het gehoor liggende, noem het voor mijn part commerciële nummers uit de seventies die een heerlijk relaxed sfeertje uitstralen, dus verwacht uitgezonderd "Layla" geen spetterend gitaarwerk of vlammende gitaarsolo's. de muziek heeft ook weinig van doen met zijn "Cream" periode.

deze verzamelaar, 1 van zijn vele, is als volgt samengesteld:

3 nummers "I Shot the Sheriff", "Willie and the Hand Jive" en "Let It Grow" van "461 Ocean Boulevard" (1974)
3 nummers "Wonderful Tonight", "Cocaine" en "Lay Down Sally" van "Slowhand" (1977)
"After Midnight" van het album "Eric Clapton" (1970)
"Knockin on Heaven's Door" uitgegeven als single (1975)
"Layla" van het album "Layla and Other Assorted Love Songs" (1970 Derek and the Dominoes)
"Promises" van het album "Backless" (1978)
"Swing Low Sweet Chariot" van het album "There's One in Every Crowd" (1975)

naast de hierboven genoemde bekende covers (Bob Marley, J.J. Cale en Bob Dylan), staan er een 4-tal originals "Wonderful Tonight" en "Let It Grow" van EC zelf op, waarvan 2 co-written nummers "Lay Down Sally" met Marcy Levy en "Layla" dat hij samen met drummer Jim Gordon schreef.

het aanstekelijke in een reggae versie gegoten "Willie and the Hand Jive" is een nummer van Johnny Otis, die ook wel de "godfather of rhythm & blues" werd genoemd en de eveneens aanstekelijke, veel gecoverde traditional "Swing Low Sweet Chariot" is van oorsprong een Afro-Amerikaanse spiritual ofwel een christelijke hymne (lofzang).

vreemde eend in de bijt is "Promises" dat geschreven werd door de Amerikaanse songwriter/producer Richard Feldman en de Amerikaanse industrieel ontwerper/muzikant Roger Linn, dat overigens prima past bij de fijne flow van de overige nummers.

zoals musician hierboven opmerkte "11 sterke songs die prima bij elkaar passen"