The Kooks - Konk (2008)

Label: Virgin

1. See the Sun (3:36)
  2. Always Where I Need to Be (2:41)
  3. Mr. Maker (3:00)
  4. Do You Wanna (4:06)
  5. Gap (4:00)
  6. Love It All (2:50)
  7. Stormy Weather (4:01)
  8. Sway (3:36)
  9. Shine On (3:14)
  10. Down to the Market (2:27)
  11. One Last Time (2:38)
  12. Tick of Time (4:25)
  13. All over Town (3:14)
  14. Watching the Ships Roll In * (3:21)
  15. Eaten by Your Lover * (1:05)
  16. No Longer * (3:44)
  17. Fa La La * (3:01)
  18. Nothing Ever Changes * (2:15)
  19. By My Side * (2:47)
  20. Hatful of Love * (3:32)
  21. See the Sun [Alternate Version] * (2:03)
  22. Brooklyn [Home Demo] * (2:25)
Ik lees hier veel gefrustreerd ogende berichten over The Kooks als amateurs en onoriginaliteit en andere voorspelbare (daarom overigens niet per se onjuiste) waardeoordelen. Dit kan allemaal wel zijn, maar feit is dat The Kooks voorzien in een commoditeit die simpelweg veelgevraagd is, namelijk: zwijmelmuziek voor verliefde jongens en vooral meisjes.

In mijn ogen beheersen ze dit trucje ook goed. Ik sluit me aan bij de commentaren dat de band hier niet bepaalt het wiel uitvindt, maar dat doet er niet toe. Dit is nou typisch het soort muziek dat elke generatie opnieuw moet worden gemaakt en dat zal ook gebeuren. Elke generatie tienermeisjes heeft namelijk een Luke Pritchard nodig om het zwijmelgehalte nog eens op te voeren.

Dit is allemaal misschien wat makkelijk en kort door de bocht geconcludeerd, maar The Kooks lijken ook geen enkele aanleiding te willen geven om zich van dit imago te ontdoen. Ze houden zich netjes aan de modetrends, passen elk liedje netjes in in een couplet-refrein-couplet-refrein-bridge-refrein structuur en, de belangrijkste aanwijzing, zingen eigenlijk uitsluitend over de liefde. Ik heb even geteld en het woordje love komt 85x voor op deze cd. Een treffender voorbeeld om de muziek van The Kooks te beschrijven kan ik eigenlijk niet bedenken.