The Kooks - Konk (2008)

Label: Virgin

1. See the Sun (3:36)
  2. Always Where I Need to Be (2:41)
  3. Mr. Maker (3:00)
  4. Do You Wanna (4:06)
  5. Gap (4:00)
  6. Love It All (2:50)
  7. Stormy Weather (4:01)
  8. Sway (3:36)
  9. Shine On (3:14)
  10. Down to the Market (2:27)
  11. One Last Time (2:38)
  12. Tick of Time (4:25)
  13. All over Town (3:14)
  14. Watching the Ships Roll In * (3:21)
  15. Eaten by Your Lover * (1:05)
  16. No Longer * (3:44)
  17. Fa La La * (3:01)
  18. Nothing Ever Changes * (2:15)
  19. By My Side * (2:47)
  20. Hatful of Love * (3:32)
  21. See the Sun [Alternate Version] * (2:03)
  22. Brooklyn [Home Demo] * (2:25)
avatar van Lexicon Devil
Kleurloze, onschuldige jongetjes pop. Deze voorgekauwde, hapklare brokken -13 in een dozijn- 3FM bandjes zijn de nieuwste rage voor een jaartje of 2. Dat dit hier en daar indie genoemd wordt is echt een grap.

Klepper
Vette CD die steeds mooier wordt. De groeten thuis!

Ik vind het ook een goede plaat. Niet zo goed als iiio, maar zeker een niveau wat acceptabel is voor een tweede plaat. Zoals hierboven ook te zien is, is er een Japanse editie met een aantal B-sides. Ook zeker de moeite waard om te luisteren. Fa-la-la bijvoorbeeld vind ik een zeer fijne track. Ja, dit bandje bevalt me wel.

avatar van My Addiction
Weeral vind ik de muziek van The Kooks ongelooflijk goed.
En nog altijd vind ik hun stijl nouja, ik zou nooit zoiets dragen

Geweldig album van een geweldige band!

De nummers blijven leuk, hoe vaak je dit album ook luistert.
De nummers Mr. maker, Do you wanna, See the sun en Always where i need to be zijn de grote aanraders!

De andere nummers lijken wat meer op elkaar, maar toch zijn ze erg leuk.

Ik heb er trouwens wel even over moeten doen voordat ik overtuigd was dat dit album geweldig is: dit album vond ik de eerste keer echt niks, maar na een aantal keer luisteren kun je niet meer zonder, dankzij de aanstekelijke deuntjes!
Ook goed dat je meteen hoort dat het The Kooks zijn: ze hebben een duidelijke eigen (en leuke ) stijl!

avatar van kazzie
Het eerste album vond ik misschien iets leuker maar dit album mag er ook zeker zijn, het blijft altijd leuk te luisteren, zo keertje of 2 in de maand. En op een zomerse dag klinkt het allemaal nog wat mooier. Op pinkpop waren ze super! Luke was wel onder de invloeid van iets dat was te zien maar dat mocht de pret niet drukken! Ben al zeer benieuwd naar het volgende album, hopelijk begin 2010 (eerder verwacht ik het al helemaal niet!) En ze mogen de tijd nemen want hij mag wel weer net zo lekker worden als het debut!

avatar van kaztor
Lexicon Devil schreef:

Mee eens.
De band had een paar leuke deuntjes in huis, maar dat is te weinig en ze klinken zeer zeker niet 'indie'. Eigenlijk vind ik dit, net als Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand en Fratellis een soort van nep-Interpol of nep-Strokes.

kaztor schreef:

Mee eens.

In zie de vergelijking met eingelijk alle 3 niet zo goed. Ik vind dat ze juist eens wat anders zijn dan al die Brits-bandjes. Er zijn weinig britse bands die me ook na het 2de album kunnen boeien. Het eerste album van Kaiser Chiefs vond ik nog heel aardig, 2de was al stukjes minder en het laatste nieuwe vond ik al helemaal tegenvallen. En ik ben er van overtuigd dat de opvolger op Konk een goede zal zijn. Omdat ik het verschil tussen het eerste en 2de album van the kooks helemaal niet zo groot vond. Als ze maar niet te veel van style gaan veranderen. De grote overvloed aan akoetische gitaren klinkt erg fijn in de oren!

avatar van LucM
De vergelijking met the Strokes en Interpol vind ik ook nergens op slaan. The Strokes en Interpol klinken veel meer Amerikaans waar dat the Kooks (en ook Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs) hun wortels hebben in Britse klinkende bands als the Kinks en the Who. En met indie heeft het ook niets te maken, the Kooks brengen gewoon aanstekelijke britpop, niet meer en niet minder.

avatar van Gert P
Ach dit is ook zo'n groepje dat naar een paar albums verdwijnt.
Niets nieuws onder de zon en vrij eentonig.

avatar van LucM
Ik denk ook dat the Kooks geen lang leven beschoren is.

avatar van kazzie
Bandjes komen en gaan dat is zo. Ik denk dat er nog 1 album komt en Luke solo gaat of zo. Misschien wordt de komende cd wel het hoogte punt en stoppen ze op het hoogte punt en gaan ze gewoon allemaal hun eigen weg. Je weet het niet!
Maar van mij mogen ze nog wel lang door gaan, ik vind het heerlijk klinken

avatar van Gert P
Alleen de echte grote en goede groepen is een lang leven beschoren en daar horen dus deze amateurs niet bij.
Bijna alle nieuwe groepen reproduceren de jaren 70 muzikanten om vervolgens naar 2 of 3 jaar in het niets te verdwijnen.
Zie hoeveel muziek of muziekgroepen uit de jaren 70 er nog zijn of gedraaid worden en wat er nog over is van de 90 er jaren.

avatar van kazzie
Hoezo zouden dit amateurs zijn? Dat vind ik beetje en rare woord keuze. En volgens mij willen The kooks niet bewust de jaren 70 over doen. Ze komen niet met heel veel vernieuwing, maar veel van dit soort bandjes ken ik eingelijk niet? Dus echte bandjes die zoveel met de akoestische gitaar muziek maken en dan ook op zo'n manier.

avatar van TheFunkyM
Begin dit album steeds minder lekker te vinden.. eigenlijk zoals ik het eerst vond.. gewoon soft met leuke meezing liedjes.. komt niet in de buurt van hun eerste album.
Erg jammer, leuk cdtje voor even, maar na veel luisterbeurten verveelt hij verschrikkelijk...

Half puntje eraf.

avatar van cbokhove
Ik merk dat ik bijna alle nummers erg catchy vindt. Aangezien dat maar weinig bands gegeven zijn, ga ik naar 4*

JustaRascal
My Addiction schreef:
Weeral vind ik de muziek van The Kooks ongelooflijk goed.
En nog altijd vind ik hun stijl nouja, ik zou nooit zoiets dragen

Zo apart kleden zij zich ook weer niet.

avatar van stoepkrijt
Hier wordt ik nou vrolijk van! Superlekkere muziek, heel sterk album.
Heb m pas 1 keer beluisterd, misschien gaatie na een paar keer al vervelen. In dat geval zal ik mn beoordeling nog aanpassen.

Voorlopig 4 sterren.

Ik lees hier veel gefrustreerd ogende berichten over The Kooks als amateurs en onoriginaliteit en andere voorspelbare (daarom overigens niet per se onjuiste) waardeoordelen. Dit kan allemaal wel zijn, maar feit is dat The Kooks voorzien in een commoditeit die simpelweg veelgevraagd is, namelijk: zwijmelmuziek voor verliefde jongens en vooral meisjes.

In mijn ogen beheersen ze dit trucje ook goed. Ik sluit me aan bij de commentaren dat de band hier niet bepaalt het wiel uitvindt, maar dat doet er niet toe. Dit is nou typisch het soort muziek dat elke generatie opnieuw moet worden gemaakt en dat zal ook gebeuren. Elke generatie tienermeisjes heeft namelijk een Luke Pritchard nodig om het zwijmelgehalte nog eens op te voeren.

Dit is allemaal misschien wat makkelijk en kort door de bocht geconcludeerd, maar The Kooks lijken ook geen enkele aanleiding te willen geven om zich van dit imago te ontdoen. Ze houden zich netjes aan de modetrends, passen elk liedje netjes in in een couplet-refrein-couplet-refrein-bridge-refrein structuur en, de belangrijkste aanwijzing, zingen eigenlijk uitsluitend over de liefde. Ik heb even geteld en het woordje love komt 85x voor op deze cd. Een treffender voorbeeld om de muziek van The Kooks te beschrijven kan ik eigenlijk niet bedenken.

avatar van shylaa
Persoonlijk heb ik deze tweede plaat van hen nooit begrepen. De eerste vond ik veel beter, alhoewel ze hier ook geen nieuw geluid brachten. Maar toch, die had dat onbeschrijfelijke wat een goede plaat moet hebben. Konk daarentegen, vind ik echt zwak! 2*

avatar van JoBBuS
Konk is echt prima, niets bijzonder, maar wel lekker!

avatar van Joeri_000
3 nummers die echt uitblinken: 2,4 en 8.
De rest: tjah in 1 woord: mwah...

Het idee is eraf. Sommige bands kunnen telkens het zelfde blijven doen en keer op keer een goede plaat maken.

The Kooks zijn teveel in het zelfde blijven hangen vind ik.

avatar van wvv89
pff dat zijn juist de singles en die vind ik trouwens het minst. Zeker nr. 4, Do You Wanna. Ongelofelijke slecht zeg. De tekst en de muziek..

Kadafi
T/m Mr. Maker, en dan vooral Mr. maker is leuk. Daarna stort het volledig in met een flutnummer als Do you wanna. Alles wat daarna komt is me niet bijgebleven. Ik ben daarnaast niet zo gecharmeerd van het sullige stemgeluid van de zanger, evenals het lelijke accent wat niet om aan te horen is.

avatar van SoNick
See the Sun vind ik prachtig, met name de overgang naar de electrische gitaar. De rest van het album is van continu hoogstaand niveau en ik vind het een verbetering van het eerste album. Lekkere muziek op een zomermiddag bij het zwembad.

Ohja, Do You Wanna vind ik wel belabberd.

Een uitermate sfeervol album, zeker rak is de moeite waard! Ik ben benieuwd naar het 3e album..

avatar van Sparks
Jeetje wat een lelijke cover, maakt het niet echt aantrekkelijk hier aan te beginnen. Mr. Maker is wel een erg lekker nummer maar zou er zeker niet zijn uitgesprongen als ie op IIIO had gestaan...

avatar van pim556
Ben me toch steeds meer gaan ergeren aan het boybandgehalte van dit album. Nergens wordt dit album verrassend of spannend, doch het is vermakelijk en aanstekelijk.

avatar van lovegun
Ik vind dit echt een heerlijk album en hoewel dit normaal niet echt mijn stijl is, vind ik dit echt een heel leuk bandje! Voor mij is dit popmuziek op zijn best en daar heb ik af en toe ook behoefte aan

Ik bekijk The Kooks dan ook nooit zo kritisch, alle nummer zijn lekker catchy en van mij mag dat zo blijven, ik verwacht ook niet echt dat ze ineens met een meesterwerk aankomen

7 november HMH! ik ben er bij!