Ol' Dirty Bastard - Return to the 36 Chambers: The Dirty Version (1995)

Label: Elektra

1. Intro (4:47)
  2. Shimmy Shimmy Ya (2:41)
  3. Baby C'Mon (3:32)
  4. Brooklyn Zoo (3:40)
  5. Hippa to da Hoppa (3:14)
  6. Raw Hide (4:04)

met Method Man en Raekwon

7. Damage (3:00)

met GZA

8. Don't U Know (4:41)

met Killah Priest

9. The Stomp (2:29)
  10. Goin' Down (4:23)
  11. Drunk Game (Sweet Sugar Pie) (4:16)
  12. Snakes (5:26)

met Killah Priest, RZA, Masta Killa en Buddha Monk

13. Brooklyn Zoo II (Tiger Crane) (7:20)

met Ghostface Killah

14. Protect Ya Neck II the Zoo (4:00)

met Buddha Monk, Prodigal Sunn, Zoo Keeper, Murdoc, Killah Priest, 12 O'Clock, Shorty Shit Stain en 60 Second Assassin

15. Cuttin' Headz (2:32)

met RZA

16. Dirty Dancin' * (2:42)

met Method Man

17. Harlem World * (6:15)
Protect Ya neck II the Zoo

avatar van rien
Die Intro is psycho shit, heb deze cd al heel lang maar blijft dope om terug om terug te horen
Niet voor elke dag maar als ik in een hiphop bui ben draai ik altijd wel een nr van deze cd.

avatar van J.M.
2* krijgt dit album, echt zonde van mijn geld dat ik dit album heb gekocht. Eigenlijk zijn er maar 3 nummer die het luisteren waard zijn en dat zijn Shimmy Shimmy Ya, Brooklyn Zoo (is wel aardig geniaal moet ik zeggen) en Protect Ya Neck II the Zoo. Voor de rest is het elke keer wachten op een gastartiest ik kan dit album bijna niet helemaal luisteren. Onbegrijpelijk van dat hoge gemiddelde. Een paar nummer zoals dit is aan te horen, maar een heel album vol, nee.

Raekwon the chef
Het is toch wel een rapper waar je echt van moet houden, de ene vind het geweldig (zoals ik) en de ander kan er niks mee

E.Norton
In Irak voeren de terroristen daarzo oorlog met het amerikaans leger,
Natuurlijk is het bekend dat zij niet zo al te machtig zijn tegenover de Amerikanen, om dat te veranderen word dit album van ODB de aanleiding van hun agressie en irritatie en dat is wat het midden oosten gebruikt tegen de amerikanen, om goed opgefokt te worden zijn zij hierdoor verwikkelt.
Ze moeten dit album luisteren om opgefokt te raken wegens de schreeuwlelijk van Wu-Tang Clan, 1 of 2 tracks vinden ze leuk maar een heel album word ze teveeel

CaliLove
E.Norton schreef:

Bron: Hard Shock News

Die site van jouw bestaat niet eens...

Tja, their loss

avatar van rien
E.Norton schreef:

Bron: Hard Shock News

Hahaha, wat een onzin verhaal

Heb trouwens mijn stem verhoogd, de stem van ODB mag dan afentoe een beetje irri wezen maar er staan me toch een paar smerig vette beats op deze cd, zo hoor ik RZA het liefst.
Toch een hoop zeer vette gastoptredens en de stem van ODB begin ik ook meer te waarderen, dat na 10 jaar ofzo

avatar van wouter-d
echt een gruwlijk album, erg origineel en samen met only built 4 cuban linx beste solo album van de wu leden.

ODB is op enter the wu ook samen met method mijn favoriete mc (shame on a nigga) wWAAAAAAAAAAAAah eecht vet

brooklyn zoo is absoluut het vetste nummer, grappig (en begrijpelijk) dat de stemmingen zo uiteen lopen love him or hate him I guess

erg goede gastoptreddens van de andere wu leden trouwens meth en reakwon op rawhide echt vet

avatar van wouter-d
Ik denk dat veel mensen niet aan het luisteren van de nummers toekomen door alle skit die er tussen zit, zelf vindt ik dat soms ook super irritant.

Goin' down is bijvoorbeeld echt een vet nummer, je moet alleen wel door die wazige intro heen die na twee keer ook wel leuk geweest is.

Ik vindt het wel geinig al die onzin maar had hij dat niet op losse nummers tussen de nummers in kunnen zetten? dan had ik ze tenminste uit mijn playlist kunnen lazeren

CaliLove
Die intro van Goin' Down doet me denken aan m'n kindertijd.
ODB zegt ook iets in de aard van : when we was young we used to be like...

avatar van Boris91
Dit album heb ik heel lang onderschat, ik vond het altijd zo zonde van de vette RZA beats omdat ik ODB na een paar nummers wel gehoord had (als Deck deze beats eens had gekregen in '95...) Maar je moet er echt aan wennen! Brooklyn Zoo en Shimmy Shimmy Ya zijn hiphoptracks van de bovenste plank, en Damage en Raw Hide zijn ook toptracks. De rest ook zeer vermakelijk. Dat geluid wat hij maakt in de intro van Goin' Down, dat hij eerst dat geluid van achteruit zijn keel komt maakt, en dan dat geschreeuw voordat de track echt begint, heb ik zeker 3 keer opnieuw geluisterd omdat ik helemaal dubbel lag:p. van 3 naar 4 sterren gegaan, en dit is toch wel een classic album.

avatar van Niek
Hmm. Ik ga deze plaat bij terugkomst nog even 3 keer van voor naar achteren helemaal beluisteren en hoop dat dit hetzelfde effect zal hebben als bij Boris. Tot dan blijft mijn 2 gewoon staan want deze plaat heeft me helaas echt nog niet kunnen bekoren. De genoemde tracks van Boris zijn idd wel chill.

avatar van Boris91
Niek, dit album is echt de moeite waard! Ik had eerst exact hetzelfde als jij, maar je moet het album niet te serieus beluisteren, zoals het door jou en mij zo geprezen Enter the Wu-Tang, die je echt intensief moet beluisteren. Zet dit op als je een avondje aan het chillen bent en al aardig onder invloed bent, dan wordt dit opeens geweldig! ODB is imo een van de weinige rappers die wegkwam met een slechte flow, maar hij brengt het dan ook zo geweldig.

Raekwon the chef
ODB heeft juist een geweldige flow, perfect getimed, alleen je moet er van houden.

Rene1979
Lekker album! ODB is soms wat vervelend.....maar toch kan ik hier goed naar luisteren

avatar van Rhythm & Poetry
De ingredienten voor een goed album: een geniale gek die rapt, brabbeld en roept ondersteund door een van de beste producers die toevallig zijn neef is. O ja, de namen van dit duo Ol' Dirty Bastard (de rapper) en RZA (jawel, de producer).

'Shimmy shimmy ya, shimmy yam, shimmy yay,
Gimme the mic so I can take it away.
Off on a natural charge, bon voyage
Yeah, from the home of the Dodgers, Brooklyn squad'

Geschifte teksten die ik van hem gewend ben en waar ik hem altijd aan zal blijven herrineren. De een zal het slecht en bloed irritant vinden, de ander vind het geniaal en krijgt er kippenvel van. Ik behoor tot de 2de categorie.

Uitegrust met zijn zware stem, kreunt, zucht en puft de rapper er op los. En daarmee is het ook zeker een vernieuwende rapper, want weinige artiesten zullen dit op een album durven doen. Voor ODB werkt het, want later zou blijken dat dit zijn meest succesvolle album zou zijn.

Toch heeft deze man een geweldige flow. En dat bewijst hij op een van mijn favoriete nummers Brooklyn Zoo. Met een verse van formaat komt hij op de proppen. Deze lijkt hij bijna in een adem te completeren.

ODB steelt dus echt de rol op dit album. Moeilijk is het daarom ook om je te concentreren op de donkere producties van RZA. En dat is wat jammer, want zijn producties zijn op dit album opnieuw geniaal. Hij weet een perfecte sfeer te creeeren. Ze overheersen nergens, maar zitten uitstekend in elkaar. Drums, piano en samples alles beheerst de man.

De tijd breekt aan voor wat samenwerkingen. Zijn Wu-Tang kameraden: Method Man, Raekwon en GZA mogen een gast verse leveren en doen dit uistekend. Wat fragmenten:

Raekwon (Raw Hide):

'RZA pump the shit just like a shotty
Watch me run it John Gotti
Collidin on the track, like gin and watty
Check the calender, I warn any challenger
to step up {*whoosh*} feel the blast from the silencer'

Method Man (Raw Hide):

'Comin soon to a theatre near you it be the Wu
Yeah find yourself in the square and see it's true
Actual facts to snack on and chew
My positive energy sounds peace to you'

GZA (Damage):

'Kick the hundred strongest rhymes
I brought out the punk in him
Caught him with a strong five deadly venom
Told him enter the Wu-Tang
Witness the Shaolin slang, that'll crush the shit you bring'

En zo verveelt de cd geen moment, zeker niet als een van de beste producties komt op het nummer Goin' Down. Wederom zorgen de drums voor een uitstekende donkere sfeer. Een nummer later komt een nummer die ik vaak skip: Drunk Game, dit komt omdat ODB geen moment de intentie heeft om te rappen. Op sommige nummers is dit grappig, maar bij deze vind ik het irritant en werkt het op mijn zenuwen.

Gelukkig duurt deze iritatie niet lang omdat er nog enkele fantastische nummers aan komen. Veel gastrappers komen aan bod op de volgende nummers. En aangezien veel van hen lid zijn van de Wu-Tang Clan doet dit deel van het album erg denken aan het in 1993 gedropte album: Enter the Wu-Tang (36 Chambers) .

Protect Ya Neck II the Zoo, is mijn absolute favoriet. Hier komt de totale crew van Brooklyn Zu (groep opgericht door o.a. ODB) in voor. Ondersteund door een prachtige beat (lijkt op gitaargepingel) komen alle rappers met een energierijke verse (hier kan de liefhebber lekker zijn agressie op kwijt).

Het geschifte feest zit er bijna op, maar deze verse van Method (op het nummer Dirty Dancin') wil ik jullie niet onthouden:

'This one here's for my people, my people
Enter the 36 chambers, the sequel
Part two, for me and the cipher troop
With the Teflon lyrics that you can't get through
With the twenty-two automatic rap you pack, what?
You ain't hittin with that wack shit you kickin
Straight from the beginning, of the game
All the way to the ninth inning, I bring the pain
Dark like the midnight train on the track by the RZA
Diesel like Arnold Schwarzanegger'

Voor mij een ideaal album om stoom af te blazen en om eens goed te lachen. Ol' Dirty Bastardkan erg sterk flowen en dat laat hij hier gelukkig meer dan genoeg zien.

ik lees vaak dat hij niet kan rappen/flowen,shame on you! deze bastard heeft the gza leren rappen!(geen gelul! bron gza)
hoor hem eens 2 min onafgebroken tekeer gaan op B Z, meer science droppend dan crosby babys zodat negers stil worden als katten.
unieke partybanger.een en al skills, mad respect.
R.I.P

avatar van gweah
3,5 ster voor alleen al Shimmy Shimmy Ya en Brooklyn Zoo.
Voor de rest een beetje een rommeltje.

Die enorm lange verse op Brooklyn Zoo schijnt trouwens een freestyle te zijn.

avatar van hiphopisntdead
Leuke Gekte, zo kan ik het het beste omschrijven.
Alleen het intro, vind ik eerder irritant dan geniaal.
Maar verder erg leuk, ik hou van zijn rapstijl, hij rapt een beetje het zelfde als de Gravediggaz.

Dj2Jelle
The Stomp heeft toch zo'n gigantisch relaxte beat

avatar van royals
K'heb echte hiphop zelden zo rauw gehoord als in Snakes & Brooklyn Zoo II. Zonder commercieële refreintjes, gewoon aaneen stuk rappen. ODB was uniek in z'n soort. Ben nooit meer zo'n echte en rauwe rapper als hem tegengekomen. Hiphop mist personen als hem.

avatar van Golden_Bird
Dit album is vet, maar vooral omdat ODB gewoon - op de meeste tracks - hilarisch overkomt. Als Diehard hiphop-fan zit je hier - op enkele tracks als Brooklyn Zoo - niet erg comfortabel bij.

3.5

avatar van Ralph
De clip van Shimmy Shimmy Ya is echt geweldig!

eric.o
Try to copy this! *5

avatar van Deck36
Wat een heerlijk album is dit toch van naar mijn mening de meest innovatieve rapper aller tijden echte klassiekers zijn hier op te vinden en hoewel er toch een aantal mindere nummers opstaan en Ol'dirtys stem na 17 nummers toch wel een beetje gaat vervelen toch 4*

Beste nummers: Brooklyn Zoo, Protect ya neck ll the zoo en Shimmy Ya

Daily Operator
Een uur lang ODB is toch niet zo prettig
Maar geen slecht album verder, maar te lang voor zo een bizarre MC als ODB, dat gegil mag hij toch wat minderen.

avatar van BoordAppel
dat gegil mag hij toch wat minderen

Dan heb ik goed nieuws voor je...

Daily Operator
BoordAppel schreef:

Dan heb ik goed nieuws voor je...

Is geen nieuws meer

avatar van MAS
MAS
Prachtig album van ODB en een van mijn favo WU-releases. Vond deze persoonlijk leuker (niet beter) dan OB4CL. Een uur ODB is misschien wat lang maar hij presteert het elke keer weer om me aan het lachen te maken door zijn vreemde teksten en geschreeuw.