Tom Dissevelt - Fantasy in Orbit (1963)

Alternatieve titels: Round the World with Electronic Music by Tom Dissevelt | An Astronaut's Impressions While Orbiting the Earth

Electronic

5. Anchor Chains (2:42)
  6. Tropicolors (3:56)
  7. Gamelan (3:02)
  8. Woomerangs (3:08)
  9. Waltzing Mathilda (1:52)
  10. Pacific Dawn (3:46)
  11. Gold and Lead (2:44)
  12. Mexican Mirror (3:41)
  13. Seconds to Eternity (2:17)
  14. Re-Entry (3:10)
avatar van Onderhond
Ik keek een beetje angstig uit naar deze release. Ik heb al veel slechte ervaringen met "klassiekers die de basis vormen van de hedendaagse muziek - electronic". Krijg je van die onnozele Zappa trivialiteiten op je brood.

DIt is echter andere koek. Ligt duidelijk aan de basis van de dark ambient/illbient muziek die nog steeds relevant is. Iets minder gepolijst en af en toe niet helemaal wat het moet zijn, maar het effect is er wél al, en dat op zich is best indrukwekkend.

John Doe waarschuwde voor een nogal ontoegankelijk album, ik kon er echter makkelijk induiken en alles viel snel op z'n plaats. Vind het een fijn album. Gezien z'n leeftijd kan dit makkelijk 5* krijgen maar ik heb daar niet zoveel mee. Ondertussen is er ook wel al wat beters uitgekomen, maar na 40 jaar blijft het fijn om horen.

4.0*

...onnozele Zappa trivialiteiten

avatar van Onderhond
Njah, sorry ofzo ... de man werd mij ooit aangeraden als "breakcore is niet zo origineel" bewijsstuk. Aan dat soort aanraders heb ik echt helemaal niks.

Jou Zappa aanraden is net zo zinvol als een zeekoe leren figuurzagen.

Ik ben trouwens wel benieuwd hier naar. Heb laatst een CD-box met oude Nederlandse electronica gevonden en daar stond ook al het een en ander van Tom Dissevelt op.

Onderhond schreef:

Mooi zeg, ik had voor jou verwacht dat het wel meer over datum zou zijn. Dit van Stockhausen vind je misschien ook wel vet dan. Hier op musicmeter.

Goed voor de referentiekaders van electronica luistereraars iets als dit. Vooral vandaar koos ik het als electronic album van de week.

avatar van tovenaar
Leuk album inderdaad. Ontoegankelijk? Nee hoor, dit is een vrij uitgesproken concept album. Goede sfeer, ik voel me direct in een bordkartonnen space shuttle op weg naar een dito planeet, met robotjes van papier-maché als co-piloten, veel draadjes, knopjes, lampjes en plastic aliens in het vooruitzicht.

Lekkere kraak en lekker warm geluid, absoluut afkomstig uit apparaten met vergeelde toetsen. Niet het meest geniale stuk en ondertussen natuurlijk wat voorbij gestreefd, maar na alle jaren nog steeds de moeite waard.

Onderhond schreef:

rare tip...zou dan eerder denken aan Pierre Henry of Pierre Schaeffer, want dat zijn toch de grondleggers van de Cut-Up muziek. Al is het qua geluid heel erg anders...

Ook boeiend in dat opzicht is het werk van gebroeders Russolo, maar daar is helaas maar heel weinig van terug te vinden...zijn zo'n 3 stukken van bewaard gebleven.

Sietse
Dit album is trouwens ook onderdeel van de 4-disc box "popular electronics - early dutch electronic music from philips research laboratories (1956 - 1963)"

Sietse
ik vind het een aardig album, maar kan wat mij betreft niet tippen aan vergelijkbare albums in het type electronica zoals bijv. Raymond Scott heeft gemaakt of de klassieker de soundtrack "The Forbidden Planet" van Louis en Bebe Barron.

En om het bij het vaderlandse verhaal te houden: Dick Raaijmakers mag gewoon niet vergeten worden. Vaak wat abstracter dan het werk dat je hier hoort, maar eigenlijk essentieel als je, je wilt verdiepen in dit soort muziek.

Maar goed, deze is voor mij alsnog een 3,5 waard met een redelijk kans op verhoging.

avatar van orbit
Ik moet zeggen dat ik nu wel erg nieuwsgierig wordt naar een plaat uit 63(!!) waarin we kennis mogen maken met electronica. Ik stel me al de soundtrack van een Ed Wood film voor ofzo

Sietse schreef:

Leuke alias heeft 'ie bedacht: Kid Baltan, wat achterstevoren Di(c)k Natlab is, waarbij Natlab staat voor ''natuurkunde lab''. Hier zie je Dick wat uitleggen zoeen 20 jaar geleden, deel 2 is ook wel de moeite waard.

Sietse
Kid Baltan heeft ie toch gebruikt voor die eerste singel met alleen maar electronische muziek? Second Song of the Moon. Ik ben heel erg benieuwd naar dat nummer. Heb die nog niet gehoord.

avatar van John Doe
staat hier in het electronische album van de week topic als clip

avatar van orbit
Bizar dit zeg! Dat ze dit destijds op plaat zetten.. nouja, er werd natuurlijk allerlei mafketelarij op plaat gezet toendertijd en je had al van die trippende bohemiens die hier waarschijnlijk met een glaasje wijn en een sigaartje naar zaten te luisteren met hun beatnikkapsel
De muziek is inderdaad de voorloper (en niet eens zo ver verwijderd van) illbient/ ambient. Voorzover ik thuis ben in dat genre, zou dit eigenlijk nog passen in dat genre vandaag de dag. Met name ook omdat dat soort acts vaak teruggrijpen naar allerlei oude analoge geluiden. Qua plaat van de week is dit ook meer een eye(ear)-opener voor mij dan een plaat waar ik intens van ga genieten. Want in tegenstelling tot mijn voorouders ben ik geen trippende beatnik die dit interessant luistervoer vind Maar vanwege het vooruitsrevende en de toch voortdurende spanning die deze Tom erin houdt (waarheen die ook moet leiden) van mij wel 3 sterren.

avatar van orbit
En oja, er zitten inderdaad veel van die 50s films achtige sf-deuntjes in verwerkt. Grappig

_2M
Ik ben het hier helemaal met orbit eens. Ik hoor meer geluid dan muziek, maar interessant is het wel. Erg goede keuze als album van de week.

Mja dat gevoel dat je in een boordkartonnen spaceshuttle zit, zoals tovenaar zei, dat gevoel roept het ook een beetje bij mij op. Dat is geinig voor eventjes, maar begint al snel te vervelen. Of zoals mijn binnenwandelende huisgenoot zei: 'Dit is toch geen muziek?', nou zegt ie dat wel vaker over mijn muziek, maar in dit geval kan ik hem geen ongelijk geven. Dit is meer een verzameling bliepjes en piepjes van een verveelde wetenschapper. 2,5*

Sietse
Dit vind ik eigenlijk een zeer vreemde, zelfs ongepaste opmerking bij dit album en deze muziek in het algemeen. Er is duidelijk te horen hoe belangrijk dit soort werk nog steeds is voor de hedendaagse electronische muziek. Hier wordt werk verzet dat tegenwoordig vrij simpel kan worden gedaan met een sequencer, echter hier gaat het aan de hand van tape loops, cuts, edits en god weet wat allemaal nog wel niet meer.
In de nummers zit wel duidelijk een lijn.

Dat je het niets vindt dat kan en kan ik zelfs ook nog wel ergens begrijpen, maar om dit af te doen als verzameling bliepjes en piepjes die je geen muziek noemt vind ik ronduit ongepast. Hier is meer tijd en energie ingestoken dan een gemiddelde muzikant tegenwoordig aan een album werkt.

Titmeister schreef:
Of zoals mijn binnenwandelende huisgenoot zei: 'Dit is toch geen muziek?'

Ja, dat kun je zien aankomen natuurlijk

Dit is gewoon geen conventionele muziek. Als jij in een spaceshuttle zit door geluid, dan vind ik dat wel een muzikale ervaring.

avatar van orbit
Ik denk ook zeker dat dit wel muzikaal belang heeft gehad, alleen al het feit dat talloze ambient artiesten van nu eigenlijk volgens dezelfde lijnen werken (soundscapes en invallen ipv geconstrueerde nummers). Daarnaast denk ik dat dit op bands zoals Pink Floyd en andere psychedelica in de rock van niet onaanzienlijke invloed is geweest.

Sietse
inderdaad wat orbit zegt.

avatar van Music4ever
Volgens iemand op musicmeter is dit werkje van Tom Dissevelt innovatiever dan alles wat The Beatles gemaakt heeft.
Ben nieuwsgierig geworden, kan dit alleen nergens vinden, heeft waarschijnlijk niet al te veel indruk achtergelaten op de meeste mensen......................
Als iemand weet waar ik dit kan luisteren, stuur de gouden tip a.u.b.

Music4ever schreef:

hahahahaaaaaa

avatar van Music4ever
Dat meen ik hoor, is geen grapje.
Zal niet weten waarom ik het anders nergens kan vinden, anders was het toch wel te koop geweest.

ik wist niet dat er een link was tussen die twee dingen

edit:
ontopic: heb 't album tot nu toe slechts een vlugge luisterbeurt gegeven. Ik heb mooie ambientstukjes gehoord en daarnaast nummers met een hoog 'oude sf-film' gehalte, maar toch niet op een manier dat het belachelijk klinkt ofzo. Valt me reuze mee deze plaat (en grappig dat het een Nederlands product is).
Score volgt nog.

avatar van John Doe
Wel een link, maar niet een directe.

avatar van John Doe
Mocht je het willen kopen, dan kun je het beste naar deze verzamelaar zoeken, waarvan cd3 dit album is. Voor de rest ook veel waardevol materiaal erop.

The Beatles maakten verder natuurlijk andere muziek, maar de toen speciale technieken die ze 'exploreerden' zijn voor een deel hier en door Dick Raaijmakers al geëxploreerd.

Wat een reacties weer, ik zeg toch nergens dat dit niet invloedrijk was. De loopfiets was ook invloedrijk in de ontwikkeling van de moderne fiets, maar die gebruik ik ook niet meer... Misschien een beetje kromme vergelijking, maar deze muziek mag dan heel knap zijn, ik vind het niet echt boeiende muziek (wat ik overigens wel vaker heb met electronische ambient, niet heel raar dus). Echter, de muziekpolitie zegt dat ik dit goed moet vinden en dat ik het niet als bliepjes en piepjes van een verveelde muziekwetenschapper mag vinden klinken...

Music4ever schreef:

Tsja, artistieke innovaties en commerciele erkenning gaan niet altijd hand in hand.

Ik benieuwd naar wat je ervan vindt, als je hem echt gaat luisteren. Het is geen plaat die ik je op voorhand zou aanraden...

Titmeister schreef:
Echter, de muziekpolitie zegt dat ik dit goed moet vinden

Als je nu nog eens een keer leest wat ik schreef...dan snap je dat ik geen probleem heb met het niet leuk vinden van maar wel met een misplaatste opmerking als:
Titmeister schreef:

Het is gewoon een respectloze opmerking die aantoont dat je niet inziet hoe belangrijk dit werk is. En hoe goed het is gedaan.

Das net zoiets zeggen als ABBA maakt slechte muziek, terwijl het technisch gezien perfecte nummers zijn.