Jefferson Airplane - Bless Its Pointed Little Head (1969)

Label: RCA

1. Clergy (1:35)
  2. 3/5's of a Mile in 10 Seconds (4:39)
  3. Somebody to Love (4:15)
  4. Fat Angel (7:36)
  5. Rock Me Baby (7:48)
  6. The Other Side of This Life (6:45)
  7. It's No Secret (3:31)
  8. Plastic Fantastic Lover (3:53)
  9. Turn Out the Lights (1:24)
  10. Bear Melt (11:27)
  11. Today * (3:45)
  12. Watch Her Ride * (3:19)
  13. Won't You Try * (5:29)
Pieter Paal
Veel live-opnamen van Jefferson Airplane klinken wat rommeliger dan hun studio-opnamen. Toch is het gaaf om te horen hoe het tijdens een live-optreden van deze groep er aan toe ging.
Dit album verscheen in 1969, maar ik neem aan dat het opnamen van midden 1967 zijn, want er staan hier alleen maar live-versies van nummers van de albums 'Jefferson Airplane takes off' en 'Surrealistic pillow' op en nog niets van 'After bathing at Baxter's' van later dat jaar.
'Nieuwe' tracks zijn 'Clergy (prelude)', 'Fat angel', 'Rock me baby', 'The other side of this life' (dat o.a. ook bekend is van The Lovin' Spoonful'), 'Turn out the lights' en 'Bear melt'.
Heel verrassend is die gave versie van 'Plastic fantastic lover'.
Ik kom deze live-opnamen vaak tegen op goedkope cd's van kleinere labels. Ook staan er dan nummers op die hier weggelaten zijn.

avatar van Droombolus
Pieter Paal schreef:

Volgens de info op de CD zijn de opnames van oktober en november 1968. In Amsterdam, augustus 68, speelden ze al nummers van Crown Of Creation maar die hebben hier de selektie waarschijnlijk niet gehaald. Ze zijn trouwens heel lang doorgegaan met nummers van hun eerste platen te spelen live. Ook op Kralingen 1970 speelden ze nog veel van dezelfde nummers .......

ArmyFatigues
Wàt een geweldige nummer is Somebody To Love toch wel !
Roept echt die Amerikaanse sfeer op in zo'n stoffige bar ergens aan de westkust van Amerika of andere zomerse staten zoals Nevada of Texas....

avatar van Oldfart
Vanavond weer eens een spin gegeven, blijft 1 van mijn favoriete live albums.
Om de genen die het niet kennen een impressie te geven, hier 1 van de nummers van de plaat, tijdens een ander optreden:
3/5 of a Mile in 10 Seconds :

avatar van Droombolus
Oldfart schreef:
3/5 of a Mile in 10 Seconds :

Jack Casady op z'n omgebouwde Guild Starfire

Nou die toch zo ter sprake komt: Jack's intro op The Other Side Of This Life van die album is klassiek ........

Fat Angel lijkt wel erg veel op The End van The Doors.

Zo moet je Jefferson Airplane eigenlijk horen, puur, opzwepend en bevrijdend zoals geen andere hippieband van die tijd dat kon. En dat het dan van tijd tot tijd wat chaotisch wordt draagt alleen maar bij aan de feestvreugde. Het zal wel komen doordat ik hiermee ben grootgebracht, maar ik heb nooit begrepen waarom je naar die zaaddodende navelstaarderij van de Grateful Dead zou luisteren als je ook dit kunt opzetten.

avatar van jorro
Wel fijn om deze legendarische band live te horen. De kwaliteit van de opname had past wel bij het nostalgisch gevoel. Jammer dat White Rabbit ontbreekt. Mijn favoriete JA nummer.
En dat was allemaal ruim 50 jaar geleden. Time flies when you're having fun. En dit album brengt mij wel fun. 80 in de 100 Greatest Albums of 1969 en 250 in de Best Ever Albums 1969.