Same here
Kruispunten in het popmuzieklandschap - ontelbaar veel zijn er.
[opa vertelt modus aan] In het voorjaar van '95 gingen mijn beste maatje destijds en ik in de rij staan voor we de klas ingingen.
In het weekend luisterden we allebei verschrikkelijk veel naar de radio op zoek naar spannende nieuwe muziek. Ja, je bent jong - kan niet goed voetballen en bezit het zesde zintuig om meisjes te laten huilen - dus luister je naar muziek
Uit goede bron had ik vernomen dat er het volgende jaar meisjes toegelaten werden op onze strenge jongensschool. Ik wist wat dat betekende voor deze jongen: veel stotteren en nog meer dromen over onbereikbare prinsessen. Ken uzelf
Dus moest ik iets zoeken waar ik mijn hart en ziel in kwijt kon zonder tussenkomst van derden (lees: prachtige creaturen van vrouwelijke origine

Instinctief voelde ik dat mijn redding lag in de wereld van de decadente popmuziek
De platenverzameling van mijn vader was dik in orde - maar ik kreeg sterk het gevoel dat ik moest zoeken "op mijn eigen": ik had al Suede, Pulp & Oasis "ontdekt" (ze bestonden natuurlijk al - dus ik heb ze niet letterlijk "ontdekt" - als je begrijpt wat ik bedoel).
Die drie groepen waren superklasse vond ik als veertienjarige - maar er moest toch nog beklijvender muziek bestaan, dacht ik.
Terug naar die rij op die blauwe maandag.
Dominique: "Zeg ik heb dit weekend een schitterend nummer gehoord - van ene Harvey"
Ik: "Hoe gaat het?"
Dominique: "Ben het vergeten - in het refrein zingt ze iets van "Big fish, little fish" of zo. Vanavond gaan ze nog een keer uitzenden bij Luc Janssens (god bless that man - by the way)"
's Avonds luisteren en inderdaad dat nummer was waar ik zo lang naar gezocht had. Verwrongen als het ware. Drie weken later kocht ik de cd "To Bring You My Love" - leende die uit die Dominique, die vond 'em verschrikkelijk "het klinkt alsof ze doodgaat" en trok zijn neus op. Neen - dit was het niet.
Ik was wél gek van deze cd - het klonk alsof er gevochten werd. Deze muziek suggereerde blauwe plekken, gekneusde knieën, bloed op canapés, ... dat soort dingen. Het klonk nogal lelijk, maar in die lelijkheid lag net de schoonheid. Paradoxaal - maar zo voelde ik het aan destijds.
Dan zag ik PJ Harvey op MTV - was op slag verliefd: die vrouw slaagde erin op het podium om in zichzelf duizend andere vrouwen te omvatten. Ze draagt in haar muziek een soort vage waarheid mee, die ik voor de volle 100 % onderteken (destijds en nu).
[/opa vertelt modus uit]