The Dictators - Bloodbrothers (1978)

Punk / Rock
Label: Wounded Bird

1. Faster and Louder (2:48)
  2. Baby, Let's Twist (3:52)
  3. No Tomorrow (3:17)
  4. The Minnesota Strip (4:06)
  5. Stay with Me (4:10)
  6. I Stand Tall (5:04)
  7. Borneo Jimmy (4:04)
  8. What It Is (3:00)
  9. Slow Death (4:19)
avatar van RonaldjK
Dankzij hun debuut Go Girl Crazy! uit 1975 worden de New Yorkse The Dictators gezien als één van degenen die aan de wieg van punk stonden. In hun teksten zat een dikke knipoog, waarna het op Manifest Destiny (1977) iets serieuzer werd, zij het muzikaal nog steeds vrij divers met diverse stijlen. Met Bloodbrothers leverden ze in juli 1978 hun stevigste plaat van de drie.

Fans noemen hen dan The Dic's en zo gingen ze zichzelf ook noemen. De plaat wordt met one-two-three-four! afgeteld door, naar verluidt, Bruce Springsteen. Daarna doet het felle Faster & Louder precies wat ons wordt beloofd. De meeste nummers zijn (deels) van de hand van bassist Andy Shernoff.
De lichtelijk patserig rauwe voordracht van zanger Dick Manitoba was altijd al lichtelijk over de top en gaf zo een knipoog aan de muziek. Op de voorgangers was die tongue-in-cheek sterker dan op Bloodbrothers, dat consequent steviger en serieuzer is dan de twee voorgangers bij elkaar. Tegelijkertijd melodieus, waarbij ik soms aan de gitaarwave van Blondie moet denken zoals in No Tomorrow en Stay with Me, soms aan de protopunk van Iggy Pop en The Stooges zoals in Borneo Jimmy en de doomriff van The Minnesota Strip is overduidelijk geleend van de vroege Black Sabbath.

Waar de voorganger redelijk verkocht, lukte dat niet met Bloodbrothers. Waarschijnlijk een gevalletje te mainstream voor alternatief en te stevig voor mainstream. Want is dit punk of hardrock of new wave of een ruige Bruce Springsteen? De band gooit de handdoek in de ring.
Gitarist Ross 'The Boss' Friedman kwam ik in 1982 tegen als snarenracer bij machometalband Manowar, sinds 2008 maakte enkele knallende soloplaten. Minder glamour voor Manitoba die in eerste instantie taxichauffeur werd en pas in 1986 weer serieus werk maakte van zijn zangcarrière. Shernoff werd producer en liedschrijver. Slaggitarist Scott 'Top Ten' Kempner bleef actief in diverse groepen en bracht bovendien solowerk uit. Hij overleed in 2023.
Sinds 1995 herrees de groep regelmatig uit de as voor kortere en langere reünies, anno 2024 zijn Friedman en Shernoff nog altijd Dic's. In 2022 herverscheen Bloodbrothers in Nederland bij Music on CD en in '23 op elpee bij Music on Vinyl.

Ik kwam hier op mijn reis door new wave en aanverwanten. Het vorige station was het debuut van het Londense Alternative TV, voor de volgende terug naar de Britse hoofdstad voor de eveneens derde van Ultravox.