Lees het origineel
hier
Het is nog niet zo lang geleden dat Gnarls Barkleys Crazy weken bovenaan de hitlijsten stond. Het verrassend frisse geluid dat deze single in zich had, werd doorgezet op het debuutalbum van het duo, St. Elsewhere. Nu, 2 jaar naar dato, zijn producer Danger Mouse en zanger, voorheen rapper, Cee-Lo Green terug met hun tweede samenwerkingsproject. Het album draagt de passende titel The Odd Couple.
De totstandkoming van Gnarls Barkley was puur toeval. Cee-lo, toen nog bivakerend in de dirty south en soul stroming, kwam Danger Mouse tegen tijdens de tour van eerstgenoemde, waarbij Danger Mouse de DJ was. De klik die ontstond, en wat daarop volgde, is nu al een stuk muziekgeschiedenis, want Gnarls Barkley is de eerste muziekgroep ooit die een nummer 1-hit had zonder dat de single in vaste vorm verkrijgbaar was. Het is nu aan beide heren om te laten zien dat St. Elsewhere geen gelukstreffer was, maar dat de blakende vorm behouden is gebleven.
Wie St. Elsewhere kent en begint aan The Odd Couple, zal zich gelijk in een vertrouwde omgeving wanen. De plaat begint wederom met het geluid van een opstartende langspeelplaat en om het einde gelijk maar te verklappen: hij eindigt ook hetzelfde als zijn voorganger. In wezen is het album ook niet anders dan St. Elsewhere. De mix tussen funk, soul en hiphop is volop aanwezig en de nummers ademen een zelfde soort sfeer uit. Cee-Lo verwerkt wederom veel doordenkertjes in zijn teksten, waarvan ik betwijfel of er wel een logische verklaring voor de meeste van zijn bevingdingen is. Je wordt, als luisteraar, als het ware in het duister gelaten over de achtergronden van de teksten. Op She Knows wordt aangetekend: “up, up and away she goes//Now I know that I know she knows”. Wat “zij” dan weet, is aan de luisteraar om te bepalen. Het kenmerkt Gnarls Barkley in ieder geval wel. De muziek valt niet met een woord te omschrijven en zal voor elk individu een andere betekenis hebben.
Op productioneel vlak laat Danger Mouse amper steekjes vallen. De opzwepende drums hebben een hoog ik-kan-niet-stil-zitten-gehalte, iets wat de eerste single Run (I’m a Natural Disaster) bewijst. Op The Odd Couple staat uiteraard ook weer een aantal rustige, zelfreflecterende nummers, zoals Would Be Killer en Open Book, waarop Cee-Lo zijn meest persoonlijke gedachtes verwoordt. Het is dit soort tracks dat de plaat boven het gemiddelde doet uitsteken.
Helaas ontkomt ook deze Gnarls Barkley-plaat niet aan een aantal foutjes. Blind Mary doet denken aan een nummer dat de plaatselijke schiettent op de kermis de hele dag door draait en in Neighbors zingt Cee-lo met een wel héél hoog stemmetje. Tel daarbij op dat ook het refrein van onboeiende aard is en je hebt een nummer dat alleen maar irriteert. Zijn deze missers echt storend? Nee, want al met al kan gesteld worden dat The Odd Couple een waardige opvolger is van St. Elsewhere. Alle elementen die St. Elsewhere leuk maakten, zijn hier terug te vinden. Al is de verassing er wel een beetje af.