Ellen Allien - Sool (2008)

Duitsland

8. Ondu (4:26)
  9. Frieda (4:29)
  10. MM (4:51)
  11. Out (4:44)
Gisterennacht via de hoofdtelefoon beluisterd en tot de conclusie dat dit snachts wondermooi klinkt. Voorlopig verhoogd naar 3,5

Moeilijk is ie zeker, maar in het donker luisteren zonder verdere achtergrond geluiden, behalve het getik van mijn vingers terwijl ik dit berichtje typ, geeft toch wel een kick. Toen ik 'm vanochtend luisterde was er vrij weinig sfeer, nu wel. Lekkere geluidjes, bliepjes en minimalistische beats...

avatar van Gyzzz
Ik blijf deze ook steeds maar beter vinden. Hij balanceert op geweldige manier op het randje van geweldig en vreselijk en ik luister hier op een totaal andere manier naar dan naar welke muziek dan ook, van structuurloze rockenroll tot minimale ambient, en in dat opzicht is dit eigenlijk nu al een klassieker voor mij.
Nog nooit was een lichte irritatie zo leuk als bij nummer als Bim, dat steeds maar gortdroog voorttikt, maar ondertussen steeds bijna-leuk is, wat opzich erg fascineert. Lekker om bij in slaap te duizelen ook.

Een verhoging zit hier dus nog wel in

avatar van sander.
Het is inderdaad een lastig album, maar als je er eenmaal in komt verdrink je je echt in deze plaat. Ik heb hem een paar dagen non-stop geluisterd. Ook geschikt uiterst voor de koptelefoontjes.

Mensen die onder de 4 stemmen: luister dan toch naar Elphine, en dat gefluit op het eind: superclimax. heerlijk subtiel album.

Grappig hoe hard het gemiddelde stijgt. Het was eerst 2,8 ofzo en nu alweer 3,4.

Zie zelfs dat sommige mensen van 1 naar 4 verhogen... Toch een groeiplaatje dit?

avatar van gherdt
Hij kruipt er langzaam in ja! Ik heb keren gehad dat dit totaal langs me heen ging maar ook lopend in de stad met de koptelefoon op totaal geconcentreerd terwijl hetgeen wat zich voor mijn ogen voltrok plots van een perfecte soundtrack was voorzien.
Wat ik wou zeggen, dit is een grotestadsplaat, kweenie hoe ik het moet uitleggen maar het begint al met die intro in de metro... Er zit een bepaald ritme van alledag in de muziek, hoe abstract het geheel dan ook mag klinken.
Vernieuwend, betoverend, verwarrend, irriterend, kil, abstract en intrigerend. Ik gooi er nog eens een half puntje op!

avatar van Gyzzz
Ik zie nu in een interview dat deze plaat in samenwerking gemaakt is met AGF. Kent iemand daar iets van?

Ja, ik heb een aantal van haar platen en ze heeft ook samengewerkt met Sasu Ripati (beter bekend als Vladislav Delay), wat tevens haar liefje is.

avatar van net overleden
Dit is niet slecht hoor. Een meesterwerk is het al evenmin. De bliepjes, kraakjes en ijzige beats klinken erg mooi. Ook de waves eroverheen zijn fraai. Toch klinkt het soms nogal verouderd. De kitscherige effectjes bijvoorbeeld had Allien wel achterewege mogen laten. Verder hoefden die voicesamples echt niet, vooral tijdens Bim waren ze erg storend.

Poa
Door de vele negatieve beoordelingen ben ik met lage verwachtingen aan dit album begonnen. Ik word echter positief verrast, dit klinkt erg sfeervol .

avatar van Goodfella
sander. schreef:

Eens. Al is het niet zozeer de fluit, maar vooral die kleverig neuriënde vrouwenstem die Elphine heerlijk doortript sfeervol maakt. Doet 't live ook geweldig.

avatar van Kos
Kos
Ik vind de cover echt te gek.

als herman eens online zou komen kon ik hem ook eens helemaal beluisteren.

avatar van Goodfella
Tijdens Lowlands bewóóg 'ie

Poa
Kos schreef:
Ik vind de cover echt te gek.

Ik ook, ademt perfect de sfeer van dit album uit Heb deze op LP aangeschaft, dan komt 'ie nog meer tot zijn recht.

Goodfella schreef:
Tijdens Lowlands bewóóg 'ie

Vet!

Kos schreef:
als herman eens online zou komen kon ik hem ook eens helemaal beluisteren.

Dit weekend ben ik er wel weer.

Mooie stemcurve trouwens, duidelijk een plaat die tijd nodig heeft om te bezinken blijkbaar.

avatar van sander.
Hij is bij mij zodanig 'bezonken' dat hij een plekje in mijn top 10 waard is.

Zelden zo'n mooi collage van bijzondere geluiden gehoord. En die cover he, die doet het 'em ook een beetje.

avatar van mkrake
Begint zo langzamerhand mijn favoriete Ellen Allien te worden. Geweldig album dit zeg. Zit er ook aan te denken om deze maar in m'n top 10 te zetten. Elke keer weer de drang om dit album op te zetten!

Edit: Maximale score en ook maar in mijn top 10!!

avatar van Chameleon Day
Dit doet me helemaal niets. Veel te statisch, veel te veel van hetzelfde. Mss dat het me grijpt als ik onder invloed van een drug ben of zo, maar dat ben ik nooit. In nuchtere toestand zie ik dit soort electronica liever gecombineerd met meer melodielijnen. Zoals bijvoorbeeld in 'Zauber' dat ik wel fraai vind in zijn minimalisme. Uitschieters verder: 'Frieda' en 'Its'. Maar dan heb ik het ook wel gehad.

avatar van luc011190
Zauber klinkt echt als zo'n elektronische classic, kan zich naar mijn mening meten met het beste werk van Orbital, Plaid etc.

avatar van berghti
Frida en Ondu; beter vier je je verjaardag zonder hen.

avatar van Kos
Kos
Its heeft wel een te gek bass lijntje.

avatar van bennerd
Heerlijk fascinerende plaat.