John Williams - Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Score
Label: Concord

1. Raiders March (5:05)
  2. Call of the Crystal (3:49)
  3. The Adventures of Mutt (3:12)
  4. Irina's Theme (2:26)
  5. The Snake Pit (3:15)
  6. The Spell of the Skull (4:24)
  7. A Whirl Through Academe (3:07)
  8. The Journey to Akator (3:33)
  9. "Return" (3:11)
  10. The Jungle Chase (4:22)
  11. Orellana's Cradle (4:22)
  12. Grave Robbers (2:28)
  13. Hidden Treasure / The City of Gold (5:13)
  14. Secret Doors / Scorpions (2:17)
  15. Oxley's Dilemma (4:46)
  16. Ants! (4:14)
  17. Temple Ruins / The Secret Revealed (5:51)
  18. The Departure (2:26)
  19. Finale (9:19)
WOW
Dit lijkt mij toch echt wel hét album van 2008. Na niks meer van John Williams gehoord te hebben wat betreft begin 2006 heeft hij weer lang kunnen nadenken over verschillende thema's en motieven. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deze score en ik kijk er rijkhalsend naar uit. De andere Indiana score's van Williams heb ik ook al (op 1 na) en deze lijkt mij ook echt geweldig. Al vanaf de bekend making van de nieuwe Indiana Jones zit ik al te wachten op deze pracht score, tenminste dat mogen we hopen.

Ik ben veel van Williams gewend, zo maakt hij meestal prachtige nummers maar soms ook een mindere die er tussen zit. Want zal Williams wel deze score mooier componeren dan bijv. The Last Crusade? Zal deze wel net zo verassend zijn en net zo subliem. Dat gaan we zien, 1 ding weet ik in ieder geval zeker. Deze komt in mijn Score Collection! Want ik voel gewoon dat dit de knaller van mei gaat worden, misschien zelfs wel de knaller van heel 2008!

neo
Verwacht ook wel dat deze niet zal onderdoen voor de vorige Indiana Jones scores. Dit is ook de eerste Williams score sinds Saving Private Ryan waar ik niet vantevoren al met enig pessisme tegen aan kijk.

Dat is een goed teken.
Hopelijk vervult deze score dan ook jouw wensen.
Ik kan niet wachten tot een paar demo's van de score. Ik ben zeer benieuwd!

avatar van Bart Tönjann
Ik moet toegeven dat ook ik heel erg benieuwd ben naar wat JW hier weet klaar te spelen. Uiteraard zal de Raiders March weer wederkeren, en JW kennende brengt hij ook wel een paar andere oude Indiana Jones deuntjes terug. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is naar welke stijl Williams hier zal gaan hanteren... Zal hij trouw blijven aan de oude stijl, of zal hij toch de wat modernere kant opgaan, zoals Hans Zimmer en James Newton Howard?
Ben benieuwd!

neo
Natuurlijk in de oude stijl. Geen twijfel over mogelijk...

avatar van Albus Dumbledore
Ik denk ook wel de oude stijl, maar dan wel speciaal voor deze film dan.

Eh ok....

avatar van JohnWilliams
Je zegt het een beetje apart Albus.
Maar ik snap wat je bedoelt...

Williams zal denk ik (weet ik wel zeker) de oude stijl weer terug halen omdat hij die ook had gemaakt mij de vorige Indy's. Hij wil natuurlijk bereiken dat de mensen denken:'Ah, dit is echt weer Indiana'. En dan zal hij wel de stijl moeten herhalen om deze mensen tevreden te stellen. Als hij bijv. een totaal andere stijl zou toepassen aan de film zou Indiana géén Indiana meer zijn. Hopelijk worden zijn nieuwe thema's ook weer geweldig want dat is iets waar ik naar uit kijk. Ik kan dan ook niet wachten tot de demo's.

avatar van Albus Dumbledore
Precies wat ik bedoel John!
Ik ga kijken of ik al wat nummers kan downloaden...

neo
Williams past zijn stijl al weinig aan. Dus ik vind dit eigenlijk een non-discussie

avatar van Thunderball
Is er al wat bekend over de tijdsduur van deze cd? Moeten we het weer eens doen met een halfbakken soundtrack van een minuut of 50/60,
of staat het schijfje helemaal vol richting de 80 min?

Het enige wat ik kan vinden is dat de cd op 20 mei uitkomt.

avatar van JohnWilliams
De Tijdsduur is geloof ik nog niet bekend. Ik heb op de fan site van JW gekeken maar ook daar staat het er nog niet. Wel kan ik zeggen dat JW meestal nog trouw een score maakt van een lekker uurtje. Dat is iets wat ik meestal erg kan waarderen want tegenwoordig worden ze steeds minder qua minuten. Voor James Newton Howard gaat steeds meer richting dat half uurtje. Ik gok op een tijdsduur van 62 minuten.

Yeah!
Hier zijn ze dan! De demo's, nu kun je enkele tracks beluisteren (30 seconde ervan). Wat ik hoor klinkt overigens zeker niet slecht!

Ik heb ook gelijk even de tracklist opgestuurd.

avatar van dynamo d
Inderdaad niet slecht. Call of the Crystal, Irina's Theme, The Spell of the Skull, Return en Oxley's Dilemma klinken in de aanzet mooi.

avatar van JohnWilliams
Zelf vind ik deze het mooiste klinken:

* Irina's Theme
* The Snake Pit
* Return
* Temple Ruines and the Secret Revealed
* Finale

De Track Antz! is weer een typische Williams-track. Maar daar hou ik van.

avatar van Thunderball
O! Ik zie dat er nu ook de tijdsduur bij staat. Wow! Bomvolle cd, da's mooi!

avatar van JohnWilliams
Die heb ik er even bij gezet. Zelf vond ik 1:17 minuten ook lang, maar weg heerlijk!

avatar van hankster
De soundclip van The Spell of the Skull vind ik erg mooi gedaan, met dat stukje Map Room en de hint naar Marion's Theme. Het belooft weer een topper te worden in ieder geval!

avatar van JohnWilliams
Ik heb hem vandaag bestelt bij Bol.com!!!

avatar van Albus Dumbledore
Heb ook een stukje geluisterd. Heb niet alles geluisterd, heb er nu niet echt de tijd voor en je kunt ook maar een stukje van het liedje luisteren.
Het is wel goed van wat ik er nu van gehoord heb. Ik moet zeggen Irina's theme boeide mij in tegenstelling tot jullie niet echt. Snake pit was wel lol, dat zal ook wel een grappige scene in de film worden, denk ik. Jungle Chase vond ik wel goed en inderdaad, het liedje de finale is Marions theme. Ik ben wel blij dat het hoofd thema nog steeds Raiders March is, want dat vind ik het belangrijkste. Dat dat bekende deuntje terugkomt.

avatar van JohnWilliams
Daar is John de beste in, de Raiders March hoor je vast ook wel bij de actie scenes er even tussen door want dat is echt Williams. In track 8 hoor je ook de Raiders March er tussen door.

avatar van Bart Tönjann
Mwa, ik weet het niet met deze cd... Ik het zojuist alle stukjes beluisterd, en natuurlijk is het moeilijk oordelen via zulke kleine stukjes, maar ik had niet zoiets van WOW. Het is vooral meer van hetzelfde, had het wel leuk gevonden als Williams een wat modernere stijl had gemixed met de oude themes. Nummer 3 vond ik niets, omdat het een beetje... out of place voelde, zeg maar. Nummer 6 vond ik dan wel weer aardig, maar nergens kreeg ik het indy gevoel zoals ik het kreeg in de oude cd's van Jones. Ik kan nog niet zeggen of het goed of slecht is, maar wat ik gehoord heb aan demo's vond ik 'lichtjes tegenvallend'.
"return" klonk wel goed, en sommige actienummers ook wel, alleen vind ik dat nummers zoals "jungle chase" teveel op William's scores van bijv. Star Wars en Harry Potter lijken. Behalve de bekende themes die films zoals Indiana Jones en Star Wars van elkaar onderscheidden word er niet echt een aparte stijl gehanteerd (vind ik althans) en dat vind ik toch wel jammer.

avatar van JohnWilliams
Wees blij dat Williams niet Danny Elfman na doet met zijn score voor: The Kingdom. Of James Newton Howard met zijn ietsjes té moderne thema's soms. Williams blijft toch gelukkig lekker ouderwets met violen etc. Natuurlijk heb je over de actie tracks gelijk, gewoon echt té Williams weer. Maar daar heb ik geen problemen. Dat nieuwe thema (track 4) vond ik namelijk wel steengoed.

avatar van Albus Dumbledore
Ik had nu tijd gehad om alle demos helemaal te beluisteren. En ik moet zeggen, niet meer en niet minder dan 'goed.' Ik ben het wel een beetje eens met Bart Tonjann, de nummers springen er nou niet echt uit. Ik dacht niet van, Wow, dit is echt leuke filmmuziek. Een paar nummers vond ik wel leuk, hoor. En ik vind het zeker niet slecht. Maar misschien heeft de pauze die John Williams heeft gehad, niet helemaal positief gewerkt en moet hij er nog inkomen.
Maar, misschien zijn de rest van de nummers wel goed, hoor. Je kunt met die demo's natuurlijk niet alles beluisteren.

avatar van JohnWilliams
Klopt, maar je moet ook niet naar mij kijken. Ik geef toe, ik keur al snel wat goed van John Williams.

avatar van hankster
@Bart Tönjann: Adventures een beetje "out of place"? Als één track met nieuwe thema's mij aan een oude Indy soundtrack deed denken was het wel Adventures of Mutt wat sterk lijkt op Indy's First Adventure. Zoals gezegd vond ik Spell of the Skull juist erg mooi gedaan met de verwijzingen naar Raiders. En Jungle Case is gewoon een standaard action-cue zoals Williams ze altijd schrijft. Dus dat lijkt inderdaad op Star Wars en Harry Potter, maar ook op Jurassic Park. Dat is nu eenmaal een van de zwakkere punten van Williams. Maargoed, daar hebben meer componisten zoals Hans Zimmer ook erg last van. En ach, het is maar actie muziek.

Neen, ik blijf er bij dat ik het zeer veel belovend vind klinken! Een mix tussen de "post-classic" Williams en een paar mooie verwijzingen naar Raiders. Ik denk dat die 2 jaren rust hem juist genoeg inspiratie hebben gegeven.

avatar van JohnWilliams
Hankster verwoord het allemaal uitstekend. Misschien zijn de Adventures of Mutt wat te druk maar ik hou wel van dat klassieke toontje met die leuke aparte instrumenten erbij. Ook de Raiders March horen we (gelukkig) in een paar tracks terug. Dus net als Hankster zeg ik:'Die 2 jaren rust hebben hem genoeg inspiratie gegeven'. Maar even voor de duidelijkheid, hij heeft nog wel een vioolconcert gecomponeerd en hij heeft een paar keer nog concerten gegeven dus stil zitten doet deze 76-jarige man nog steeds niet.

het voordeel van werken bij een platenzaak; een cd als deze even mee naar huis nemen en 'm al beluisteren voordat nog maar iemand het heeft gehoord

ik ben nu bezig en het is weer heerlijk om aan te horen. Er zitten genoeg van de oude thema's in (Raider's March is helemaal hetzelfde, inclusief Marion-thema, en ook de thema's van de andere films zitten erin, al dan niet met een twist).

Straks maar even een eerste stem uitbrengen (H)

avatar van Thunderball
Cd even mee naar huis nemen?
Vandaar dat de schijfjes altijd vol krassen zitten wanneer je ze in de winkel koopt.
Lang leven MediaMarkt en online bestellen.

ah shit inderdaad ja, ik liet toevallig net nog het schijfje op de grond vallen.