John Williams - Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Score
Label: Concord

1. Raiders March (5:05)
  2. Call of the Crystal (3:49)
  3. The Adventures of Mutt (3:12)
  4. Irina's Theme (2:26)
  5. The Snake Pit (3:15)
  6. The Spell of the Skull (4:24)
  7. A Whirl Through Academe (3:07)
  8. The Journey to Akator (3:33)
  9. "Return" (3:11)
  10. The Jungle Chase (4:22)
  11. Orellana's Cradle (4:22)
  12. Grave Robbers (2:28)
  13. Hidden Treasure / The City of Gold (5:13)
  14. Secret Doors / Scorpions (2:17)
  15. Oxley's Dilemma (4:46)
  16. Ants! (4:14)
  17. Temple Ruins / The Secret Revealed (5:51)
  18. The Departure (2:26)
  19. Finale (9:19)
avatar van JohnWilliams
Daarom heb ik deze ook bestelt bij Bol.com. Omdat ze hem bij geen één platenzaak hebben in mijn buurt. Niet bij VanLeest, Plato of bij de Free Record Shop. En dan zeggen ze dat ze alles hebben. DUS NIET!!!

Wat zitten jullie nou toch te zeuren? Toevallig werk ik bij Van Leest, waar ze 'm dus gewoon hebben (je kunt 'm zelfs al kopen, ha ha), en ik was blij want ik heb 'm even op een exclusieve wijze mogen beluisteren. Ik dacht dat deel ik even maar vervolgens wordt er alleen maar gezeurd over krasjes en winkels en weet ik veel wat nog meer. Zaad!

avatar van Thunderball
Omdat ik me al tientallen jaren afvraag hoe al die shitwinkels het toch voor elkaar krijgen, om -door alleen de schijfjes uit de doosjes te halen en netjes in papieren beschermmapjes op te bergen- nieuwe cd's en dvd's onder de krassen te krijgen. Wanneer ik iets in een winkel koop ga ik er van uit dat het nieuw en niet gebruikt is. Daarom!

Ik ga deze cd net als JW bij bol.com bestellen, of bij mediamarkt halen, die laten iig wel alles in de verpakking zitten.

Nou goed. Doe dat dan maar. Zullen we dan nu weer over gaan op relevante berichten?

avatar van hankster
Eindelijk, weer een nieuwe Williams!

The Raiders' March is áltijd sterk materiaal, dus eigenlijk kan een Indy soundtrack niet slecht zijn. En ook met KotCS maakt Williams wat mij betreft weer alle verwachtingen waar.
Niet zo origineel als Raiders, thematisch niet zo sterk als Doom, of niet zo sfeervol als Last Cruscade, maar het voelt wat mij betreft wel aan als een echte Indiana Jones soundtrack. Hoewel ik Williams' Star Wars prequel scores erg sterk vond, waren ze (net als de films zelf, overigens) totaal anders van sfeer als de originele triilogie. Maar met Indy 4 bewijst hij wat mij betreft dat het toch echt wel mogelijk is om bijna 20 jaar na de laatste Indiana Jones soundtrack, dat zelfde gevoel op te wekken. Enige punt van kritiek is dat sommige gedeeltes toch wel wat uit hun plaats vallen, maar dat zal wellicht te maken hebben met de andere tijd en plaatsen waar het verhaal zich afspeelt en de nieuwe karakters die er in voorkomen. Vandaar een half puntje minder dan de andere Indy scores.

Hij blijft de maestro!

mindflight schreef:

Vaak heeft VanLeest zowat géén filmmuziek.
Laat staan dé leuke score's. Maar goed, inderdaad weer over tot de relevante berichtjes.

Wederom bewijst Williams dat hij op de top van de filmmuziek behoort. Bij dit album kreeg ik hetzelfde gevoel als bij de vorige 3, dus voor mij 5 sterren waard. Er zijn maar enkele die mij zo'n filmgevoel geven als Indy, namelijk OST's van Star Wars, Home Alone, Jurassic Park en James Horner's Titanic.

avatar van JohnWilliams
Ik heb hem binnen gekregen (via Bol.com).
Het is jammer dat ik hem nog niet mag luisteren, ik krijg hem namelijk voor mijn verjaardag. Maar geen nood, ik ben vrijdag jarig.

avatar van JohnWilliams
Dit is werkelijk een prachtige score, ik zei in het bericht hiervoor al dat ik hem al had maar NU mag ik hem echt beluisteren omdat ik jarig ben. Het is werkelijk een prachtig verjaardagscadeautje. Ik ben er blij mee en ik moet zeggen dat de score mij goed is bevallen!

Track 1 begint echt geweldig natuurlijk, maar dat zijn we al gewend, en dat thema wisten we al (dat Williams die erin zou gooien). Gelukkig dat hij weer net zo mooi en sprankelend is als voorheen. Track 2 is ook prachtig maar minder dan ik had verwacht...Track 3 maakt het gelukkig weer goed met die leuke deuntjes erin. Ook hét Theme van de film zit er natuurlijk in (track 5) en die hoor je ook terug in andere nummers van de film. Track 6 is erg mooi en track 7 is een hele aparte track met allemaal Jungle geluiden. Dit is totaal niet Williams, ondanks dat (dat het niet in de Indiana Jones stijl is) vind ik het heel erg mooi gecomponeerd. Voor de rest vind ik alle andere tracks ook echt de moeite waard! Vooral 'The Jungle Chase' en 'Grave Robbers' vind ik echt mooi en zijn weer echt Williams. Met die leuke geluidjes op de xylophoon en dat dreigende orkest weet Williams ook dit keer mij de overtuigen.

De Tracks zijn (gelukkig) allemaal verschillend van elkaar, sommige zijn erg druk (zoals track 3, 10 & 16) maar sommige zijn ook erg rustig en mysterieus, neem nou bijvoorbeeld track 15. Dit is een prachtig mysterieus nummer. Op een gegeven moment hoor je akelige slagwerkgeluiden en ook een fluit. Dit maakt de track nog wat mysterieuzer, en veel leuker! Ik ben dus vrij positief over deze nieuwe score van John Williams. Ik heb er dan ook 1 jaar vol smart op gewacht. En nu is het zo ver! Ik kan er nu lekker van genieten, hij staat nu voor de 3e keer achter elkaar op, ik vind het een pracht score, vooral de eindtrack weet mij steeds te boeien ondanks het feit dat het alleen maar nummers bevat van de score. Het laatste gedeelt van de eindtrack (track 19) vind ik vooral leuk. Daar hoor je het Indiana Jones Theme met allemaal andere vervormingen en stijlen erin, echt leuk gedaan van John!

Ik blijf dus positief over de score en nu ga ik vol smart zitten wachten op Lincoln, een oorlogsfilm, en we weten dat Williams daar goed in is (Schindler's List, Saving Private Ryan). Wat ik ook van deze score vind is dat hij prachtig is gecomponeerd maar dan komt nu de vraag:'Vind je hem mooier dan de 3 voorgaande score's? Deze score's stammen natuurlijk vanaf de jaren 80 maar dat wil niet zeggen dat Williams de stijl is vergeten. Hij gaat er gewoon mee door maar zo'n spetterend thema als The Temple of Doom zit er helaas dit keer niet in. Ik vind The Last Crusade tot nu toe toch nog de mooiste van allemaal, wel vind ik dat deze veel betere nummers heeft dan The Temple of Doom (op het hoofdthema van The Temple of Doom na dan). Ik vind de tracks goed bewerkt op deze score en daarmee vind ik dat John Williams zijn plicht weer vervult heeft. Goed gedaan John Williams!!!

Fijn om iemand zo begeesterd te zien praten over alle Williams-scores.

avatar van esteban
Het was best wel uitkijken naar een nieuwe score van John Williams in dit genre. Deze Kingdom of the Crystal Skull sluit mooi aan bij de vorige drie resultaten. En toch ... Persoonlijk vond 'k deze aflevering toch vrij teleurstellend. Buiten het overbekende thema viel er zelden een muzikaal hoogtepunt te beleven en ook tijdens de grootse scènes bleef kippenvel uit.

Uit deze reeks blijft The Temple of Doom mijn favoriet.

esteban schreef:

Uit deze reeks blijft The Temple of Doom mijn favoriet.

Apart, ik vind The Temple of Doom (het hoofdthema) inderdaad geweldig maar de muziek erom wat minder. Voor mij blijft net als de film: The Last Crusade de mooiste score. Maar deze is ook geweldig! Vooral Irina's Theme en Raiders Theme natuurlijk. Maar die kende we al.

sn@ke schreef:
Fijn om iemand zo begeesterd te zien praten over alle Williams-scores.

Altijd.

avatar van stuntman_jasper
Yay! Eindelijk een nieuwe Indy score! En deze doet niet onder voor de rest. John Williams laat hier weer zien dat hij als geen ander het typische Jones-gevoel kan maken.

Wat is dat gemiddelde flink gekelderd zeg

Toon1 schreef:
Wat is dat gemiddelde flink gekelderd zeg

Waarom een 1?

Waarom een 1?

Vreselijk bombastische, inspiratieloze muziek. Zoals JohnWilliams al zei (al had hij het niet zo bedoeld): deze plaat is een verplicht nummertje. Dat Indiana Jones themanummertje lijkt tot in den treure te worden herhaald, en verder zijn er nog veel stukjes waarbij ik alleen maar kon lachen om de klungelige muziek en al dat bombasme. Maar naar het einde toe verging dat lachen me helemaal en werd het gewoon een haast eindeloos lange zit.

Toon1 schreef:

Jij bent zeker geen filmmuziek liefhebber

avatar van SilverGun
Volledige soundtracks luister ik ook niet graag. Herkenbare, beroemde thema's zijn erg fijn om apart te beluisteren, maar over het algemeen heeft dergelijke muziek een ondersteunende functie binnen een groter geheel. Zo zou ik ook geen DVD met losstaande special effect shots of een CD met de dialogen van een film aanschaffen.

avatar van Koenr
0,5

Jij bent zeker geen filmmuziek liefhebber

Het lijkt me dat een echte filmmuziek liefhebber juist direct door dit soort bombastische, lopene band scores heenprikt.

Ik luister best graag scores, maar hier kan ik helemaal niks mee.

avatar van JohnWilliams
Ik vind het héél vreemd dat jij dit cijfer geeft Koen.
Ik denk dat je gewoon vond dat de score boven de 4* lag...en jij wilde even dat dit naar beneden kelderde. Ik kan je zeggen.

DAT IS JE GELUKT

Koenr schreef:

Ik luister best graag scores, maar hier kan ik helemaal niks mee.

Je luistert graag scores? Dat zie ik niet aan je stemlijst...

De enige 2 scores die ik kon vinden kregen een 0,5.
Ik ga toch ook niet op Hiphop of Jazz stemmen? 0,5 geven omdat het je genre niet is?

neo
Hij heeft wel degelijk op nog andere scores gestemd; enkele tientallen. Verder heeft ie prima uitgelegd waarom deze zo'n laag cijfer krijgt.

Inderdaad. Koen houdt meer van dit soort scores. Ik kan me voorstellen dat je die niet kon vinden als je vooral bekend met Zimmer/Williams/etc.

avatar van Koenr
0,5
JohnWilliams schreef:
Ik vind het héél vreemd dat jij dit cijfer geeft Koen.

stuntman_jasper schreef:
De enige 2 scores die ik kon vinden kregen een 0,5.

Dat je een boel Japanse scores niet kon vinden kan ik nog wel begrijpen, maar als je echt even hebt gekeken had je scores als Requiem for a Dream nog wel kunnen vinden. Ook Angelo Badalamenti en Danny Elfman lijken me nogal bekende namen.

Ik heb niet je hele lijst doorgeploegd, maar kon alleen maar 2 vinden

Deze score is toch mooi.
Kijk je kan hem natuurlijk wel niet mooi vinden maar nu geef je een 1 op een schaal van 10. Dat lijkt mij vrij overdreven. Stem dan maar niet...

neo schreef:

Bemoei je er niet mee.
(grapje).

Ik vind dat Jasper gelijk heeft hoor. Als ik de Matrix niet ken dan ga ik daar toch ook niet op stemmen (een 0,5). Dat zie jij toch ook graag niet verschijnen.

Deze score is toch mooi.

Een score van 1/10 heeft even veel of even weinig waarde als een score van 10/10 hoor

neo
JohnWilliams schreef:

Je gaat er nu vanuit dat het iemand stemt op iets wat hij niet heeft gehoord, wat niet helemaal niet aan de orde is. Hij vroeg zich af of je mocht stemmen als je niet thuis bent in het genre. Dat is aan ieder voor zich. Het argument dat je dit nooit 0,5 kan geven gaat ook nergens over. Ik zou zo bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat jij nooit een 0,5 kan geven aan Hans Zimmer's MI2. Het is een openbaar forum met mensen die muziek verschillend beoordelen.

avatar van JohnWilliams
Ja maar Hans Zimmer is niet John Williams.