Santogold - Santogold (2008)

Pop / Electronic
Label: Downtown

1. L.E.S. Artistes (3:24)
  2. You'll Find a Way (3:00)
  3. Shove It (3:46)

8. Starstruck (3:54)
  9. Unstoppable (3:32)
  10. I'm a Lady (3:43)
  11. Anne (3:28)
  12. You'll Find a Way [Switch & Sinden Remix] (3:12)
  13. Your Voice * (3:58)
  14. L.E.S. Artistes [Switch Remix] * (5:14)
avatar van VUIG
Erg leuke en (toch wel) vernieuwende plaat, mijns inziens. Ik snap wel waar de vergelijking met M.I.A. vandaan komt. Ze experimenteren allebei met een mix van hip-hop en andere stijlen.

Waarom ze toch ook zo verschillend zijn is dat de stijlen waarmee gecombineerd wordt volledig anders zijn. Bij Santogold hoor je veel 80's rock- en gitaarinvloeden terug terwijl bij M.I.A. duidelijk haar etnische achtergrond terug te horen is.

Waar ik bang voor ben is dat de vergelijking vooral op gaat wat betreft live performance. Ik heb twee jaar geleden M.I.A. zien optreden op Lowlands en haar muziek kwam totaal niet op me over. Komende Lowlands zal ik zien of Santogold dit wel lukt, maar de live opnamens die ik op Youtube heb gezien doen mij vrezen met grote vreze. Hoe dan ook zal ik gaan kijken.

Mijn favoriete tracks:

You'll Find A Way (Niet de remix)
Say Aha
My Superman

Luister vooral ook eens naar het gratis te downloaden nummer 'My Drive Thru' dat Santogold heeft opgenomen met Pharell Williams en Julian Casablancas van The Strokes voor de nieuwe reclame-campagne van dit schoenenmerk. Supernummer!

avatar van Carolaah
Apart geluid.. Las net iets over producers van M.I.A. die ook aan dit album gesleuteld hebben? Ik vond het al ergens wat weg hebben van M.I.A.

Gemengde gevoelens over deze muziek, ik vind eigenlijk alleen het refrein van L.E.S. Artistes fijn,.. Ben benieuwd naar de live-performance, wil op Lowlands toch even een kijkje nemen.

avatar van thelion
Goed dat het wat van M.I.A weg heeft oke...... Maar ik vind dit toch wel stukken beter hoor hier zit meer pit in en hier op zijn meer dance invloeden te horen in combinatie met de Reggea en Dub vind ik het geweldig.......

Halve * d'r bij naar 4*

Switch en Diplo inderdaad.

avatar van Carolaah
Hmmm ik heb deze plaat gisteren meerdere malen gedraaid..
Stiekem toch wel een lekkere plaat..
Al moet ik wel leren om deze muziek te waarderen, er met een ander 'oor' naar luisteren, om het maar even raar te zeggen.

Het is nou niet bepaald iets waar ik voor ga zitten en echt die lyrics bewonder of er echt goed naar luister, ik zou me niet vermaken met deze cd alleen en verder niks kunnen doen, behalve er naar luisteren.. Dansen zou kunnen .. ja daar is het wel een goede plaat voor.

Ik denk dat ik hem voor nu even op een 3,5 zet, in de toekomst wellicht een 4,0.. Een andere 4,0 dan ik een Radiohead album zou geven bijvoorbeeld.. maar in zijn genre/soort vind ik dat dit album misschien wel die 4,0 verdiend

Halfje erbij..
Moest eerst wel erg aan dat stemgeluid wennen,
maar begint me steeds meer te bevallen..
Die beats zijn ook gewoon erg goed..Het luistert echt geweldig weg.

btw. Wat vindt iedereen toch zo geweldig aan Creator? vind dat juist een minder nummer.. niet slecht, maar bij lange na niet 1 van de beste nummers

avatar van Zwammer
Voor de liefhebbers, de mixtape van Diplo en Santogold à la Piracy Funds Terrorism komt binnenkort uit.

Zwammer schreef:

Hier de link voor die mix

avatar van gherdt
Op het eerste gehoor een totaal oninteressante MIA-kloon met poptrekjes.
Maar de nummers blijven in de kop hangen, zowel die met ronkende bassen als de meer conventionele gitaarliedjes. Ik word er vrolijk van, een der zomerplaatjes van 2008.

Wat een leuke plaat is dit. Een grabbelton van stijlen komt in hoog tempo voorbij. Heel afwisselend. Voor mij dé zomerplaat van 2008. In ieder geval veel beter te pruimen dan M.I.A.

Laurora
Kuyichi schreef:
In ieder geval veel beter te pruimen dan M.I.A.

Dat vind ik nou ook, M.I.A. irriteert mij het meeste van de tijd.

avatar van Wauzzer
Ik vind haar stem ook wel wat weg hebben van Nelly Furtado, dit is zeker te horen op het nummer LES Artistes

avatar van Carolaah
Kan het zelf niet geloven dat ik deze cd nog steeds erg leuk vind.

Normaal houd ik helemaal niet zo van dit soort muziek..
kan nou niet zeggen dat ze een geweldige stem heeft en mooi kan zingen, maar alles hangt gewoon goed samen.. Het zijn lekkere deuntjes, en die stem maakt het dan toch wel heel plezierig.. Ondanks dat ik eerst echt vol afgrijzing naar haar stem zat te luisteren.. gewenning I guess?

Maar ik zet dit plaatje nog regelmatig op.. het zal nooit een superieure plaat van geniale kwaliteit worden.. Maar wel uitstekend in zijn soort, als je het mij vraagt.

Stukken beter dan M.I.A. ? Nee, net niet, ik vind dit over het algemeen meer standaard pop.

avatar van Carolaah
Hm ik vind het wel popmuziek maar absoluut geen standaard pop..
weet zeker dat deze muziek door de 'gewone' mainstream niet super gewaardeerd zal worden.. Zo wordt M.I.A. ook door velen niet echt gewaardeerd.. De muziek is toch denk ik iets minder toegankelijk voor mensen.. Voornamelijk door die vreemde stemgeluiden denk ik, daarnaast vind ik ook de beats net even een verschil maken met de gewoonlijke popmuziek er zitten toch wat apartere beats tussen, wel catchy, maar op een andere manier als je het mij vraagt.. Vind dit dan toch minder top 40 materiaal als de meeste andere popmuziek.

welja, dat is hoe ik er over denk, maar wilde het toch even zeggen.

Ik snap het. Maar we hebben het over muziek, niet over ultratopfenomenen
Standaard pop hoeft niet eens negatief opgevat te worden. Ik vind het net iets minder avontuurlijk dan M.I.A.

avatar van Carolaah
Ik zie mij het ook niet hebben over ultratopfenomenen?
Ook vat ik standaard niet negatief op.
Ik ben het er alleen niet mee eens dat je dit standaard pop noemt, omdat ik dit juist niet onder de standaard vind vallen.

Wellicht heeft het te maken met de productie van Switch en Diplo.
Anyway, de statement was, ik vind Santogold wel onder pop vallen, maar dus absoluut niet algemeen onder standaard pop. Daarvoor vind ik het zich nog teveel onderscheiden.. clear now?

tuktak
wikipedia zegt:
Genre(s) Indie rock, dub, New Wave, punk rock, psychedelic rock, art rock, electronic, synthpop

avatar van Carolaah
Ach wikipedia is eigenlijk ook nooit een betrouwbare bron geweest.. Aangezien het door iedereen kan worden verandert of worden ingevuld .. Ze kunnen ook nooit garanderen dat de informatie die daar op staat 100% correct en betrouwbaar is haha..

Zal altijd lastig blijven om op muziek een stempel te drukken, zal toch een kwestie van smaak blijven.. Al durf ik wel te zeggen dat Santogold niet onder metal valt hahaha..

Mihiii er staat zelfs Punk rock bij, hoe grappig is dat.. Dan vind ik electronic synthpop toch meer in de buurt komen

avatar van Petterson
Jonges, waarom kan ik maar genoeg krijgen van You'll find a way? Al 2 weken op repeat.

Petterson schreef:

Omdat het gewoon een heerlijk nummer is ... die beat en die vocals passen elkaar perfect in dat nummer..

Dat begin.. zucht
"Go aheaaad, you know you want it,
you'll have no other way, you just want to takes us down"

klinkt gewoon lekker

Ben er niet kapot van. 'Lights out' steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit.

avatar van yeahyeahyeah
Wat de smitten zeggen kan ik beamen, al heb ik het album pas één keer geluisterd. Ik probeer het later nog wel een keer.

Die mixtape met Diplo is dan wel weer geniaal!

Damn.. Wat is Creator geweldig. Iemand nog aanraders van Diplo's werk? (behalve M.I.A. natuurlijk)

engin schreef:

The essential mix, van Diplo is zeer nice en Fabric Live 24 is ook wel een lekkere mixplaat (zitten alleen wel een paar hele slechte overgangen in)

Meneer Bungel
Twee songs(clips op Mtv) gehoord, leuke muziek, zit een subtiel 80's poprandje aan en dat gecombineerd met de fijne vocalen, wordt ik benieuwd naar het hele album.

Zooo die nieuwe mix-cd van Santogold & Diplo is ook fijn
voor zover ik kan horen (heb de cd nog niet vele luisterbeurten gegund)

Deze plaat begint nu toch langzaam af te zwakken, heb hem dan ook wel grijs gedraaid.. De eerste nummers die ik eerst juist fantastisch vond vind ik nu minder en de latere nummers juist fijner.

Mm.. ben benieuwd hoe lang deze cd het nog vol houd bij mij

Meneer Bungel
Ligt de rest van deze plaat trouwens een beetje in het verlengde van 'L.E.S. artistes' en 'Lights out'? Iemand?

Meneer Bungel schreef:

Jawel, L.E.S. artistes en Lights out zijn sowieso al 2 heel verschillende nummers.. alle nummers van de cd passen wel tussen die 2 nummers in. Lekkere electro/synth-pop. Wel zijn de nummers redelijk verschillend, maar prettig luisteren.

Als je die 2 nummers waardeert, zal ik zeker dit album aanraden. Zelf was ik niet eens zo'n fan van L.E.S. artistes, maar dit album heeft meer dan dat te bieden.. Hele fijne beats

Meneer Bungel
Zelf vind ik bij die twee nummers de mix tussen electro en het poppy element in combinatie met de pakkende zanglijnen erg mooi, en als dat voor de hele plaat opgaat moet ik 'm misschien toch maar es gaan aanschaffen.
In ieder geval bedankt Carolaah!