M.O. & Brakko - Catharsis (2008)

Uitgebracht in eigen beheer

8. Nasmaak
  9. Nazaat
  10. Ons Bestaan
  11. 8 Zondes
  12. Waarom Vertel Ik Je Dit?
  13. Schaduwzijde
  14. Nasmaak [Remix]
avatar van thomzi50
n behoorlijke stilte hebben M.O. & Brakko zo’n twee maanden geleden hun debuutalbum Catharsis gereleasd. Een album waar sporadisch aandacht aan werd geschonken, maar dat toch op weinig bijval kon rekenen. Misschien was dat de reden dat het duo haar album, voor een klein beetje extra publiciteit, alsnog opstuurde. En dat is helemaal niet zo’n gekke gedachte, want Catharsis heeft een verfrissend geluid binnen de Nederlandse hiphopscène.

M.O. & Brakko maken namelijk typisch rauwe hiphop. Geen franjes, maar gewoon een sfeervolle beat en recht voor zijn raap-raps. De teksten schommelen tussen allerlei onderwerpen; de ene keer gaat het over de dagindeling van beide heren (Pluk de Dag), de andere keer weer ouderwets over hun eigen rapkwaliteiten (Verse Shit!!!), en zo kan men nog wel even doorgaan. Van alles en nog wat en eigenlijk niks opvallends. Dat is niet erg, want deze tekstuele eenvoud is de voornaamste troef van Catharsis. Zowel M.O. als Brakko weet met een opvallend, buitenlands en toch volledig verstaanbaar stemgeluid de lyrics de nodige stijl mee te geven en er wordt nergens gepretendeerd dat de raps meer inhoud hebben dan in werkelijkheid het geval is.

De producties op Catharsis, voornamelijk van de hand van Spliff-A-Tack, zijn ook niet al te ingewikkeld, maar wel krachtig. Harde drums vieren hoogtij, terwijl een donkere sfeer wordt geschept door de minieme verdere begeleiding. Het zijn typische boombapbeats – niet voor niets heet de clip van Catharsis dan ook Op de Boom Bap.

M.O. & Brakko lijken zich gerealiseerd te hebben dat de ongecompliceerde no nonsense-houding van het duo toch net te weinig is om een geheel album te boeien. Daarom is er hier en daar gepoogd de muziek toch nog net een klein beetje extra inhoud mee te geven. Staat en de Straat is een vermakelijk rollenspel, waar de titel de lading goed dekt. Jammer is dat ze het plotseling ook ineens over serieuze zaken als het milieu hebben. Dat hebben M.O. & Brakko eigenlijk niet nodig, want verder levert het duo op Catharsis gewoon een fijne drie kwartier hiphop af. Het is geen groots spektakel, er valt best vaak wat op aan te merken - ‘uzi’ laten rijmen op ‘jaloezie’ getuigt immers niet van poëtisch natuurtalent - maar Catharsis klinkt als geheel wel effectief en ligt lekker in het gehoor. En dat is ook wat waard.

Bron: Hiphopleeft