Grin - Grin (1971)

Label: Spindizzy

1. Like Rain (3:39)
  2. See What a Love Can Do (5:04)
  3. Everybody's Missin' the Sun (2:45)
  4. 18 Faced Lover (3:27)
  5. Outlaw (4:02)
  6. We All Sung Together (3:44)
  7. If I Were a Song (3:11)
  8. Take You to the Movies Tonight (1:44)
  9. Direction (4:02)
  10. Pioneer Mary (3:46)
  11. Open Wide (3:02)
  12. I Had Too Much (3:20)
  13. Nobody * (2:57)
  14. Sing for Happiness * (3:14)
Stijn_Slayer
De eerste groep van Nils Lofgren. Over de gehele linie nog niet sterk genoeg om echt hoge ogen te gooien, maar wat een ontiegelijk lekkere, feelgood plaat, waar ook nog heel redelijk op gemusiceerd wordt. Het rockt en swingt.

De productie is trouwens opvallend verzorgd voor David Briggs' doen. Invloeden van Neil Young (waar Lofgren in deze tijd mee speelde) hoor ik niet echt terug.

Nummers als 'Everybody's Missin' the Sun' en 'Pioneer Mary' (hoewel het erg op 'Wild Horses' lijkt) vind ik al erg goed. Veelbelovend debuut.

avatar van BoyOnHeavenHill
Een mannetje van amper 20 jaar geeft hier zijn visitekaartje af met een zeer gevarieerd repertoire aan nummers, een warm en zeer afwisselend gitaargeluid dat op elk nummer nèt weer even anders is maar steeds perfect voor het nummer in kwestie, en een stemgeluid dat vriendelijk en altijd innemend is.
        Dit titelloze debuut is een erg leuke plaat, lang niet altijd super maar steeds afwisselend met aardige vondsten (een ouderwetse tingel-tangel-piano op Outlaw, koortjes op Everybody's missin' the sun en We all sang together, een orgel op Pioneer Mary) en een algemene vibe van plezier en doelgerichtheid, net als op de eerste plaat van Crazy Horse waar Lofgren ook op meespeelde (inclusief Nobody, dat hier in een andere versie als bonustrack is opgenomen). Sommige nummers zijn wat minder, maar er zitten toch ook diverse briljantjes tussen, zoals de plaatopener, de ontroerende kleine demo Take you to the movies tonight en het vloeiende Open wide, mijn eigen favoriet.
        Belangrijkste minpunt van de plaat vind ik dat sommige zangpartijen niet door Lofgren verzorgd worden maar door drummer Bob Berberich, die een nogal vlakke en brallerige stem heeft; als tweede stem of zanger van tussenstukjes kan ik hem nog wel hebben, maar nummers als 18 faced lover en If I were a song verliezen door zijn uitgesproken vervelende zang voor mij echt aan waarde, zeker wanneer afgezet tegen Lofgrens sympathieke stem. (Gelukkig kan Berberich wel goed drummen, zoals op de hele plaat te horen is, en op het stevige Direction geeft hij zelfs een paar aardige Keith Moon-achtige "rondjes" over zijn kit ten beste.)
        Geproduceerd door David Briggs, met op een paar nummers achtergrondzang van Neil Young, Danny Whitten en Ralph Molina en een bijdrage van Ben Keith op steelgitaar. Stijn_Slayer hierboven moest bij Pioneer Mary sterk aan Wild horses denken, maar mij deed dat toch meteen aan Neil Young ten tijde van After the gold rush denken, bijvoorbeeld de akoestische en kwetsbare toonzettingen van Only love can break your heart, Don't let it bring you down en I believe in you. Maar uiteindelijk is dit toch helemaal Lofgrens plaat – de Boss mag in zijn handjes knijpen met zo'n gitarist, maar wat is het toch jammer dat Lofgrens solocarrière na Grin en een paar aardige seventies-albums eigenlijk niet meer van de grond is gekomen.

De solo projecten Nils Lofgren zijn het echt wel waard om eens goed na te luisteren. De man heeft met veel beroemde namen gewerkt, Lou Reed, Ringo starr,Neil Young, Lou Gramm Etc. Maar bovenal blijft Lofgren een geweldige meester gitarist. Dat hij ook laat horen op de vervolg platen (cd,s) naar de echt ondergewaardeerde, 4 "Grin" albums. De man speelt al heel wat jaartjes mee, voor een goed overzicht is er de "Face The Music" collectie, het echt waard om naar te luisteren. De cd collectie is toen uitgebracht naar aanleiding van zijn 50 jarig muziek jubileum. Nu de man ook op leeftijd is, blijft hij toch regelmatig nieuw materiaal uit brengen, het laatste werk getiteld "Mountains" is ook werk van een fraai voorbeeld van zijn vaardigheden op gitaar en als componist, Lofgren componeerd en produceerd alles zelf. Met Ringo Starr vaak als vaste gast en mee spelend, moet je toch echt wel wat kunnen. Ik volgt de man al jaren, eigenlijk van het begin en het is mijn een raadsel waarom Lofgren niet de waardering krijgt die hij verdient, In mijn visie blijft de man een genie als muzikant en componist en als guitarist, die echt over het hoofd word gezien, door het grote publiek en de commercieler muziek industrie.