tangmaster schreef:
Eh, voor de zware fans, gaat wel erg ver. Een album dat je juist moet hebben en om een reden hier staat zoveel goeds op dat je eigenlijk zelfs als beginnend luisteraar iets op je af krijgt wat zo lekker is. Nee deze mag je niet missen.
En om maar meteen met de deur in huis te vallen na het lezen van bovenstaande berichten waarbij ik me volledig aansluit bij Tangmaster: ja, dit is een plaat van zo'n dergelijk formaat, dat het juist de perfecte instap is v.w.b. het kennismaken met een band als Tangerine Dream.
Dit album zet nl. een behoorlijke stempel op het werk van deze band. Niet alleen als live-album, maar gewoon ook als één van de meest essentiële albums die ze gemaakt hebben. De sound, het tijdsbeeld waarin de muziek tot stand kwam, de spontaniteit, ziel en zaligheid die van de muziek afdruipt: kortom, Encore is een zeer goed en belangrijk album van TD. En die ruis, tja, gewoon doorheen prikken, zou ik zeggen. Ik vind juist dat de plaat daardoor een ruw en spontaan tintje meekrijgt die je ook echt het gevoel geeft dat je naar een live-album aan het luisteren bent, althans, v.w.b. de eerste 2 tracks. Dat live-gevoel is er ook gewoon. Ik krijg wat dat betreft nog steeds kippevel als het publiek compleet uit zijn dak gaat, op het moment dat de sequence in "Cherokee Lane" in kracht toeneemt. Sowieso één van de beste momenten van het album. En dan het waanzinnige "Monolight", wat eigenlijk een soort collage is waarin ook allerlei bekende thema's van andere TD-nummers opduiken. Plus dat eigenzinnige barok-stukje wat erin verwerkt is, blijft ook geniaal.
"Coldwater Canyon" haalt het dan weliswaar niet bij de eerste 2 nummers, maar inderdaad is het hier het gitaargeweld van Edgar Froese die het nummer overeind houdt.
"Desert Dream" tenslotte vind ik zelfs één van de meest interessante composities op dit album. De manier hoe zeer ingetogen passages worden afgewisseld met naargeestige geluids-erupties, komt zeer aangrijpend over. Tevens zit er een treurig, doch mooi thema in verstopt, die mij keer op keer de oren doen spitsen. De manier hoe het nummer eindigt, is zeer verrassend en origineel, en het doet me eigenlijk stiekem verlangen naar meer. Had "Desert Dream" gewoon niet nog 10 minuten langer moeten duren? Sterker nog, is het album nu alweer afgelopen? Ach wat, ik zet 'm gewoon nog een keer op