The Pineapple Thief - Tightly Unwound (2008)

Label: KScope

1. My Debt to You (5:11)
  2. Shoot First (4:11)
  3. Sinners (4:51)
  4. Tightly Wound (6:31)
  5. The Sorry State (4:10)
  6. My Bleeding Hand (4:13)
  7. Different World (10:53)
  8. And So Say All of You (4:07)
  9. Too Much to Lose (14:49)
  10. Bitter Day * (4:50)
  11. Second Chance * (5:09)
  12. Too Far Gone * (3:52)
  13. Freefall * (5:42)
  14. February 13Th * (6:07)
  15. The West Coast * (2:36)
  16. Shoot First [Acoustic] * (3:25)
  17. Tightly Wound [Acoustic] * (5:36)
avatar van crosskip
Alicia schreef:
Holy Moly! Nog steeds kippenvel bij Too Much to Lose!

Weet nog dat ik jaren terug in Hedon Riverside echt een geweldige show neer zag zetten, maar dat het hoogtepunt van de avond toch echt kwam van het bandje in het voorprogramma. Die sloten hun set eventjes af met een magistrale uitvoering van Too Much To Lose.

avatar van Alicia
Wat moet dat een geweldig concert geweest zijn! Twee van mijn lievelingen op één avond!

avatar van Mindscapes
crosskip schreef:

4 dagen eerder stond ik in een zelere Auw Kerk in Zwolle. Toen ook voor Riverside. De vriend die mee was wilde per se Puneapple Thief zien, die ik nog niet echt kende. Steengoede show van beide bands, herinner ik me. Ondertussen weer bijna acht jaar geleden, wat vliegt de tijd... Stiekem wel een beetje heimwee naar die periode van TPT met songs als Different World en Too Much To Lose. Ik zag ze laatst in januari in Uden en hoewel het een goede show was, werd ik niet meer van m'n sokken geblazen, ook niet met Gavin.

avatar van Leptop
Langzaam kruipt dit album naar 4,5*... heeft dat met de tijd van het jaar te maken? Mijn leeftijd? Of slaagt deze band erin zich langzaam ontwikkelende pareltjes te produceren?

avatar van Leptop
Mooi weer vandaag. De zon schijnt en het wordt 25 graden. Deze staat weer eens op en ik ben in een goede bui: hupsakee 4,5*

Ps. Maar wel verdiend ?

avatar van Clownvis
Zeker verdient Leptop. Het is nu wel geen 25 graden (het is zelfs verrekte koud met deze wind hoewel nu het zonnetje ook schijnt ) maar hier wordt het zelfs 5 sterren hetgeen je al bij "Your Wilderness" al voorspeld had.

Ik had hem al heel lang geleden gepindakaast maar nu eindelijk op cd binnen (na ruim 2 maanden wachten, hij wilde maar niet komen).
Waarom nu pas een cijfer zul je wellicht denken, ik beoordeel albums alleen als ik deze werkelijk in bezit heb.

avatar van Aproxis
Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het is allemaal best goed, maar ik heb het gevoel dat Bruce hier wel erg zn best doet om bij heel veel nummers als Radiohead te klinken. Radiohead vond ik vroeger geweldig, maar ben ik wel op uitgekeken. Voor mijn gevoel heeft Bruce gedacht dat hij radiohead albums moest maken zoals radiohead ze niet meer maakt, alleen dan simpeler qua gitaarwerk. Links en rechts hoor ik nog wat porcupine tree.

Ik heb veel meer met de albums vanaf Magnolia, maar ook meer met All the Wars (reaching out is een topnummer live tegenwoordig) of Someone Else is missing. Vanaf Magnolia heb ik het idee dat Bruce toch iets meer zn eigen sound heeft gevonden. Ik denk dat hij prima die albums opnieuw zou kunnen uitbrengen in een iets nieuw jasje met een bijdrage van Gavin.

Als je dit zo leest, zijn er dan nog albums die ik absoluut moet luisteren, of verwacht je dat ik teleurgesteld zal zijn?

avatar van Alicia
Aproxis schreef:

Dit is een vraag die meestal lastig te beantwoorden is, maar ik vind nog altijd de twee voorgangers van dit album erg fijn en eigenlijk mooier dan deze Tightly Unwound. Ik heb zelf geen Radiohead associaties bij de muziek van The Pineapple Thief. Radiohead is - ondanks enkele aardige albums - nog altijd geen echte favoriet van mij.

avatar van legian
Aproxis inderdaad de twee voorgangers What We Have Sown en Little Man zijn erg goede albums. Maar ook Variations on a Dream is erg mooi.

Dit album voelt voor mij altijd als het slotstuk van hun begin periode. Hierna werd het wat toegankelijker en met Your Wilderness ook wat klinischer. Ik betwijfel dus of je het oudere werk gaat waarderen eigenlijk. Dat ligt meer in lijn met deze.

De link met Radiohead hoor ik ook niet echt, maar je bent niet de eerste die ik erover hoor. Ik vergeleek het meestal als het toegankelijker en rustigere broertje van Porcupine Tree. Maar ik luisterde beide toendtertijd ook veel door elkaar.

Als je een aardige prog epic wel kan waarderen raad ik je in ieder geval het slot nummer van What We Have Sown aan. Blijft een van mijn favorieten nummers.

Een plaat van TPT die ik iets minder opzet. Waarom ? Weet ik zelf niet, want ik ben hem nu aan het beluisteren en moet zeggen . Mmm zalig . Dit is nu zo'n band die best meer bekendheid mag krijgen, want dit is muzikaal echt wel sterk !