sxesven
Aangemoedigd door Nathalie (nog bedankt!) deze plaat éindelijk dan maar eens gedraaid. De naam CocoRosie was ik al duizenden keren tegen gekomen, ik had de dames aan het werk gezien in de Eternal Children-docu, en was best benieuwd. Wat was het, luiheid? Geen idee, maar los daarvan, absoluut geen spijt dat ik deze plaat dan nu eindelijk eens heb gedraaid. Aangezien de dames met regelmaat nog weleens het verdomhoekje der free-folk in worden geduwd (da's immers lekker makkelijk) wegens hun vriendschap met (voornamelijk) Devendra Banhart, lag mijn verwachtingspatroon ook in die richting. Een beetje hoekje Rejoicing in the Hands, Cripple Crow, dacht ik, vreesde ik - immers, die truukjes kennen we inmiddels wel. Niet dat er iets mis mee is, maar om ze nou tot in den treure te gaan herhalen is ook weer zoiets.
Niets van dat echter! Lief, las ik al. Leuk, dat ook. Fris, eerlijk; precies. Onbevangen voeg ik daar graag nog aan toe, speels bovendien. Misschien is dit wel blasfemie; ik heb me niet erg ingelezen in CocoRosie en alles wat ermee van doen heeft. Van Joanna Newsom weet ik dat ze dergelijke typeringen verschrikkelijk vindt (althans, die van speels en onbevangen wanneer bedoeld als kinderlijk), bij deze dames ligt het misschien wel heel anders. La Maison de Mon Rêve klinkt vooral als een erg sympathiek, knus knutselplaatje. In elkaar geplakte beats, bij elkaar gesprokkelde geluidjes - het is een bekende aanpak, maar de benadering is daarentegen erg fris. Geen zwaarmoedige experimenten, geen donderwolken (enkel een plaatselijke regenbui), geen opgeblazen drama - enkel de dingen zo gedraaid en gebogen dat het in de wereld van CocoRosie past.
Want dat is La Maison de Mon Rêve: de wereld van CocoRosie. Die wereld is misschien slechts een kleine wereld, met de titel op het oog en de onbevangenheid in het achterhoofd, maar het is er prettig vertoeven. Even vluchten uit de hectiek, uit het moeten en zullen. Even aan de vingerverf, potten en pannen als drumstel, gewoon weer knippen en plakken. Dat hoeft niet zozeer op kinderlijkheid te duiden, ik schuif het liever op een oercreativiteit, waarmee je met een (droom)huis en wat fantasie net zo ver, zo niet verder, komt als met "the world all before [you]" (dixit Milton) maar zonder die "Spirit of Beauty, that dost consecrate / With thine own hues all thou dost shine upon / Of human thought or form" (dixit Bysshe Shelley). Hulde! 4,5*