The Boys - Alternative Chartbusters (1978)

Punk / Rock
Label: NEMS

1. Brickfield Nights (3:19)
  2. U.S.I. (1:46)
  3. Taking on the World (2:08)
  4. Sway (Quien Sera) (1:17)
  5. Do the Contract Hustle (2:04)
  6. Heroine (4:35)
  7. Not Ready (1:04)
  8. Classified Susie (2:29)
  9. T.C.P. (2:09)
  10. Neigbourhood Brat (1:35)
  11. Stop Stop Stop (2:19)
  12. Backstage Pass (2:28)
  13. Talking (1:22)
  14. Cast of Thousands (3:17)
  15. Teacher's Pet * (2:24)
  16. School Days * (2:26)
  17. Lies * (2:42)
  18. She's No Angel * (3:26)
  19. You're the Other Man * (3:16)
  20. The Yobs - Silent Night * (3:16)
  21. Brickfield Nights [77 Acoustic Demo] * (3:23)
  22. Lonely Schooldays [77 Demo] * (2:26)
  23. Lucy [78 Early Demo] * (3:03)
  24. Norton [78 Early Demo] * (4:07)
  25. Lies [78 Demo] * (2:41)
  26. She's No Angel [78 Demo] * (3:25)
avatar van Dibbel
Londense punkband met niet zo heel veel succes.
Dit is hun tweede LP.
Geen boze punk, maar gezellige poppunk met hoge meezingfactor.
Brickfield Nights, USI, Do The Contract, Classified Susie en Cast Of Thousands zijn goede punkpopnummers.
Covers van het aloude Sway en Stop, Stop, Stop van The Hollies (erg leuk).
Lang niet gedraaid tot nu toe.
Maar even 3 * weer.

avatar van RonaldjK
Met titel Alternative Chartbusters maakten The Boys in maart 1978 geen geheim van hun stijl en bedoelingen. Op de hoes zien we de vijf gekleed in zowel punk- als modmode: buttons en jasje-stropdasje. Ja, dat gaat prima samen.
Melodieuze poppunk die in vergelijking met het debuut iets meer pure pop bevat. Dit door in Sway (Quen Sera) (oorspronkelijk uit 1953 van Mexicaan Pablo Beltrán Ruiz) het scheurende gitaartje te temmen ten faveure van blazers, in Heroine een ballade neer te zetten en in Cast of Thousands wordt een voetballied ("We are the champions!") tot een gekruide meezinger.
Dan resteren nog altijd elf nummers waarin het wél beschaafd stevig is en immer meezingbaar met pakkende melodieën en koortjes. Plus soms glimlachteksten, zoals in het midtempo Backstage Pass: "When all the punk bands - All sound second hand - I will still be lovin' you. When Johnny Rotten - Has been forgotten - I will still be loving you."

Gebaseerd op het boek Alternative Rock: Third Ear: The Essential Listening Companion (2020) van de Amerikaan Dave Thompson vermeldt Wikipedia: "Boysmania swept Holland". Wel, zowel mijn geheugen als de sites van de Nationale Hitparade en Top 40 bieden daar geen enkel spoor van. In hun eigen Verenigd Koninkrijk gebeurde hetzelfde: niets...
Wel zeker is dat in 2013 op 2-cd een Deluxe Edition verscheen met in totaal 22 tracks, meer dus dan MuMe toont. Ook op streaming te vinden, biedt dit leuke extra's.

Aanbevolen voor liefhebbers van The Undertones, zeker waar het uptempo is. Mijn favorieten zijn het robuuste USI, Taking on the World met fraai gitaarlickje, het felle Not Ready, de pakkende gitaarlijnen van TCP, het springerige Talking en de supporterskoren in Cast of Thousands.

Op reis door new wave kwam ik vanaf Rich Kids en vervolg bij X-Ray Spex.