Klaus Schulze & Lisa Gerrard - Farscape (2008)

Duitsland / Australiƫ
Electronic / Wereld
Label: Synthetic Symphony

1. Liquid Coincidence Part 1 (21:59)
  2. Liquid Coincidence Part 2 (30:51)
  3. Liquid Coincidence Part 3 (25:54)
  4. Liquid Coincidence Part 4 (18:18)
  5. Liquid Coincidence Part 5 (18:48)
  6. Liquid Coincidence Part 6 (24:02)
  7. Liquid Coincidence Part 7 (13:38)
avatar van vigil
Zo dit wordt interessant!

tangmaster
Dit schijnt iets heel aparts te worden, ben erg benieuwd.

Sietse
kan wel eens een bijzondere combi zijn inderdaad.

avatar van Gerards Dream
Dit moet wel wat worden, mijn voornaam komt er in voor. Wel met een "r" te veel, maar toch.

avatar van korenbloem
ben hier ook benieuwd naar,

avatar van Gerards Dream
Wat zijn we het eens hier. Dat geeft wel te denken!!!

avatar van vigil
Zo te zien gaat Klaus verkooprecords halen

avatar van Gerards Dream
Nu al vijf keer over de toonbank?

tangmaster
Dit schijnt zover ik het nu weer iets heel aparts te worden, kan bijna niet wachten om me te laten verrassen.

avatar van vigil
Op you tube kan je al het een en ander vinden!

neo
Ik heb hier weinig goede woorden voor over na een stuk op youtube te hebben gehoord.. Waarom Gerrard dit interessant vond om te doen is mij een raadsel... Die electronische geluidjes zijn van een belabberde, onbenullige kwaliteit en horen alles behalve met zo'n beetje de mooiste stem ter wereld te worden gecombineerd. Bah.

avatar van Gerards Dream
Net wat filmpjes op YouTube bekeken, wat voor mij niet zo als graadmeter dient. Dit door de slechte geluidskwaliteit, waardoor klanken en geluiden uit de electronica-winkel al een stuk minder klinken dan ze daadwerklijk zijn.

Mede door het zien van de filmpjes met minder goed geluid is mijn nieuwsgierigheid er niet minder om geworden. Het blijft over het algemeen interesant als mensen iets neerzetten wat eigenlijk niet hun ding is. Wat ik tot nu toe heb gehoord lijkt mij dit prima muziek voor op het eind van de avond. Lekker genieten van wijdse klanken en een mooie stem. Volgens mij houdt Gerrard wel van een uitstapje.

neo
De kwaliteit van die elektronische muziek is gewoon erg slecht. Vind het een stupide kruising, of zeg maar liever botsing.

Overigens niet iets nieuws, want ze werkte ook al eens met Orbital (One Perfect Sunrise). Dat was eveneens ongelooflijk slecht.

neo schreef:

Maar is dit op basis van You Tube, wat voor mij zoiets is als de middelgolf van vroeger. Prima om aan te hebben tijdens het werken, maar om er kritisch na te luisteren verre van ideaal omdat je dan welke vorm van nuance moet ontberen. Daarom wacht ik nog even met mijn eindoordeel tot dat ik de daadwerklijke cd in de speler heb gehad.

neo
En op basis van de 3 tracks op myspace. Ik zie niet waarom ik daar niet kritisch naar kan luisteren; het gaat mij prima af. Jij denkt ook werkelijk dat als iemand een bepaalde track niet bevalt, die deze wel beter zal vinden als deze eenmaal beluisterd is op de geluidskwaliteit van de cd?

avatar van Gerards Dream
Tuurlijk mag je daar kritisch na luisteren. Hetgeen ik enkel heb willen aangeven is dat er een groot verschil zit tussen het geluid uit de computer en een goede HIFI-instalatie. Op basis van het geluid uit de computer kan ik bijvoorbeeld niet goed muziek beoordelen door het ontbreken van een bepaalde dynamiek die wel in de stereo zit. Het is in deze hoe hoog je de lat legt. Op basis wat ik op internet heb gehoord van deze unieke combinatie kan ik niet tot een oordeel komen, daarvoor heb ik echt de cd nodig, die ik dan zeker een keer of tien draai voordat ik er iets over ga schrijven op deze bijzondere site.

neo schreef:
En op basis van de 3 tracks op myspace. Ik zie niet waarom ik daar niet kritisch naar kan luisteren; het gaat prima mij prima af. Jij denkt ook werkelijk dat als iemand een bepaalde track niet bevalt, die deze wel beter zal vinden als deze eenmaal beluisterd is op de geluidskwaliteit van de cd?

Klopt eerste indrukken kunnen wel eens tegenvallen of dat nou op een computer of op een stereoinstalatie gebeurt. Ik heb dit nu ook gehoord op myspace en vind het wel goed klinken, blijf benieuwd naar het complete album. Zo dus er blijft altijd verschil tussen de smaak van de ene of de andere luisteraar.

Ik kom er nu pas achter dat Schulze met Gerrard een cd heeft gemaakt. Heel verrassend, en een combinatie die ik nooit voor mogelijk hebt gehouden.

Schulze heeft overigens wel meer vreemde dingen gedaan, wat naar mijn idee niet altijd even succesvol was.

Ik heb net wel een het een en ander beluisterd op YouTube en het klinkt veelbelovend. Wat ik hoor is een typisch Schulze geluid. En de combinatie met Gerrard maakt het allemaal was mystiek.

Dupree schreef:
Ik kom er nu pas achter dat Schulze met Gerrard een cd heeft gemaakt.

Komt op 7 juli!

Ja, hij staat al in bestelling

avatar van Gerards Dream
Het is hier wel leuk om de voorbeschouwing door te nemen bij dit album wat nog komen gaat. Het doet wat aan 5 december denken. Wat heeft de goed heiligman dit jaar voor mij in petto? Hier en daar is al een blik geworpen in de pakjeskamer. Het ziet er zus en zo uit, maar wat is het......?

avatar van ChrisX
Heb een groot deel van het album afgelopen weekend kunnen beluisteren en wat ik hoorde beviel me prima. Of het in de 'long run' allemaal blijft boeien weet ik niet want het is wel veel muziek (2 cd's vol) en het blijft veel in dezelfde sfeer hangen maar ik denk dat als je er echt rustig voor gaat zitten dit wel eens een album kan zijn dat je helemaal naar binnen zuigt. Een paar keer viel me op dat de muziek soms een bijna sacrale / spirituele sfeer heeft. Best bijzonder.

Schulze soleert volgens mij totaal niet maar creeert een elektronisch klanklandschap waar over Gerrard haar ding doet. Ook de ritmes zijn behoorlijk boeiend te noemen deze keer, niet vooruitstrevend maar gelukkig niet saai / eenvormig.

Nou maar hopen dat Schulze's gezondheid de goede kant op blijft gaan (de man is na een op het randje van de dood te hebben gestaan aan het begin van het jaar gestopt met roken) en het geplande optreden op het Loreley festival samen met Gerrard doorgaat... met Tangerine Dream in het voorprogramma !!!

Wat ik op o.a. myspace heb beluisterd deed me helemaal niets en dat voor een zangeres die me doorgaans kippenvel weet te bezorgen.
Mijn interesse is hierdoor dusdanig gezakt dat ik dit hele album wel nooit zal horen en ik denk niet dat het een gemis is.
Ik kan neo dus volledig begrijpen in deze.

neo
Ik ben ondertussen er toch in etappes naar aan het luisteren. Puur uit mijn grote interesse voor Gerrard moet ik het toch een keer helemaal horen.

neo
En het resultaat is bedroevend. Soms zijn er wat lichtpunten, maar dan is enkel op die momenten dat de zang van Gerrard samengaat met atmosferische geluidsgolven, die eigenlijk het beste passen bij haar stem. Helaas zijn deze op het randje van slecht en van korte duur en komen steeds weer die afschrikwekkende, andere Schulze klanken erbij. Die electronische ritmes zijn te stupide voor woorden.

neo schreef:

Jammer want zo slecht vind ik het album nou ook weer niet, maar de beste in muzikaal gebied is ie nou ook weer niet. Toch best prettig om naar te luisteren. Tja smaken verschillen.

avatar van Gerards Dream
Heb onlangs dit album besteld, en zal daar zo snel mogelijk mijn bevindingen aan de meter toe vertrouwen. Tot dan zwijg ik hier over in alle toonaarden

avatar van Gerards Dream
Ja, en dan zit dit album na deze hele voorgeschiedenis eindelijk in de cd-speler en dan toch de vraag: Was dit het wachten wel waard? Laat ik daarom maar beginnen met de verpakking, want dat is logisch in verband met mijn vergelijking met de pakjeskamer van Sinterklaas. Dit is dik in orde. Het hoesontwerp doet me denken aan een gang in een modern gebouw. Daarnaast is het boekje mooi uitgevoerd, alleen is het wel schrikken dat Klaus Schulze nu echt een oude man aan het worden is.

En dan waar het hier om draait, de muziek. Bij het luisteren komt bij mij een gevoel naar boven of ik in een grote kerk ben waar naast mij alleen Gerrard en Schulze aanwezig zijn. Hierdoor komt de haast verstilde muziek behoorlijk intens over. Wel is het jammer dat men hierin een beetje blijft hangen, want ik mis daardoor wat dynamiek die voor mij best had gemogen.

Wel moet gezegd worden dat de stem van Lisa Gerrard erg mooi en warm overkomt. Het doet mij althans denken aan iets Zuid-Europees. Dit heeft mij alvast nieuwsgierig gemaakt naar ander werk van haar. En dat is winst te noemen als je hier over winst kunt spreken.

Maar goed, terug naar dit album. Na een paar eerste luisterbeurten heb ik het gevoel dat dit album wat blijft staan op een bepaald niveau en dat er geen sprake is van een groei-album. Het zal wel met veel liefde voor detail zijn gemaakt, maar iets van dynamiek blijf ik missen, want volgens mij beschikt Gerrard over een dijk van een stem en Schulze heeft in het verleden laten horen wel iets spannends te kunnen maken. Ondanks dat toch een dikke voldoende voor deze bijzondere combinatie.

khonnor
nog geen score toegekend maar ben dit nu door "het ik kan niet slapen en moet er morgen toch om zeven uur uit waardoor ik echt helemaal niet meer in slaap geraak" syndroom met de hoofdtelefoon aan het beluisteren.

de combinatie van de prachtstem van lisa gerrard en schulzes soundscapes hebben in elk geval een zeer rustgevende invloed, een dromerige invloed. het klinkt allemaal wat zweverig, soms gevaarlijk op het "newage" achtige af. maar, eerste conclusie is toch best positief. geen plaat voor bij de afwas, ook geen plaat voor midden in de dag, maar zo 's nachts in het schemerduister van de staanlamp komt ie goed tot z'n recht

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Dit is, mede dankzij de hypnotiserende vocalen van Lisa Gerrard, één van de meest serene albums van Klaus Schulze. In plaats van dat de muziek doordrenkt is met drukke key-solo's, heeft Klaus juist erg veel ruimte over gelaten voor de stem van Lisa, die dus een beetje de functie overneemt van de muziek en een onderdeel ervan wordt.
Je moet ervan houden, maar Lisa's stem vind ik erg mooi, alhoewel het mij ook een beetje moeite kostte, om de volle 100% de aandacht erbij te houden, aangezien 2 CD's met zo'n beetje hetzelfde, toch wellicht teveel van het goede is.
Toch werkt het erg rustgevend en weet Klaus vooral op dit album, mede dankzij de bijdrage van Lisa, een dromerig en zweverig geheel over te brengen. Vooral Liquid Coincidence Part 2 is prachtig, mede dankzij de mooie, kabbelende en heldere toetsenpartijen, die vooral op deze track goed overkomt. En ondanks dat de rest van het album erop lijkt, vind ik deze track er nét bovenuit steken.

Typisch een vorm van een album, waar je echt zin in moet hebben. Wereldschokkend is het niet, maar het is ook zeker niet slecht.
Een verfrissend album, en het is toch weer eens wat anders.
Een dikke 3,5.