Giant Sand - Glum (1994)

1. Glum (5:01)
  2. Yer Ropes (5:06)
  3. Happenstance (5:07)
  4. Frontage Road (4:35)
  5. 1 Helvakowboy Song (3:02)
  6. Painted Bird (4:37)
  7. Spun (3:43)
  8. Left (4:59)
  9. Faithful (6:09)
  10. Bird Song (3:19)

met Indiosa Patsy Jean Gelb

11. I'm So Lonesome I Could Cry (3:20)

met Pappy Allen

12. Body's a Boat * (4:44)
  13. Remain Distorted * (4:59)
  14. Water Fuels the Fire * (5:03)
  15. Occupy * (4:58)
  16. Between the Time It Takes * (3:03)
  17. The Professor * (1:29)
avatar van base
Via calexico bij giant sand gekomen en die laatste blijft toch meer hangen!

avatar van BoyOnHeavenHill
Albums van Giant Sand willen nog wel eens onevenwichtig zijn, maar déze is hoogstens grillig, en bovenal kwalitatief zeer hoogwaardig. Er staat een melig instrumentaaltje tussen, en het album sluit af met een een bizarre cover van I'm so lonesome I could cry van Hank Williams, maar de rest varieert van spannend-dreigend tot indrukwekkend-intens. Op Left staat een break die naar adem doet happen, en Faithful werkt op heel natuurlijke wijze naar een enorm emotionele climax die je toch niet zien aankomen. Ook Bird song moet genoemd worden: een slaapliedje van Howe Gelbs dochtertje omgebouwd tot spookachtig droomnummer, prachtig.

Produktie van Malcolm Burn, rechterhand van Daniel Lanois. Het gevolg is een prachtig ruimtelijk geluid waarin je de woestijn bijna kunt voelen. Jeffrey Lee Pierce die zich niet laat opjagen, met de mooiste fuzzgitaren sinds Neil Young.

Howe Gelb bezoekt een hotel :

"He tells me that Joyce slept here
He hands me the key with a smirk
He even attempted to take the oath here
Instead he did his best work

The very next year here
I run into the same desk jerk
He tells me Kafka slept here
Only this time it doesn't work."

Ik moet er nog altijd om lachen. Een niet te missen plaat.

avatar van maseddi
Deze cd is weer heruitgegeven. Was een collector's item. De platen van Giant Sand zijn inderdaad wat grillig, maar ook deze wil ik niet missen,al was het maar vanwege de eerste drie nummers , maar alle liedjes zijn goed

avatar van Lost
Schitterende plaat van Giant Sand ... voor wie van grillige, gloomy americana houdt... aanrader!

avatar van ZAP!
Hier is de 25th anniversary edition te vinden, met flink wat bonus-materiaal (zal het later even toevoegen als niemand mij voor is - wat gerust mag hoor).

avatar van ZAP!
Album is hier, inclusief bonustracks (correctie ingestuurd), te beluisteren (let op: er zit wel een heel irritant krassend geluidje tussen die bonustracks!).

Heb de bonustracks inmiddels gehoord, maar dat heeft zo'n plaat toch niet nodig is mijn eerste indruk.

avatar van heartofsoul
Staat ook gewoon op Spotify.

avatar van ZAP!
heartofsoul - Ik weet niet wat dat is, een Spotify.

heartofsoul schreef:
Ik ga snel eens luisteren!
Veel plezier (hoop ik)!

heartofsoul schreef:
Ik ga snel eens luisteren!
Hoe snel is snel eigenlijk bij jou...?

avatar van heartofsoul
Dat hangt er vanaf. Er zijn permanent zo'n 30 á 40 albums die ik, afwisselend, beluister. Soms heb ik snel gehoord wat ik wilde horen, maar het gebeurt ook regelmatig dat een album maanden in rotatie blijft. Dat zijn vaak albums in het klassieke genre of jazzalbums. Glum bleef ook lang in roulatie, en dat kwam in dit geval doordat ik sfeergevoelig ben, en niet altijd op dezelfde manier kon luisteren. Ik meende bovendien dat ik de cd ooit gekocht had, maar nam uiteindelijk noodgedwongen mijn toevlucht tot Spotify.
On topic: prima plaat, al maakten de eerste twee albums destijds meer indruk op mij. Een van mijn favorieten tot nu toe is de pianoballad Spun met vocale assistentie van Victoria Williams. Maar het album blijft bij mij nog even roteren.

heartofsoul schreef:
...Er zijn permanent zo'n 30 á 40 albums die ik, afwisselend, beluister. Soms heb ik snel gehoord wat ik wilde horen, maar het gebeurt ook regelmatig dat een album maanden in rotatie blijft...
Aha. Dank voor deze toelichting.

heartofsoul schreef:
...al maakten de eerste twee albums destijds meer indruk op mij...
Dan moet ik snel eens op zoek naar die eerste 2. Snel is bij mij niet altijd snel, btw.