David Julyan - Memento (2001)

Score
Label: Thrive

1. Opening Titles / Polaroid Fades (3:03)
  2. Motel Room / Arriving at the Derelict (2:55)
  3. Snapshot (4:20)

met Roni Size

4. Focus on Sight (3:40)

met Thievery Corporation

5. Stone (3:16)

met Monc

6. Remember Me (2:24)
  7. The Facts / Tattoos (3:13)
  8. More Facts (1:58)
  9. Treefingers [Extended Version] (4:45)

met Radiohead

10. All Is Full of Love [Funkstorung Mix] (5:23)

met Björk

11. Motel Room / Arriving at the Motel (2:16)
  12. Leonard and Natalie (3:37)
  13. Time for My Shot (2:31)
  14. Losing Control / Tattoo Parlor (3:34)
  15. First Cool Hive (4:50)

met Moby

16. Who Am I (4:22)

met Peace Orchestra

17. Amnesia (4:37)

met Paul Oakenfold

18. Arriving at the Derelict / Jimmy (1:41)
  19. Memento (Main Theme) (6:52)
  20. Something in the Air (5:44)

met David Bowie

neo
Julyan is zo iemand die verplicht van pa en ma op jonge leeftijd piano les moest gaan volgen. Daar had hij totaal geen zin in. Toch ondervond hij later dat hij muzikale aanleg had en volgde zelfs een opleiding aan een conservatorium in London. London, thuis stad, nu nog steeds. In London nam hij voor een appel en ei de score voor Following op, oftewel geen budget, slechts de tape waarop het materiaal werd gezet kostte geld. Memento had meer budget. De studio waar zowel Following als Memento opgenomen waren was in Blackheath, voor Memento wat beter ingericht. Een gedeelte van London, redelijk rustig, maar met de achtergrond dat op deze plek eeuwen terug door epidemie geplaagde bevolking hier in grote getalen werd begraven.Een klein geruchtje jaren terug was dat Julyan hierdoor geinspireerd raakte bij het schrijven van zijn eerste 2 filmscores.

De Memento score is opgebouwd uit 1 thema; dat voor Leonard. Zijn verwarring, de spanning en bijkomende emoties.De elektronische instelling verwoord alles dromerig, het is soundscape achtig.De herhaling is er zeer zeker, maar juist zo belangrijk en daardoor goed.''Opening Titles'' en Main theme lijken bv op elkaar als twee druppels water. Een man die steeds weer bij af begint, een score die regelmatig weer bij af begint.Tonaal, met een groots spanningsveld en meeslepend somber. Slechts af en toe wat dialogen, niet teveel en zeer zeker bijdragen aan de kracht (zelden gedacht dat dat echt kon werken).In het donker roept dit het meeste op, liefst voor slapen gaan.

Om nog even te songs aan te halen, want die zijn zeer zeker allemaal genietbaar, wat mij ook niet al te vaak gebeurd.De score is rustig en kalm, de songs zijn rytmisch. Een aardig contrast.Who Am I van Piece Orchestra is een perfect nummer als het om de identiteitcrisis gaat, zie ook deze soundtrack waar dit nummer ook op staat.
5 sterren