The Loyalists - Redemption (2008)

Label: Backbone

1. Maximum (4:10)
  2. Gasoline (3:06)
  3. Third Strike (4:38)
  4. Machine Gun Alley (3:36)
  5. All in a Days Work (3:18)

met Louis Logic

6. Denora Hill (5:03)

met Melinda Wiggins

7. Endurance (4:39)

met The Aztext

8. Sunday School (2:15)
  9. Loyal Theory (4:19)
  10. Compatible Opposites (3:57)

met Planet Asia

11. Impulsive Wandering (5:07)
avatar van Rhythm & Poetry
Ik heb het nu een keer beluisrerd en laat ik een gewaagde uitspraak doen: ik denk dat dit het beste project is uit 2008 tot nu toe. De rappers zijn zó goed qua flow, lyrics en ze vullen elkaar juist aan. Voeg daar goede gastartiesten en prachtige beats (soms wat oldskool) aan toe en je hebt een bijna perfect album.

avatar van Rhythm & Poetry
Ben in mijn enthousiasme van gisteren Nicolay & Kay vergeten (voor mij nog net een stapje beter). Heerlijk album is dit met uitstekende producties en raps. Daarnaast luistert het allemaal erg lekker en gemakkelijk weg.

avatar van jelmer19
Volgens mij rapt er maar 1 iemand hoor R&P!

Vandaag de eerste luisterbeurt eop zitten en dit is idd een erg lekker album zeg! De groep bestaat volgens mij uit 3 leden genaamd E-Train , Touchphonics en Framework. De eerste 2 nemen de producties voor hun rekening en de laatstgenoemde rapt.
En wat een uitstekende rapper is dit zeg. Een ongelovelijke fijne flow. Lekker up-tempo! De woorden volgen elkaar in rap tempo op en op zo'n manier dat ik dit eigenlijk gelijk weer wil gaan beluisteren. Hier gaat een leuk cijfertje van mijn kant uitrollen en voor de andere liefhebbers van dit genre. Zeker een aanradertje!

avatar van Rhythm & Poetry
Ik denk dat je gelijk hebt Jelmer , we hebben hier te maken met twee producenten en één rapper. Wel een veelzijdige rapper, want hij rapt zowel uptempo als rustig.

avatar van MJ_DA_MAN
Was nog aan het twijfelen of ik hem zou binnenhalen, maar dat ga ik denk ik toch maar doen .

avatar van Chrisseh
Ik heb 'm ook al een tijdje maar binnengehaald, maar ben nog niet weggeblazen (kan ook zijn omdat ik niet de tijd heb hem echt grondig te beluisteren).

avatar van nega
geniaal album. beats zijn van hoog nivo. ik weet niet wie er rapt. maar die kan er echt wel wat van !! ik vind elk nummer goed
ik vind zijn stem wel op die van Tonedeff lijken.vinden jullie dat ook?

Loyal Theory = master

nega schreef:

ik vind zijn stem wel op die van Tonedeff lijken.vinden jullie dat ook?

Nee , verre van zelfs. Klinkt overigens wel erg goed dit, ben benieuwd of de gewaagde uitspraak van R&P waarheid wordt!?!?

MJ_DA_MAN schreef:

Ik ben benieuwd, heb je hem al een kans gegeven?

avatar van MJ_DA_MAN
Nog niet, maar gebeurd spoedig.

Nummer van het jaar: Maximum

tuktak
oehh vet, dikke oldscool sound (machine gun alley vette funk )met een fris randje.
ongelooflijk wat een flow ook idd.
die gast gaat als een malle

avatar van jelmer19
Ik begin steeds meer onder de indruk te raken van dit album.
Die Framework is echt een ongelovelijke rapper zeg!
Alles klopt gewoon aan wat hij doet. Goeie teksten, lekkere up-tempo flow en daarbij ook nog eens de juiste articulatie.

avatar van hiphopmaster
Niet het album van het jaar, dat blijft voor mij toch echt When Life Give You Lemons van Atmosphere. Maar zoals eerder vermeldt vind ik het nummer Maximum echt wel één van de betere dit jaar.
Verder klinkt het allemaal erg fris en zin de raps en producties dik in orde. Maar geen enkel nummer haalt meer het nivo van Maximum.
Andere hoogtepunten zijn voor mij Loyal Theory, Machine Gun Alley en Compatible Opposites. Planet Asia is echt zo´n fantastische rapper, hij weet dat helaas op zijn solo-projecten heel goed te verbergen.
Een volle 4* voor Redemtion!

avatar van Rhythm & Poetry
Als je van DJ Muggs producties houdt mag je DJ Muggs vs. Planet Asia checken, dat zal je dan wel bevallen.

Dit album is ook niet mijn favoriet maar wel een goede plaat voor in de jaarlijstjes top 10. Maximum blijft ook mijn favoriete track.

avatar van hiphopmaster
Ik haal hem toevallig net binnen, gezien jouw rating ga ik hem zo maar eens checken!

avatar van MJ_DA_MAN
Erg goed album zeg . Lijkt een beetje op de plaat van Everliven Sound dit jaar. Ook hier geldt: old skool in een new skool-jasje. Framework, de rapper van het trio, is een behoorlijk goede en heeft vooral een fijne flow. Ook zijn teksten zijn dik in orde. Een van de leukste platen dit jaar, sowieso . Ik geef hem een dikke 4*. Vind Maximum overigens niet dé uitschieter van het album; het nummer is zeker goed, maar het album bevat meerdere topnummers (onder andere All In A Day's Work, geweldige samenwerking met Louis Logic).

eazyfan
'All In A Day's Work' kreeg ik net van MJ, waarvoor bedankt erg dik nummer Is de rest van dit album ongeveer even goed? - Dan ga ik hier zeker eens naar op zoek.

eazyfan schreef:
Is de rest van dit album ongeveer even goed? -

eazyfan schreef:
Dan ga ik hier zeker eens naar op zoek.

avatar van j.b.b.l
Wat een fijn album.
Moest het wel een paar luister beurten geven maar het is me uiteindelijk goed bevallen.
Zijn flow en lyrics doen het hier voor mij,de producties vind ik niet altijd lekker maar ze hebben zeker kwaliteiten.

Voor nu een 3,5

avatar van j.b.b.l
Verhoog het met een halfje.Dit album is op een ouderwetse manier gemaakt,sample,drums,schratches en een geweldige mc.Verslavend album en wie weet geef ik het een 4,5,hoogste cijfer voor een album uit 2008 tot nu toe .

Loyal Theory
Zo'n ontzettend lekker nummer.
Alles wat een goed hiphop nummer moet bezitten!
Wat mij betreft zelfs het beste nummer van 2008!

avatar van MJ_DA_MAN
Ook een van mijn favorieten van de plaat.

avatar van jelmer19
Als je me 2 maanden geleden had gevraagd wie ''The Loyalists'' waren had ik met ''geen idee'' geantwoord. Op het Internet kwam ik toen deze plaat tegen en zonder enige verwachtingen begon ik aan mijn luisterbeurt. Eigenlijk heb ik die eerste luisterbeurt alleen maar met open mond op mijn stoel gezeten.

Wie daar verantwoordelijk voor is? ''Framework''. Een rapper waar ik nog nooit eerder van had gehoord maar die me tot op heden elke keer weer op het puntje van mijn stoel doet laten zitten. Ondersteund door de producties van E-Train laat hij op elke track horen een Mc van uitzonderlijke klasse te zijn. Alles klopt gewoon aan zijn manier van rappen. Waar je bij andere rappers wel eens het idee krijgt van: als je dit wat anders doet klinkt het veel beter. Kan ik deze man op geen 1 foutje betrappen en vliegen de woorden je in een buitengewoon lekker tempo om de oren. Het gemak, de snelheid en de souplesse waarmee hij rapt is alles wat ik in goeie hiphop zoek. Doe daarbij dat de woordkeuze vaak erg goed is en de teksten leuk zijn (ook al hebben ze niet altijd even veel inhoud). En je hebt 1 van mijn favoriete hiphop albums. Niet alleen van 2008 maar van de laatste jaren.

De producties verzorgd door E-Train zijn over het algemeen soulvol maar met nummers als Machine Gun Alley en Impulsive Wandering laat hij zien dat hij ook heerlijke funky oldschool producties ten gehore kan brengen. Waar hij op de vorige albums, respectievelijk ''Moodswing(2004)'' en ''Get What You Give(2005)'' nog de hulp kreeg van mede producer Touchphonics, doet hij het hier alleen. Voor dit album hebben ze dus 3 jaar de tijd genomen om zo een zo hoog mogelijke kwaliteit te waarborgen. En dat merk je, want ook al zijn de andere albums ook erg sterk, deze plaat heeft toch wat extra’s. Op de andere albums heb ik nog wel eens een nummertje dat geskipt wordt maar op deze plaat is dit niet het geval.

De plaat begint met ''Maximum'' onder een prettige en meeslepende beat heeft framework het over zijn leven en hoe hiphop daarbij hoort. De productie en raps passen goed bij elkaar en zorgt voor een heerlijke binnenkomer op dit album.
Dan Gasoline de eerste single van de 2 mannen.
Hier te zien en te beluisteren. Leuke lyrics die weer strak achter elkaar opgevolgd worden vallen op.
Op ''Third Strike'' (denk niet toevallig het 3e nummer) gaan we verder met wat opschepperij en leuke punchlines zoals we vaker in de hiphop muziek horen.
Dan 1 van mijn favoriete nummers! Machine Gun Alley is een erg sterkt staaltje productiewerk en iets wat je tegenwoordig niet meer veel hoort. E-Train weet een prachtige style neer te zetten waar Framework weer ontzettend scherp en vooral snel overheen rapt. Erg leuk ook als afwisseling tussen de andere producties.
Dan een samenwerking met Louis Logic op het nummer ''All in A Days Work''. De 2 wisselen elkaar snel af en daardoor wordt het een erg leuk nummer. Ook goed om een nummer niet alleen maar Framework te horen.
Zelfde geld voor het nummer dat daarna komt met de voor mij onbekende Melinda Wiggins.
Onder een donkere beat met piano wordt er een lied opgedragen aan Denora Hill die werd doodgeschoten. 8 kogels kreeg ze in haar lichaam en daarna pleegde de dader (welke ook haar ex-vriend was) zelfmoord. Een mooi en emotioneel nummer dat even afleid van de rest van het album.
Compleet anders is dan weer het nummer ''Endurance'' samen met ''The Aztexts''.
E-Train brengt weer een productie zoals we die inmiddels kennen en framework komt weer met teksten als: /and me bringing it to them is only gonna make em proud, of the reason why they have something i complain about/ Lot of people who you meet are the same as before/ Who act as if their life is way more important as yours/ Others quick to want to tell you don't forget em at the top and if they never heard you're record, would they play it if ya not/
I celebrate the time that I put in to a song, as others say you wouldn't play it even after I'm gone/ As they put up another sign the world is close to the end/ there be part of less to worry if there's money to spend./

''Sunday School'' is een kort nummertje waarin Framework zijn voorbeelden in hiphop opnoemd en hoe hij er in verder ging. Een leuk nummertje zonder refrein.
Het nummer wat daarna komt is mijn favoriet. Loyal Theory heeft een beat die heerlijk soulvol is en daarom alleen al een toptrack is. Maar er wordt ook weer eens zo sterk en met een heerlijke flow gerapt dat ik dit de beste hiphop track van 2008 vind en het wordt heel moeilijk voor wie dan ook om dit te overtreffen.
Compatible Opposites is een samenwerking met Planet Asia. Een rapper die ik altijd wel gewaardeerd heb en die het op dit nummer ook weer erg goed doet. Een nummer dat niet onder doet voor de rest en gewoonweg lekker weg luistert.
Als afsluiter voor dit album krijgen we dan weer zo'n heerlijk oldschool vibe voorgeschoteld.
Impulsive wandering is weer zo'n productie die ik geweldig vind. En die mij overtuigt van de kwaliteiten van E-Train. Prachtig om in 2008 nog een dergelijke sound te horen.

Elk nummer op deze plaat heeft gewoon een bepaalde aantrekkingskracht op mij en weet me te boeien. Precies genoeg gastartiesten voor wat afwisseling en met 11 nummers is de kwaliteit zo hoog mogelijk gebleven. The Loyalists hebben mij heel blij verrast met hun 3e album Redemption en ik hoop dat we nog veel en veel meer van deze 2 mannen mogen horen.

avatar van MJ_DA_MAN
Zojuist verhoogd naar een 4,5*, dik en dik verdiend . Denora Hill (vooral een vervelend refrein) en Compatible Opposites vind ik twee wat mindere nummers (maar verder niet slecht, want slecht vind ik het nooit ergens op deze plaat), verder is het eigenlijk gewoon puur genieten en bevat de plaat een aantal nummers die bij de beste van 2008 horen (en dan niet in een lijst met meer dan 100 nummers, maar met een stuk of 20 ). Hulde .

Ook die korte stukjes die je hoort na een aantal nummers geven gewoon een extra fijn gevoel (zoals dat stukje na Third Strike ).

Relax
Het is mijn beurt om het album te beluisteren, nogal hoge waarderingen namelijk.

avatar van discipline
waar kan je dit album krijgen?

Cdbaby.com
Andere 2 albums van de groep zijn daar ook te verkrijgen!

avatar van Woltertjes
Erg goede rapper op deze plaat.
Lijkt hem allemaal erg makkelijk af te gaan. De woorden komen in een vloeiende lijn achter elkaar aan. Dat zorgt ervoor dat het gewoon goed klinkt.
De beats zijn ook wel goed. Vind alleen niet alle nummers fantastisch. Misschien dat ik hier later nog op terugkom.

avatar van thomzi50
Soms ontstaat er rondom onbekende undergroundacts plotseling een hype die een verkleind sneeuwbaleffect bewerkstelligt. Eerder dit jaar gebeurde het bij Everliven Sound, dat met debuutalbum Freedom indruk maakte. Nu is het het geval bij The Loyalists, een groep die bestaat uit de rapper Framework en producer E-Train.

Het is te begrijpen waarom Redemption is opgepikt als bijzonder album. Waar veel rappers aandacht proberen te bereiken door veelal richtingloos te trappen richting het systeem en alle bijbehorende sociale facetten, klinkt elke noot bij The Loyalists oprecht. Framework wisselt persoonlijke vertellingen over zijn leven af met klassieke opscheprap, zonder zo ver in één van de twee door te gaan dat het gekunsteld klinkt. Opvallend is dat hij ook vaak de (uiteraard belangrijke) rol van hiphop in zijn leven bespreekt (zoals op Sunday School), telkens met een volledig oprecht klinkende hoeveelheid ontzag en bewondering voor de grootheden uit de begintijd.

Inhoudelijk variatie dus, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Framework het meer van zijn flow dan van zijn stem moet hebben. Zijn lyrics zijn niet onaardig, maar weten zelden te shockeren, emotioneren of amuseren. Het blijft vrijwel immer ergens tussen de laatste twee hangen. Zijn flow daartegenover is krachtiger. Met speels gemak bindt de MC zinnen aan elkaar, zonder ook maar ergens hoorbaar een adempauze in te lassen of geforceerd over te komen. Hij komt over als een rapper die niet vloeiend rapt omdat hij het per se probeert, maar omdat hij het kan. Het vrij neutrale stemgeluid staat alleen maar in dienst van deze snelle en flexibele manier van rappen.

Framework klinkt door de instrumentaties, waarvoor E-Train een dikke pluim verdient. Voorheen moest deze beatbakker het klusje samen met Touchphonics klaren, maar deze producer heeft The Loyalists inmiddels al enkele jaren verlaten. E-Train lijkt er niet door gedeerd, want zijn beats zijn ronduit sterk en afwisselend. Vaak is de basis een klassieke oldschooldrum, die in hoog tempo en tamelijk krachtig de speakers uitknalt. Daaroverheen legt E-Train steevast een ander, uiteenlopend laagje: een frivole trompet (Maximum), weemoedige (en lichtelijk vervormde) strijkers (Loyal Theory), en somber pianospel (Denora Hill). Al deze instrumenten worden ondersteund door een oldschooldrum, die op slotnummer Impulsive Wandering vrijwel het hele muzikale aspect voor zijn rekening neemt.

En dan is het duo ook nog eens niet gespeend van humor, die vooral tussen de regels door naar voren komt. Het refrein van Gasoline zegt bijvoorbeeld: “It’s so hip not to care, but I do” waarmee de categorie maatschappijkritische rappers subtiel op de hak wordt genomen. Tot slot levert van de gastartiesten met name Louis Logic goed werk op het snelle en leuke All in a Day’s Work.

Spijtig is wel de jammerende zangbijdrage van het misplaatst ernstige Denora Hill, een rotte appel in het verder zo constante geheel, en het feit dat de groep nergens boven zichzelf uitstijgt: echte hoogtepunten ontbreken. The Loyalists hebben zichtbaar plezier in hun werk en die aanpak werkt verdienstelijk, maar in al haar enthousiasme lijkt het duo te vergeten dat albums op de lange termijn veelal worden herinnerd aan een of twee legendarische tracks.

Bron: Hiphopleeft