Ben Folds - Way to Normal (2008)

Label: Epic

1. Hiroshima (B B B Benny Hits His Head) (3:37)
  2. Dr. Yang (2:30)
  3. The Frown Song (3:37)
  4. You Don't Know Me (3:10)

met Regina Spektor

5. Before Cologne (0:53)
  6. Cologne (5:02)
  7. Errant Dog (2:24)
  8. Free Coffee (3:08)
  9. Bitch Went Nuts (4:04)
  10. Brainwascht (3:46)
  11. Effington (3:27)
  12. Kylie from Connecticut (4:43)
  13. Salt Lake City [Live] * (1:59)
  14. Rockit Digitally [Live] * (2:09)
  15. Ballad of the Wriggly Twins [Live] * (3:49)
  16. In the Breeze [Live] * (4:27)
  17. Anger & Issues in Ellensburg [Live] * (4:09)
  18. God Bless College Park [Live] * (2:52)
  19. Rock for Freedom [Live] * (4:02)
  20. Vegoose [Live] * (4:43)
avatar van chansadres
8 van de 12 tracks inmiddels gehoord en het klinkt veel belovend! You don't know me klinkt als een goede single.

SelmaDuim
Vanaf september te koop, heb ik begrepen, dus nog even geduld hebben.

De nieuwe nummers die ik hoorde in Paradiso deden mij weinig (en deze cover had best wat mooier gemogen). Maar goed, mijn favorietste artiest heeft mij uiteindelijk nog nooit teleurgesteld, dus ik kijk uit naar dit album.

SelmaDuim schreef:
Vanaf september te koop, heb ik begrepen, dus nog even geduld hebben.

Je kan de releasedatum goed lezen

Ben Folds klinkt veel hipper op zijn nieuwe cd's. Waar zijn vorige cd's vooral veel van hetzelfde was voor mijn gevoel, heeft hij nu zijn sound aangepast. Als het zijn oude repertoire evenaart weet ik echter nog niet.

De nieuwe en eerste single van het nieuwe album...

avatar van Ploppesteksel
Effington hoorde ik live op Werchter (via StuBru).
Wel een leuk lied!
Heb het zelfs nog opgenomen, als iemand het ook wil, zeg het maar.

SelmaDuim
chansadres schreef:

Je kan de releasedatum goed lezen

Lol, dat had ik nog niet in de gaten. Ik ging af op Ben Folds zijn eigen aankondiging tijdens het concert in Paradiso.

avatar van chansadres
Nu toch uitgelekt. Even onder de vergrootglas leggen!

avatar van Mctijn
Lekker album. Iets meer uptempo dat zijn vorige albums, maar met behoud van de "Folds sound".
De eerste 6 tracks zijn top, vanaf track 7 wordt het allemaal wat minder naar mijn mening. Na 1 keer luisteren geef ik 3,5*. Even kijken of het meer kan worden....

avatar van Carolaah
Oehw... een nieuwe Ben Folds.. da's alweer even geleden.
Ben benieuwd.

avatar van Bartjeking
Mij viel het een klein beetje tegen. Wellicht moet ik het nog wat meer luisterbeurten gunnen, maar ik ben het met Mctijn eens dat vooral het begin heel sterk is, daarna vlakt het wat af naar mijn mening.

Joy
toch maar eens geprobeerd dat ben folds

sjah, het pakt je of het pakt je niet

mij duidelijk niet

Ik vind Cologne alvast briljant. Morgen het album in huis halen!
De cover die er nu staat is overigens nep.

Heb zijn laatste twee cd's 4,5-5 sterren gegeven maar dit wel echt ondermaats. Lekker voor zichzelf bezig geweest die Ben. Jammer.

Dwangbuis
Zo, Regina Spektor als gastzangeres. Is de rest van het album ook zo middelmatig als You Don't Know Me?

Een paar behoorlijk puberale songs op dit album, dat de Amerikaanse jeugd ongetwijfeld zal aanspreken (The bitch went nuts, she stabbed my basketball... pff), maar toch ook een paar pareltjes (Cologne, Kylie from Connecticut en vooruit: The Frown Song) en de echo van Lennon en McCartney (Dr. Yang, Errant Dog), maar da's misschien om het geheel wat meer gewicht te geven voor mezelf, haha...

Hier zit een deels tevreden muziekliefhebber, maar zeker ook een teleurgestelde fan. Blijkbaar is Ben Folds in tijden van scheiding en liefdesverdriet (Songs for Silverman) een stuk aangenamer om naar te luisteren dan in zijn periode als vrijgevochten man... Drie sterren derhalve.

Pfoe, deze berichten en stemmen doen weinig goeds vermoeden! Heb 'm nog niet gehoord, enkele nummers uitgezonderd ('Cologne' en 'You Don't Know Me', vind ik overigens goed). Er circuleert overigens ook een fake-album online, door Ben Folds zelf opgenomen, inclusief nep-artwork; de albumcover met de schedel is de nepcover. Daarvan heb ik 'The Bitch Went Nuts' gehoord, te beluisteren op z'n MySpace. Die fake-versie vond ik al erg goed!
Ik moet nog even afwachten, het album was nog niet binnen in een platenzaak in Amsterdam (en ik weiger te downloaden)...

avatar van tumkie
BEN teleurgesteld met deze release...

Deze cd weet me op geen enkel moment de boeien.

avatar van Carolaah
dan is een 3,0 nog wel een aardige score?

Hmm vandaag zal ik me er ook eens aan wagen, maar gezien de reacties zal het weinig goeds voorspellen..

Ik ben nog steeds fan van Rocking the Suburbs

khonnor
beetje middelmatige plaat van ben folds

maar, oh oh oh, wat is kylie from connecticut een wondermooie song!! vintage ben folds, maw

avatar van Carolaah
Hmm.. na het beluisteren snap ik de teleurstelling bij iedereen..

Jee, je zou toch zeggen dat de kwaliteit er beter op zou worden, maar niets is minder waar. De kwaliteit van de songteksten zijn erg gedaald er zitten maar een paar waardige songs tussen, in tegenstelling tot zijn voorgaande albums.. Dit album is echt een lachertje daarmee vergeleken.

De liedjes klinken allemaal redelijk, leuk pianopingeltje erbij, maar de inhoud is ruk.. ook vind ik hem vocaal achteruit gegaan, wellicht omdat het allemaal van die onzin nummers zijn.

Het enige plus-/hoogtepunt is 'Cologne' met zijn intro 'Before Cologne.' Dat is wat we gewend zijn van Mr. Folds, kwaliteit. Tuurlijk hoort die humor er ook wel bij, zoals ik dat bij Rocking the suburbs heel erg kan waarderen (erg goed album is dat!) zo kan ik dat hier absoluut niet, jemig.. Wat een dieptepunt deze cd..

Vooral 'The bitch went nuts' het lijkt wel een beetje richting Blink 182 te gaan, wat vroeger leuk was en grappig, maar verder weinig voorstelde.

Ik heb Ben Folds tót Songs for Silverman intensief gevolgd, maar dit is niets meer in vergelijking met de eerste albums met Ben Folds Five en zijn eerste solo-album. Waar hij me daar nog vaak wist te ontroeren met prachtige liedjes is dit een aaneenschakeling van plichtmatige pianoliedjes. De opnamekwaliteit is bovendien matig, alle dynamiek is uit het geluid geperst bij de mastering. Jammer.

Ik ben een enorme Ben Folds fan maar dit is een rommeltje.
Ongelofelijk dat hij ook zo'n matige plaat kan maken.

Ik vond Songs for Silverman zwaar tegenvallen na het onvolprezen Rocking the Suburbs. En dan valt deze erg mee. De gezapigheid die op grote delen van Songs for Silverman op de loer lag, is hier verdwenen. Deels klinkt zijn terugkeer naar meer uptempo wat geforceerd, maar het levert zeker goede nummers op, zoals bitch went nuts (een soort song for the dumped, met een al even puberale tekst). Hoogtepunten zijn echter de ballads: Cologne en de twee afsluiters zijn schitterend!

khonnor
mmmm.... toch een half puntje meer gegeven. ondanks de puberale teksten en zwakke vlakke productie doet het eigenlijk wel deugd om benneke folds nog eens ouwerwets op z'n piano te horen rammen. plus, sommige van de ballads behoren tot de beste die hij ooit geschreven heeft.

kylie..... mmmmmmm!

avatar van fluidvirgo
Na een aantal luisterbeurten heeft Ben me toch teleurgesteld. Dit is van zijn solowerk absoluut zijn zwakste plaat, van het niveau van BF5 mag hij tegenwoordig enkel dromen. De eerste helft van de plaat kan ik zeer weinig mee, de tweede helft klinkt beter, met als hoogtepunt de mooie afsluiter Kylie from Connecticut. Hier had toch echt meer ingezeten!

**1/2

A*V
Morgen naar t concert in Den Haag van deze man. Ook op dit album zijn er nog een aantal leuke nummers terug te vinden. Al weet ik dat ik een niet een al te critische houding naar dit album probeer te hebben. Er staan leuke dingen op maar in het geheel heb ik het gevoel dat Ben Folds ons in maling neemt met z'n Errant Dog en Free Coffee (om de 'Bitch Went Nuts' maar even buiten beschouwing te laten). Cologne klinkt goed, maar als hij begint met 4,3,2,1 I'm Letting You Go dan heb ik het gevoel dat hij niet helemaal zijn inspiratie had die hij normaal wel heeft en hij zich er een beetje makkelijk van af doet.
Leukste nummers toch wel You Don't Know Me en Cologne maar ook The Frown Song kan mij dan toch nog wel bekoren
2.5*

avatar van fluidvirgo
A*V schreef:
2.5*

Ik was er ook bij in Den Haag. Was wel teleurgesteld dat hij enkel het nieuwe album en het fake album speelde met als enige uitzondering de BFF klassieker Fair. Maar ik kwam er achter dat de meeste songs van het fake album eigenlijk sterker zijn dan de cuts die het echte album bereikt hebben. Gecombineerd klinkt het allemaal nog best ok, en ik moet zeggen dat ik inmiddels wel iets meer waardering kan opbrengen voor de songs. Een halfje erbij, meer zal het echter niet worden want het niveau Rockin' the Suburbs wordt nimmer gehaald, laat staan een Whatever and ever Amen....

khonnor
maar, geef wel toe dat ben folds live een plezier blijft om naar te kijken... heb hem een jaar geleden in de handelsbeurs bezig gezien en dat was in elk geval fantastisch. een beetje rommeig, maar met een mateloze energie!