Violent Femmes - Violent Femmes (1983)

Rock / Pop
Label: Slash

1. Blister in the Sun (2:24)
  2. Kiss Off (2:56)
  3. Please Do Not Go (4:15)
  4. Add It Up (4:43)
  5. Confessions (5:32)
  6. Prove My Love (2:38)
  7. Promise (2:49)
  8. To the Kill (4:00)
  9. Gone Daddy Gone (3:06)
  10. Good Feeling (3:52)
  11. Girl Trouble [Demo] * (3:07)
  12. Breakin' Up [Demo] * (5:17)
  13. Waiting for the Bus [Demo] * (2:08)
  14. Blister in the Sun [Demo] * (2:35)
  15. Kiss Off [Demo] * (2:49)
  16. Please Do Not Go [Demo] * (4:18)
  17. Add It Up [Demo] * (4:35)
  18. Confessions [Demo] * (5:20)
  19. Prove My Love [Demo] * (2:50)
  20. Ugly [UK Single] * (2:22)
  21. Gimme the Car [UK Single] * (5:07)
  22. Special [Live] * (4:27)
  23. Country Death Song [Live] * (5:25)
  24. To the Kill [Live] * (4:19)
  25. Never Tell [Live] * (7:17)
  26. Break Song [Live] * (0:41)
  27. Her Television [Live] * (2:28)
  28. How Do You Say Goodbye [Live] * (2:43)
  29. Theme and Variations [Live] * (0:54)
  30. Prove My Love [Live] * (3:19)
  31. Gone Daddy Gone [Live] * (3:32)
avatar van lebowski
Slechts zelfverwijt past bij het feit dat deze plaat nog op 4* sterren staat, puberleed in rammelende rock and rollsongs die volgens mij in één take zijn opgenomen. Gortdroog baswerk, pakkende melodieën, een heerlijk livegevoel. Halve ster erbij: 4,5.

avatar van Omsk
Muziek wordt vaak pas echt interessant als er met contrasten wordt gewerkt. Dat kan een cello-solo in een shoegaze-nummer zijn, of een morbide tekst over een zonnige rif. Het contrast bij Violent Femmes, is dat ze er muzikaal op geen enkele manier bovenuit steken, maar me tekstueel ongelooflijk het gevoel geven dat ze aan mijn kant staan.

Violent Femmes hanteert een haast studentikoos uitgangspunt van een ongefnuikte hoeveelheid spitsvondigheden per vierkante centimeter. Het resulteert in grappige nummers, niet grappig zoals een mop waar je één keer om lacht, maar grappig omdat alles op ludieke manier op zijn plaats valt - er is een klik. En omdat het klikt wil je het vaker horen. De teksten werken zo als een goede gitaarrif: aanstekelijk en stuwend - met Add It Up als ultiem voorbeeld.

Dat niveau wordt overigens niet gedurende de hele plaat gehaald. Met Please Do Not Go komen ze wat mij betreft echt niet weg, en de tweede helft van de plaat is beduidend minder dan de eerste. Maar het is wel een zwaar sympathiek gezelschap.

Ik dacht altijd dat Vampire Weekend beïnvloed was door Talking Heads, maar als je dan Blister In The Sun hoort, dan weet je gelijk dat ze bekend moeten zijn met dit nummer van Violent Femmes.
En waarom wordt Vampire Weekend dan binnen gehaald als de grote nieuwe hype, en Violent Femmes genegeerd.
Vrijwel elk nummer zou qua sound prima op het debuut van Vampire Weekend passen.
Natuurlijk hoor je bij Violent Femmes in de zang ook andere invloeden terug.
Bowie en Television zijn namen die geregeld in mij op komen.
Maar ik denk men dat de invloed van Violent Femmes op de rammelende Amerikaanse indie bandjes niet moet onderschatten.
Maar ik geef eerlijk toe, ook ik was alleen bekend met Color Me Once die op de soundtrack van The Crow staat, en verdiep mij pas nu in het mooie debuut van deze band.
Gone Daddy Gone blijk ik dus ook te kennen, Gnarls Barkley heeft eigenlijk bar weinig toe gevoegd aan dit nummer.
Is het dan een goede cover?
Nee, dan raad ik het origineel liever aan, die is een stuk beter.