Bløf - Oktober (2008)

Alternatieve titel: Pickering Sessies Deel 1

Label: EMI

1. Oktober (3:27)
  2. Eilanden (5:07)
  3. Van Veraf Was het Zo Mooi (4:21)

met Sam Bettens

4. Wij Geloven Nergens In (3:59)
  5. Liefdesbrief (3:34)
  6. Labrador (5:36)

7. Donkerrood (4:46)
  8. Hoe Lang Blijf Je Binnen? (2:51)

9. Adem In (4:38)
  10. Kouder Dan IJs (2:51)
  11. Vallende Engel (4:40)
  12. Zo Mooi Zo Mooi (4:08)
  13. Teveel (6:46)
  14. Liefde & Drank *
avatar van IntoMusic
Zeer benieuwd naar deze release, want hun laatste (Umoja) vond ik echt een blooper 1e klas en een (sorry) zeikerige sfeer hebben.
Misschien hebben ze met dit album de rails weer gevonden en loopt het treintje weer zoals vanouds...

avatar van Joy4ever
Het titelnummer is echt om te gieren . Eerst in twee minuten tijd twintig keer het woord oktober zingen om daarna over te gaan in twee minuten suf geneurie. Wat een onwaarschijnlijk grafnummer. Echt te slecht voor woorden.

avatar van IntoMusic
Schrok van jou opmerkingen over Oktober, dus ik gelijk Youtubben om dit nummer voor het eerst te horen...
Toch valt het (voor mij dan) eigenlijk wel mee. Het is een voortkabbelend nummer die op mij niet echt irritant overkomt. Wel vrees ik met grote vrezen voor het totale album. Zoals ik al eerder zei hoop ik dat ze Umoja ver in een achterhoek hebben gesmeten om vervolgens 'opnieuw' te beginnen.

Sja, als ik dan dit nummer hoor, is het nog niet echt overtuigend...

IntoMusic schreef:

Hoewel ik geen fan ben van ze kon ik een aantal nummers uit hun beginperiode wel waarderen. Ze sloten diezelfde periode toen af met de verzamelaar "Het einde van het begin". Naar later bleek hadden ze dat beter "Het begin van het einde" moeten noemen gezien het gedrocht Umoja. Op mijn werk staat Q-music aan en we werden daar geterroriseerd met diverse nummers van dat album. De één was nog slechter dan de ander. Maar goed, het kan dus nog slechter. Als Q het nummer Oktober weer draait dan loop ik wel even van de afdeling. Ik trek dat nummer echt niet. Wat een treurnis

avatar van martyonline
Ik vind het een warm nummer, en heb het idee dat op deze site Bløf niet helemaal op waarde wordt geschat, waarschijnlijk omdat het nederlandstalig is

Over het nummer: wat ik al zei: erg warm, erg waar, maar het neurieën had inderdaad wat korter gemogen. Voor de cd heb ik goede hoop, vooral door de concerten waar ze nieuwe nummers speelden en omdat ze dit nummer pas op het laatst hebben geschreven en er maar een middag aan gewerkt hebben. Dan vind ik het erg overtuigend!

avatar van IntoMusic
Dus zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders. Zoals ik eerder zei ben ik ten tijde van Umoja uitgekeken op Blof en daarvoor was ik altijd laaiend enthousiast voor wat zij uitbrachten.
Het is geen flauwe reactie, maar meer een reminder dat er ook grote artiesten zijn die qua teksten kant nog wal slaan (ook artiesten als bijvoorbeeld Clapton die zijn teksten ook niet altijd zelf schrijft en al meer dan 16 jaar 'aanwezig' is).

Weer terug naar het nummer Oktober: inderdaad niet sterk qua tekst, maar het ligt (althans voor mij) wel lekker in het gehoor. Het doet me denken aan het album Omarm, die ook dit soort kabbelende songs kent.

nijme255@adsl
Nol balkt er in ieder geval weer goed op los in Oktober. Zelf heb ik het gevoel dat ze het al eens eerder en beter gedaan hebben.
Pareltjes als Mooie Dag of Omarm vind ik hier niet op.

nijme255@adsl schreef:
Pareltjes als Mooie Dag of Omarm vind ik hier niet op.

Zijn er dan nog meer nummers buiten Oktober die je al hebt gehoord? Album moet toch nog uitkomen?

avatar van martyonline
Haha dat gezeik op de teksten van Bløf ook altijd,
Ik ben blij met Bløf omdat het geen standaard teksten zijn en ergens over gaan voor mijn gevoel. Neem en Nick en Simon, neem een Marco Borsato (hoeveel teksten heeft hij eigenlijk geschreven), neem een Jan Smit, neem een Guus Meeuwis...

Bløf steekt er met kop en schouders bovenuit.
De tekst van dit nummer vind ik waar en ik hou er wel van als het is een keer niet een meeschreeuw refrein is als bij bijvoorbeeld Alles Is Liefde (wat ik dan weer een slechte tekst vind, net als Holiday In Spain)

avatar van Joy4ever
John Ewbank heeft de tekst voor de nummers 7 en 8 van Oktober geschreven.

avatar van IntoMusic
Ik zou zeggen: laten we hier met z'n allen (behalve ikke) even de hele Nederlandse muziek eens evalueren. Misschien komen we nog meer 'goede' teksten tegen... gaaaapppp. Ik duik me bed in..., kunnen jullie nog meer teksten voor me optrommelen...

avatar van j.b.b.l
Ach ja,bij pop muziek let ik niet op de teksten,bij mij gaat het meer om hoe het klinkt.Ik ben toch wel fan van Blof,heb nooit een album van de heren gecheckt(wachtenlijst).Ik ga deze zeker checken en ik vind Oktober lekker klinken.

avatar van hadiederk
Nah, ik kon de songtekst niet vinden op internet dus heb ik maar even met het nummer meegeschreven. Ik begrijp best dat deze vlagerige tekst bedoeld is om een gevoel op te roepen maar waarom dan in voortdurend spaaklopend formeel Nederlands. In het verleden leverde dit af en toe nog wel eens spannende en ontroerende resultaten op, maar bij "Oktober" krijg ik het idee naar een sketch van Hans Teeuwen te luisteren met zonder humor.

Oktober overvalt ons ieder jaar
We kijken naar elkaar
Naar een overvolle zomer
En we zijn al weer veranderd
Maar het voelt niet meer vertrouwd
Nu we plotseling beseffen
Dat wij ons zelf niet zijn.
In oktober

Oktober is de wreedste maand
Oktober
Met de dingen die voorbij gaan
Maar wel ergens blijven hangen
Ze komen steeds weer bij ons terug
Ergens in oktober

Oktober overvalt ons eder jaar
We blijven bij elkaar
Na een veel te korte zomer
En we zijn al weer veranderd
Niet ten goede of ten kwade
Maar veranderd niettemin

Maar wel ergens blijven hangen
Ze komen steeds weer bij ons terug
Meestal in oktober

stuart
Ik heb het liefste nog de singles van Blöf, hoewel ik ze niet allemaal even mooi vind. Een heel album van ze trek ik niet, maar ik ga ze vantevoren niet afschieten; ik ben echter gezien hun album historie niet hoopvol gestemd, maar ik heb wel waardering voor Blöf als band. Er komen niet veel nederlandstalige bands zo op de voorgrond en dat al 10 jaar.

Sstttt
IntoMusic schreef:

Kom die bedstede uit, luiwammes!! Maar ik zal je matsen: HET GOEDE DOEL. En Bløf? Vooral niet naar luisteren! Ach, Bløf zegt het zelf ook: "Wij Geloven Nergens In" (nr 4). Tja, als Bløf niet eens in zichzelf geloofd...........

JWB
Het hele album inmiddels gehoord hebbende:

- wel wel erg rustig (maar dat krijg je met een akoestisch album)
- weinig afwisseling
- de tekstuele truukjes kennen we inmiddels wel.

+ kwalitatief is blof altijd in orde
+ past goed bij het seizoen (ben benieuwd wat ze met 'April' gaan doen)

avatar van IntoMusic
Wilde zojuist de cd gaan bestellen op COSMOX en daar staat het volgende (wat ik in ieder geval niet wist...):

Na het Umoja-avontuur, waarvoor de mannen van Bløf over de hele wereld reisden, wilde de band terug naar de basis: vier vrienden die samen muziek maken. Bløf trok zich terug in een eeuwenoud landhuis in Ierland, om daar bij het knetterend haardvuur nummers te schrijven en op te nemen. Het leverde maar liefst twee platen op, een tweeluik. Deze eerste cd, 'Oktober' verschijnt in oktober. Het is een album met dertien liedjes die zo warm en intiem klinken dat het lijkt alsof de band in je huiskamer staat.

Dus misschien inderdaad in April deel 2? Wie heeft trouwens de versie met de 3 bonustracks en waar kun je die bestellen?

(verwijderd)
Niet echt het idee volgens mij achter deze plaat.. ze gingen de studio in om iets te gaan brengen wat totaal anders was dan hun vorige platen en vooral Umoja (als Blof dat kan..) en er kwamen vooral depressieve nummers uit.. dus dat werd Oktober.. en daarna zijn ze gaan sleutelenen aan de vrolijke nummers en daaruit komt zometeen April.. ik ben benieuwd..

avatar van RWLover
IntoMusic schreef:

"April" wordt inderdaad het tweede album daarvan. En over die bonustracks, je krijgt er één van als je het album bij de FRS/VanLeest haalt (Liefde & Drank), de andere twee krijg je als je het album bij iTunes pre-ordert.

avatar van Hans Brouwer
Wie heeft trouwens de versie met de 3 bonustracks

Ik niet .

kluivie
Nee is geen cd van wat ik zeg van goh die ga ik is kopen ....... mooie cd maar zo een van hun vele in een dozijn hij is goed maar nee sorry mede zeeuwen weer geen topper wil echt die ouwe sound terug ....... een drie

0,5
Album zojuist gehoord en kan mij absoluut niet tot tevredenheid stemmen. Na een aantal nummers weet je het wel. JAMMER!! De oude Blof wordt al een aantal jaren niet meer gehaald!

bikkel
Ik waardeer Blof wel als band en vind Blauwe Ruis een geweldige plaat van ze, maar ben eigenlijk amper benieuwd naar nieuw werk.
Misschien toch iets te veel van hetzelfde nadien.

stuart
Ben ik met Bikkel eens. Ik heb nu de titelsong voorbij horen komen en dat bevestigt mijn verwachting; slaapverwekkend en meer van hetzelfde.

avatar van HiLL
Ik begrijp de genadeloze kritiek op een band als Blof niet. Vind dat ze commercieel gezien erg goede liedjes produceren. Zeker -als is dat ook weer flauw- voor Nederlandse begrippen.

Zo ook het extraatje die bij deze cd zit -mensen die gisteren Pauw en Witteman hebben gezien weten ervan- dat je virtueel door de studio heen kun kijken, liedjes als het ware kunt 'produceren'..ja ik vind het leuk.

Oktober, ik vind het een fijn lied.

Sstttt
Oktober, ik vind het geen fijn lied. De maand oktober: nat, koud en 's avonds vroeg donker. Oktober geeft een " 't Is weer voorbij die mooie zomer" gevoel. Daarom is ook deze nieuwste van Bløf weer niet aan mij besteed.

stuart
Ik heb die bruine verzamelaar en dat is voor mij genoeg; misschien voor anderen niet. De reguliere albums zijn voor mij teveel van het goede, maar ik heb wel waardering voor als band.

avatar van zorro83
Ik kan niet anders zeggen dat dit album mij aangenaam verrast. De muziek van Blof heeft mij altijd al weten te raken behalve dan Umoja, wat mij echt enorm tegenviel. Gelukkig hebben ze nu weer een stapje teruggedaan en maken ze weer mooie liedjes zonder al die flauwe gastmuzikanten. De stem van Sarah Bettens in combinatie met die van Paskal vind ik overigens wel erg geslaagd.

Ik ontdekte trouwens net nog iets aparts toen ik de cd op mijn iPod wilde inladen. Het nummer 'Labrador' wordt in iTunes gezien als 'De Zak Van Zuid-Beveland (06-51777881)'. Als je het 06-nummer googled krijg je een advertentie van ene Kees uit Goes die op autozoeker een lichtgroene Chevrolet te koop aanbied. Erg vreemd...

1,0
Vooraf aangekondigd dat het een rustig album zou worden omdat alle snellere nummers in de lente zouden komen.

Het klopt zeker, maar zelfs met deze waarschuwing vind ik het een slaapverwekkend album.

Uiteraard zit het muzikaal en tekstueel goed in elkaar, maar ze hebben de lat inmiddels zo hoog gelegd in voorgaande albums, waarin ze zich altijd doorontwikkelden, dat dit een tegenvaller is.

Iedereen heeft recht op een misser...
en nu maar hopen dat "april" beter wordt.