Cynic - Traced in Air (2008)

Label: Season of Mist

1. Nunc Fluens (2:55)
  2. The Space for This (5:46)
  3. Evolutionary Sleeper (3:34)
  4. Integral Birth (3:52)
  5. The Unknown Guest (4:12)
  6. Adam's Murmur (3:28)
  7. King of Those Who Know (6:08)
  8. Nunc Stans (4:12)
avatar van Edwynn
De combinatie van sfeer en techniek verpakt in compacte songs is erg bijzonder, inderdaad.

Er gebeurt echt ontzettend veel in de nummers. En de solo's zijn ook subliem.
Je moet het allemaal even op je in laten werken, maar wie doorzet heeft wat.
Ik raak in elk geval niet uitgeluisterd. Minstens zo goed als Focus wat mij betreft.

avatar van king_pin
Gisteren weer is geluisterd (had m een tijdje weggelegd) en het is een blijvertje, hij blijft gewoon goed.
Beter dan Focus.

Meneer Bungel
Wat is 'Adam's murmur' toch een goed nummer! Ook de rest is niet mis en is na zoveel jaar afwezigheid toch een comeback waar ze trots op mogen zijn. Verder moet ik het allemaal nog wat vaker horen, maar het cijfer wordt vast nog een stuk(je) hoger.
Klopt het trouwens dat deze band nu half Nederlands is? Hebben zij dan ook aan het album meegeschreven?

Meneer Bungel schreef:

Deels wel ja. Bij de reunie was meteen duidelijk dat de gitarist van het eerste album(Jason Gobel) niet meer mee zou doen. Toen hebben ze Santiago Dobles gevraagd, maar dat ging ook niet door omdat hij al zijn tijd nodig had voor zijn eigen band Aghora. Uiteindelijk kwamen ze bij David Senescu uit. Na het touren kwam het plan om een nieuw album op te nemen en werd Senescu vervangen door onze landsgenoot Tymon Kruidenier. Die heeft dus meegewerkt aan het album en neemt naast gitaarspel ook de grunts voor zijn rekening.

Op de bas een soortgelijk verhaal, met het verschil dat je op het album Sean Malone hoort en dat het livewerk voor en na het album is/wordt uitgevoerd door respectievelijk Chris Kringel(speelde ook bij de tour van het eerste album) en Robin Zielhorst. Robin heeft dus niet aan het album meegewerkt.

Tymon Kruidenier en Robin Zielhorst maken trouwens beide deel uit van de Nederlandse band Exivious(daarnaast nog Michel Nienhuis en Textures drummer Stef Broks). Een fusionmetal band die sterk door Cynic is beïnvloed en al wat jaartjes bezig is. Tot nu zijn er alleen nog maar wat demos verschenen maar mei dit jaar komt het eerste volledige album uit. Op hun myspace is er een nummer van te beluisteren.

Meneer Bungel
Aha, bedankt voor de info, ik zal het eens checken!

avatar van andnino
Dit klinkt wel erg goed zeg! 3,5* om mee te beginnen

Hoe klinkt het debuut in verhouding tot Traced in Air?

Gallow
Het debuut heb ik nog nooit beluisterd maar ik moet wel zeggen dat dit een echte groeiplaat is.

andnino schreef:
Dit klinkt wel erg goed zeg! 3,5* om mee te beginnen

Hoe klinkt het debuut in verhouding tot Traced in Air?

Het debuut vind ik wat minder dromerig en iets meer metal. Verder is het wel gelijkwaardig van stijl en kwaliteit.
Kortom: Als Traced In Air je bevalt, bevalt Focus je ook. Veel luisterbeurten geven is wel een vereiste om het helemaal op waarde te kunnen schatten, denk ik.

avatar van Aghora
Beide albums zijn inderdaad goed vergelijkbaar, zelfs qua artwork.

Zoals Edwynn al aangaf is het debuut net wat minder zweverig/dromerig, terwijl de cleane vocalen juist nog iets meer vervormd zijn en het daardoor nog meer van een andere planeet afkomstig lijkt te zijn. Er wordt ook wat meer - en naar mijn mening beter - gegrunt en de bas en drums zijn net iets duidelijker aanwezig. En natuurlijk klinkt het debuut net iets rauwer dan "Traced in Air" al is ook de productie van dat album meer dan geslaagd.

Dat laatste vind ik sowieso de kracht van Cynic, elk instrument op zich is even duidelijk aanwezig in de mix en bewandelt zijn eigen weg maar toch klinken de nummers helemaal af en als een geheel. Luister maar eens het instrumentale nummer "Textures" (jep daar komt de naam van de Nederlandse band vandaan), geweldig al die details die verborgen zitten in de muziek.

Daarnaast is "Focus" gewoon een must have als je dit soort muziek kan waarderen. Beluisteren dus, en wel zo snel mogelijk!

avatar van andnino
Aghora schreef:

'Kunnen waarderen' is wat anders dan 'liefhebber zijn van' hè. Als ik dit (progressieve (death) metal dus) zou 'waarderen' zou ik ook de nieuwe Gojira moeten aanbidden, maar die vind ik dus weinig speciaal eigenlijk.

Maargoed, woef, ik ga dat debuut binnenkort ook eens aanhoren benieuwd in ieder geval

avatar van Aghora
Hehe zo breed bedoelde ik het nou ook weer niet, en natuurlijk bestaat de kans dat je het niks aan vindt. Gojira is toch ook weer heel wat anders al valt het dan toevallig wel in hetzelfde subgenre.

Ik verwacht echter wel dat iemand die dit album kan waarderen, ook wel wat kan met het debuut van Cynic. En omdat ik een groot aanbidder ben van die plaat druk ik dat misschien wat overdreven uit.

Meneer Bungel
Na meerdere luisterbeurten blijf ik toch steken op 4,0*. De potentie is groter dan het resultaat, m.u.v. ''Adam's murmur''. De combinatie ruig, 'sophisticated' en pakkend komt daar het beste naar voren. Misschien dat het nog meer moet groeien, wie weet...

avatar van hansjuvefan
Ik ben nu de plaat nog eens aan het beluisteren. Het klopt inderdaad dat dit een groeier is, de eerste keer werd ik gewoon 'weggeblazen' door de vele tempoveranderingen en dan vooral de combinatie van grunts met hoge computerstem. Vreemd, maar wel iets unieks.
Ik heb Exivious nu ook eens beluisterd. Die groep is gewoon nóg vreemder. Ik snap niet hoe die mannen perfect kunnen samenspelen, ze hebben echt geen houvast.

Guardian of Isis
Twee mijlpalen! Mijn 300ste stem en tegelijk het 800ste bericht! Ik had deze al lang op de lijst "te beluisteren" staan, maar om één of andere reden was het er nog nooit van gekomen. Misschien omdat ik al gelezen had dat het een combinatie was van jazz fusion en metal met elektronische elementen in de mix gegooid; dat schrikte me denk ik een beetje af, ik vreesde dat het gewoon niet aan te horen zou worden.

Gelukkig valt dat zeker goed mee; er komt wat geschreeuw voorbij en Traced in Air (prachtige titel overigens) maakt veel gebruik van vervormde stemmen, maar dat voegt hier vooral goed toe aan de sfeer - zoals Kronos al zei, best te beschrijven als "transcendent". De opener Nunc Fluens doet me vooral qua drums wat denken aan Tool's Triad en is een nummer dat direct de toon zet voor de rest van het album. Er wordt ook aardig wat vakmanschap tentoongesteld, met de constante ritme-wisselingen en de dynamiek hard-zacht. Nu eens komt er een ingetogen melodisch stuk voorbij, dan is het plots weer beuken met hoofdletter B. Nogal veel om in te nemen de eerste keer, maar dat went wel. Ik geef hem een 3,5 met een kansje op verhoging.

avatar van Don Cappuccino
In Mei komt er een EP van Cynic uit genaamd Re-Traced, met een nieuw nummer en 4 reinterpretaties van nummers van Traced In Air. Ik ben benieuwd, want na Traced In Air wil ik nog wel meer van Cynic.

avatar van Edwynn
Het debuut Focus ken je neem ik aan al wel?

avatar van Don Cappuccino
Ja, die ken ik, heel goed album.

avatar van Gajarigon
Toch een serieuze bom, deze Traced in Air. Beetje apart artwork, maar het past wel bij de muziek. Erg technische metal - laat er geen twijfel over bestaan: alle muzikanten hebben totaal meesterschap over hun instrument. De productie is helder maar af en toe wel wat te pompeus, net als de muziek. Dat doet echter weinig af aan de pret. Leuke nummers, met een hoofdrol voor de prachtige gitaarsolo's en geslaagde combo van de onder effecten bedolven cleane zang en de occasionele grunt. Het is lastig om een favoriet nummer aan te duiden, want de nummers gaan mooi in elkaar over en vormen een geheel, zonder ergens in te zakken, al is het afsluitend nummer misschien net een tikkeltje minder. Al bij al een indrukwekkende come-back met een hoge replay-value dat een ideaal instapalbum voor death metal kan zijn.

avatar van steve666
Heel aparte muziek!!! Ik hoorde hier heel veel goede reacties over , dus ik ben het maar eens gaan checken.
Tja Ik vind het heel moeilijk om hier een stem voor te geven omdat ik de cd nog maar 2x beluisterd heb.
Wat me tot nu toe opvalt is dat het muzikale niveau echt extreem hoog is. Vooral drum en guitar. Ik vind de zang beetje irritant, maar het dat werd de tweede luisterbeurt al een stuk beter..
ik ken het debuut niet, maar ik geef hier nu een 3,5 voor , ik denk dat als ik de muziek vaker hoor dit wel meer word

Behoorlijk knappe plaat. Had eigenlijk niet verwacht dat ze het in zich hadden. Ondanks baanbrekend werk met Focus en Human van Death is Cynic toch een beetje de boeken ingegaan als een belofte die nooit is ingelost. En dan ga je toch denken dat dat dan wel een reden zal hebben...

Niet dus!

Het is voor mij moeilijk om deze een hoger cijfer te geven dan Focus, maar ik kan eigenlijk niet anders. Hoewel ik de composities op het debuut spannender vind, is de productie hier stukken beter en wordt je niet gestoord door de vocoders zoals op het debuut. Inhoudelijk sluit ik me aan bij Guardian of Isis. 4*, al heb ik dus de indruk dat er in het debuut nog iets meer te ontdekken valt (al kost dat enige moeite).

avatar van Zagato
Ik hield destijds mijn adem in omdat Focus een van mijn all time favorites is, gelukkig viel het allemaal erg mee en is dit een erg goed album geworden. Hierna is het IMHO wel mis gegaan met Cynic en zijn ze in de geneuzel hoek terecht gekomen.

avatar van RuudC
Instrumentaal een goed album, maar die zang....

avatar van Zagato
RuudC schreef:
Instrumentaal een goed album, maar die zang....

Gevalletje love it of hate it.

avatar van B.Robertson
Vrij ontoegankelijk, dat tast meteen al de grenzen af van wat ik hebben kan zonder hypernerveus te worden van de zang en ongebruikelijke songstructuren. Eenmaal gewend daaraan is het goed gedijen met dit schijfje.