Cynic - Traced in Air (2008)

Label: Season of Mist

1. Nunc Fluens (2:55)
  2. The Space for This (5:46)
  3. Evolutionary Sleeper (3:34)
  4. Integral Birth (3:52)
  5. The Unknown Guest (4:12)
  6. Adam's Murmur (3:28)
  7. King of Those Who Know (6:08)
  8. Nunc Stans (4:12)
Bobiej
Qua artwork en songtitels lijkt het mij al vrij vergelijkbaar met Focus uit '93!

Als dat muzikaal ook het geval is, ga ik deze zeker uitproberen, ben erg benieuwd!

avatar van lykathea
Dat korte stukje op myspace beloofd in elk geval al veel goeds.

Eind November samen met Opeth in de Melkweg, trouwens.

Gaat dat zien!

avatar van Gajarigon
De cd is ondertussen te vinden op het wereldwijde web.

avatar van Gajarigon
Mjah, de eerste luisterbeurt liet niet echt een onuitwisbare herinnering na moet ik zeggen.

avatar van lykathea
Cynic is dan ook geen makkelijk voer.

De zuivere productie lijkt op eerste gezicht iets té, maar goed, daar kan ik nog van mening over veranderen. - Ik zie hier zeker een (grote) potentie tot groeien.

avatar van Gajarigon
Ik vind de productie alvast een pak beter dan op Focus. Een uitgebreidere review zal ik later wel eens schrijven, want het is inderdaad een album dat wat luisterbeurten nodig heeft (hij begint wel al erg in de smaak te vallen )

lykathea schreef:
Ik zie hier zeker een (grote) potentie tot groeien.

Het groeit en het groeit en het groeit. Misschien is het omdat ze wat samen touren, maar ik moet vaak aan Opeth denken bij het beluisteren.

avatar van lykathea
Ik heb hetzelfde (dat groeien). Man, wat kan ik genieten van dit album.

Een korte recensie en cijfer volgen ook vlug.

avatar van notsub
Zaterdag jl. zag ik ze op ProgPower en het was een high tech audio show van een geweldige band. Deze jongens weten wel hoe ze hun instrumenten moeten bespelen. De drummer zat er aan het eind echt helemaal doorheen. Van dit album werden ook enige nummers gedaan en die liggen helemaal in het verlengde van Focus. De tweestemmige zang (grunt en een helium stem) is iets waar Cynic bekend om is en drukt zijn stempel op het geluid. Muzikaal is het een gedoseerde wervelwind van hoogstandjes. Op CD vind ik het wat kil, live een waar genot.

Idd in het verlengde van Focus.
Technisch dus weer geweldig en de nummers groeien idd na een paar luisterbeurten.
Toch is e.e.a. minder 'catchy' dan op Focus waar de nummers ondanks de complexiteit goed bleven hangen. Dat heb ik hier minder.

avatar van Gajarigon
Net omgekeerd hier, ik vind deze veel toegankelijker.

Erg technische plaatje, maar door de haast zoete, spacey zang, krijgt het een toegankelijker tintje.
Helemaal mijn ding dit. Door de technische kant, al snel een vergelijking te trekken met Death (de halve band deed mee met Symbolic destijds, geloof ik), of een Atheist, maar door het spacey en cleane tintje, helemaal niet vergelijkbaar met iets wat je ooit gehoord hebt.
De productie is erg open, maar gelukkig niet superglad. Ik moest wel even wennen aan die drums, die nogal hoog klonken.

In vergelijking met Focus, is de zang hier sterk verbeterd. Nog steeds word ze door een effectenbak gehaald (heel af en toe, maar vaak wordt gekozen voor een licht effectje, met een zang sdie hangt naar Porcupine Tree. Het geeft een veel natuurlijker tintje, in tegenstelling tot Focus, waar ik die robot-vocalen echt een struikelblok vond.

Een 4.5 kan ik hier ruim aan kwijt. Er vanuit gaande, dat dit groeiplaatjes zijn, ben ik eens benieuwd, hoe dit zal eindigen.

avatar van Metal-D78
ThirdEyedCitizen schreef:
Door de technische kant, al snel een vergelijking te trekken met Death (de halve band deed mee met Symbolic destijds, geloof ik), .

Neen, tijdens Human deden Masdival en Reinert mee. Anyway, minder death, maar even technisch, prima plaat!

Mijn eerste ervaring met deze groep zal volgende week zijn.
Live in de AB te Brussel > voorprogramma van Opeth!

Dat wordt een heerlijke avondje.

avatar van Kronos
Ik heb dit album daarstraks gekocht. Focus vind ik al erg goed en dus werd ik benieuwd naar deze.

avatar van Kronos
Erg goed album weer. Ik stem meteen al in het vooruitzicht van toekomstige groei. Het artwork bij deze CD is heel mooi. Bij elk nummer op elke pagina staat een werk van ene Robert Venosa en er zit ook nog een poster van de cover bij van ongeveer 40x50 cm.

Enkele minpuntjes is de belachelijk korte speelduur, minder dan 35 minuten. Misschien blijkt dit uiteindelijk precies de maat te zijn voor dit werk, maar na een eerste indruk zou ik denken dat er toch ofwel wat meer nummers op het album hadden gemogen of dat de nummers elk wat verder uitgewerkt hadden mogen worden.

Een ander minpuntje vind ik de lyrics. Wel leuk dat het eens een keer niet over dood en verderf gaat zoals dat al te vaak het geval is in het metalgenre, maar wat Cynic hier uitkraamt is mij toch al te melig. Slap new-age gewauwel. Het artwork zit eigenlijk ook wel in die hoek maar is op zich toch knap genoeg om daar bovenuit te stijgen.

avatar van ozwald
in de aanloop van Opeth ook maar eens beluisterd (never heard of the blokes) maar zit allemaal retestrak in elkaar. Kwam ook live goed uit de verf.

avatar van MichelDumoulin
lykathea schreef:
Een korte recensie en cijfer volgen ook vlug.

Wat is vlug?

avatar van king_pin
ozwald schreef:
Kwam ook live goed uit de verf.

Jammer dat het geluid zwaar kut was tijdens Cynics optreden...

Verder vind ik het een prachtplaat, sterker nog: dit is HET album van 2008 voor mij!

Reden dat ik m geen 5 sterren geef is omdat ie (te?) kort is en zoals Kronos al zei zjin de teksten niet supergaaf te noemen...

Maar verder is het een superschijfje! Hoe makkelijk ze van superingetogen naar extreem technische death metal gaan! en dat het ook nog klopt! hoe doen ze dat!?! Geweldig!

MichelDumoulin schreef:

Wat is vlug?

Van uitstel komt afstel.

Gebeurd mij wel vaker, dan luister ik een album vrij intensief, maar vergeet gewoon om 'm op een site als deze een cijfer te geven.

Nu dat ik 'm al ruim een maand niet beluisterd hebt, moet ik er toch nog even voor gaan zitten om een goed oordeel te vellen.

't Zal er ooit van komen .

avatar van Edwynn
Prachtig album. Het klinkt allemaal nog dromeriger dan op Focus. Hier en daar neigt het qua sfeer naar de latere Fates Warning.
Maar het album is inderdaad om voor je er erg in hebt. De andere kant is dat hij geen moment verveelt en je hem dus rustig nog een keer op repeat kan zetten.

avatar van hansjuvefan
Ik ben aan mijn eerste luisterbeurt bezig en ik moet zeggen: op het eerste gezicht klinkt het zeer goed!

avatar van hansjuvefan
Al moet ik wel zeggen de cover trekt zeer goed op die van hun vorige album Focus. Maar het is natuurlijk de muziek die telt

Gallow
hansjuvefan schreef:

Vind het zelf juist mooi, het is overduidelijk expres gedaan en het geeft iets unieks.

Gallow schreef:

Ik zeg niet dat het lelijk is, enkel dat het goed op het vorige lijkt

avatar van hansjuvefan
Ik vind een mix van een zeer hoge stem(met de pc vervormd of niet?) met grunten nogal vreemd, maar de solo's en het energieke maken het album goed. Mijn cijfer kan misschien nog verhogen want deze muziek klinkt niet meteen bekend in de oren.

3.5*

Gallow
Ik zeg niet dat het lelijk is, enkel dat het goed op het vorige lijkt

Klopt, ik vatte het woord "maar" verkeerd op als een tegenstelling. Echter heb ik ook niet beweert dat jij het lelijk vond, maar zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De stem vind ik erg mooi op dit album, vooral in The Unknown Guest, wat dan ook 1 van mijn hoogtepunten is op deze plaat. De stem moet haast wel bewerkt zijn daar niet van.

hansjuvefan schreef:

Van de hand van diezelfde Robert Venosa uiteraard.

Na meerdere luisterbeurten blijkt het de 4* helemaal te verdienen. Het is een erg mooi plaatje dat zeker in mijn top 10 van 2008 komt te staan.

avatar van Kronos
Nadat Formless van Aghora album van de week is geweest valt des te meer op welke sterke troeven Cynic in handen heeft. In het begin was deze voor mij even wennen met die vervormde stem en samenzangen met grunt maar uiteindelijk valt het allemaal wel op zijn plaats.

Je zou kunnen zeggen dat dit een heel transcendent plaatje is. De muziek past eigenlijk wel goed bij de teksten.

Door gebruik te maken van een door de computer vervormde stem lijkt Cynic met Traced in Air niet enkelvoudig transcendentie te zoeken/vinden in spiritualiteit maar ook in de technologie, die ons als mens steeds verder van onze natuur brengt. Gelukkig zijn er de aardende grunts die alles netjes aan de grond houden, want anders zou het allemaal te zweverig gaan worden. En dat eindigt vroeg of laat met een stevige smak tegen de aardkorst.

Traced in Air dus, maar gelukkig niet vervlogen. De kristalheldere productie maakt het geheel af.

Het is wat, de dag van vandaag. Metalheads die mediteren. Gelukkig duurt dit hele werkje maar een half uur, want hierna kan ik niet snel genoeg naar Slayer gaan luisteren.

Toch weer een halfje erbij, omdat het zo onaards mooi is.