Björk - Medúlla (2004)

IJsland
Pop / Electronic
Label: One Little Indian

1. Pleasure Is All Mine (3:26)
  2. Show Me Forgiveness (1:23)
  3. Where Is the Line? (4:41)
  4. Vökuró (3:14)
  5. Öll Birtan (1:52)
  6. Who Is It? (3:57)
  7. Submarine (3:13)
  8. Desired Constellation (4:55)
  9. Oceania (3:24)
  10. Sonnets / Unrealities XI (1:59)
  11. Ancestors (4:08)
  12. Mouth's Cradle (3:59)
  13. Miðvikudags (1:24)
  14. Triumph of a Heart (4:04)
Nog een paar weekjes wachten op de nieuwe Björk... Ik ben zeer benieuwd! Mooie hoes trouwens.

avatar van starbright boy
herman schreef:

Mooie hoes trouwens.

Daar heeft ze een reputatie in hoog te houden.

Ook qua muziek natuurlijk. Tot nu toe verraste Björk eigenlijk altijd, ben benieuwd wat deze keer de sfeer van het album is.

avatar van Kos
Kos
Wie zijn de producers?

He, dat is mooi. Ik wist niet eens dat ze een nieuwe ging uitbrengen.

Even copypasten van www.bjork.com:

+ collaborators
. beats - Rahzel, Shlomo and Dokaka
. vocals - Björk, Mike Patton, Robert Wyatt, Gregory Purnhagen, Tagaq, Icelandic + London choirs
. songwriters - Björk, Sjón, Olivier Alary, Tagaq, Jórunn Vidar & Jakobína Sigurdardóttir, E.E. Cummings
. programming - Valgeir Sigursson, Mark Bell, Little Miss Specta, Matmos, Jake Davies, Olivier Alary, Björk

(Mike Patton! Da's verrassend!)

+ facts
. a limited edition of "Medúlla" will have expanded artwork and a 16-panel poster.
. the Japanese release will feature a bonus track.
. Öll Birtan means 'All the light', Vökuró means 'Vigil'.
. Sonnets / Unrealities XI is based on a poem by E.E. Cummings.

Geen Marius De Vries deze keer... Dan zal het allicht weer wat anders worden.

herman schreef:

(Mike Patton! Da's verrassend!)

Inderdaad! Maakt alleen maar nieuwsgieriger...

Lap, wie is Mike Patton ook alweer?

Bloompje schreef:

wie is Mike Patton ook alweer?

Zanger van Faith No More, Fantomas, Mr. Bungle en nog zowat.

o, dat is idd iets anders dan Marius De Vries..

Het is een beetje een muzikale veelvraat. Ik moet zeggen dat ik zijn muziek (wat ik er van ken dan) wel waardeer, maar het ligt zover van Bjork's muziek af dat ik er toch wel een beetje met argusogen naar kijk. Als ie maar niet door de lieve liedjes heen gaat brullen ofzo.

avatar van Koekebakker
Och, dat vertrouw ik Björk wel toe. Zij zal vast en zeker hem gevraagd hebben. En zingen kan Patton natuurlijk wel! De combinatie vind ik in ieder geval erg spannend.

avatar van Kos
Kos
Mike Patton treedt tegenwoordig op met Rahzel, en aangezien hij hierboven ook staat zal het daar wel iets mee te maken hebben.

Wie heeft Björk op de opening van de Olympische Spelen gezien? Ze zong daar Oceania.. Ik heb het niet gezien, maar wat vonden jullie ervan?

avatar van Yak
Yak
Niet gezien, maar schijnbaar had ze moeten vliegen wat niet gebeurde.

Is het trouwens niet Medúlla?

0,5
Ik heb dit album nu enkele keren beluisterd. Het mag dan een miezelige 50 minuten lang zijn, ik moet er me telkens doorworstelen. Bij elk nummer heb ik minstens eenmaal de neiging om een andere CD op te zetten.

Ik heb dan ook geen zin om de CD nogmaals te beluisteren om bij elk nummer wat tekst te zetten, en maak me er makkelijk vanaf met een 0.5* en de opmerking dat dit album ranzig slecht is. Amper muzikale begeleiding en vreselijke koren, da's wat Medulla brengt. Björk's stem is niet de stem die je in een leegte plaatst, maar dat is net wat dit album doet. Hoogtepunten zijn er niet, dieptepunten zo'n 14tal. Enorme teleurstelling.

avatar van bonothecat

Dat betekent dat er geen slechter album te vinden is.....een 0,5 is wel een erg lage waardering.....maar goed ik vind het album ook nog redelijk "neuzel"-achtig

0,5
Een 0.5* wil voor mij zeggen dat ik geen enkele track van een bepaalde release voor de rest van m'n leven hoef te horen. Als je zo bindend als geen slechter album te vinden tewerkgaat dan heb je maar 10 levels van appreciatie mogelijk (0.5*-5*) voor muziek. Lijkt me een beetje moeilijk, niet ? Er zullen best nog slechtere albums zijn, maar ik vind dit in ieder geval slechter dan al m'n 1*, die op hun beurt slechter zijn dan etc etc ... Voor extra nuancering zal er vrees ik een schaal tot -5* gebouwd moeten worden.

avatar van bonothecat
Tja als je eigenlijk -5 wilt geven.......dan komt ze er met een 0,5 nog wel goed vanaf....maar goed vroeger met een repetitie kreeg ik altijd nog een 1 voor de moeite......of voor het opschrijven van mijn naam!

ik begrijp eigenlijk niet waarom je dan naar deze nieuwe bjork luisterd als je het neuzelachtig, slecht etc vindt. Je weet wat voor muziek deze dame maakt...toch. dat je dan nog de moeite neemt om alle 14 nummers te beluisteren begrijp ik niet helemaal. maargoed. ieder zijn smaak. Ik vind hem wel goed; en geef hem nu naar 2 x luisteren 3.5*. en yup het is Medúlla ipv Medulla!!!!

PS;goeie hoes en weer een top video (Oceania)

0,5
Björk - Homogenic staat op 4*, en ook enkele hits van andere albums kan ik best pruimen. Daarnaast vind ik Björk best een boeiende artieste. Is dat genoeg, of moet ik nog meer verantwoording afleggen ?

avatar van bonothecat
Onderhond heeft alle 14 nummers geluisterd, en ik vind hem neuzelachtig, dus niet twee berichten door elkaar gooien .......inderdaad ik ken de muziek van bjork, daarom valt het ook zo tegen......voorlopig een 2....maar misschien is het een groeibriljant

ok ok...

avatar van Yak
Yak
Poeh, ik ben eigenlijk wel benieuwd wat ik van dit album ga vinden. Björk is één van de weinige artiesten wiens nieuwe album stelselmatig beter is dan de vorige, dus dan zou Medúlla Vespertine moeten weten te overklassen. Als ik dit allemaal zo lees zou dat wel eens niet kunnen gebeuren.

Yak schreef:
Björk is één van de weinige artiesten wiens nieuwe album stelselmatig beter is dan de vorige|

mmm denk niet dat ik het daar helemaal mee eens ben. vind homogenic nog de beste denk ik...

Ik vind het heel jammer dat ik tot de conclusie moest komen dat dit album echt minder is dan de andere Björk albums.
Homogenic en Post zijn nog steeds ijzersterk, Medúlla kan daar niet aan tippen...
Omdat er toch een paar lekkere nummers tussen zitten, "Where is the line", "Who is it" en ook "Pleasure is all mine", toch nog 3 sterren....

en je moet hem een paar keer luisteren hoor... hij wordt steeds mooier en mooier... (ok ok hij is na 40x luisteren nog niet mooier dan homogenic, maargoed )

Een paar nummers trek ik nog wel, maar de hele cd ? Dit werkt me enorm op mijn zenuwen, wat een pretentieus gedoe zeg. Niet mijn ding dus.

dani
Wat een schitterend album, voelt erg organisch en spiritueel aan. Dit komt deel doordat er bijna alleen maar stemmen op gebruikt zijn. Ik geniet elke keer weer vollop van dit album en de clip bij Oceania is echt schitterend.

Ik ben enigsinds verbaast over het lage gemiddelde...

Ik ben Bjork-fan, maar hier kom ik echt niet doorheen. Kan iemand niet wat mooie momenten op dit album noemen, zodat ik ergens naar toe kan leven als ik het weer 's opzet?