Björk - Medúlla (2004)

IJsland
Pop / Electronic
Label: One Little Indian

1. Pleasure Is All Mine (3:26)
  2. Show Me Forgiveness (1:23)
  3. Where Is the Line? (4:41)
  4. Vökuró (3:14)
  5. Öll Birtan (1:52)
  6. Who Is It? (3:57)
  7. Submarine (3:13)
  8. Desired Constellation (4:55)
  9. Oceania (3:24)
  10. Sonnets / Unrealities XI (1:59)
  11. Ancestors (4:08)
  12. Mouth's Cradle (3:59)
  13. Miðvikudags (1:24)
  14. Triumph of a Heart (4:04)
avatar van Flipper
Pauluzz de BK schreef:

ik heb ze niet kunnen ontdekken. die juweeltjes.

'Vokuro' is toch oorstrelend mooi.

Groot fan van oceania. Dus toch maar de cd een keer gehaald en ben erg tevreden. Zelf niet verwacht dat ik het zo mooi zou vinden.

avatar van Marki_san
weet iemand hoe de clipversie van 'who is it' heet???
geweldig liedje is dat

profiler
Marki_san schreef:
weet iemand hoe de clipversie van 'who is it' heet???
geweldig liedje is dat

Who Is It (Bell Choir Mix), deze is te vinden op cd2 van de Who Is It singles. Natuurlijk staat de video zelf op de dvd versie van de single.

Dit is toch wel heel gewaagd hoor. Ik heb moeite om er in te komen, maar vind het wel erg mooi. 3.5 voor nu

Erg opmerkelijk dat veel mensen hier (zelfs Björk fans) dit niet trekken/te experimenteel vinden en ook niet eens een kans lijken te geven. Had ik toch niet verwacht.

Ik tover 'm nog steeds om de zoveel tijd uit mijn kast en hij heeft nog steeds geen glans verloren, integendeel; elke draaibeurt lijkt als poetsbeurt te fungeren voor deze parel.

Misschien wordt het maar eens tijd dat Vespertine in mijn top 10 ruimte maakt voor Medúlla. Allebei zijn het muzikaal gezien top-albums, maar afgezien daarvan spreekt mij bij deze het concept, de uitvoering en de artwork (nog) meer aan dan bij Vespertine.

Ik was in het verleden al naar de 5* toegegroeid en kan daar nu alleen nog maar een top 10 notatie aan toevoegen.

Trouwens hier ...
Electro_ schreef:
Tovenaar, je bent van 1,5* naar 4* gegaan. Ben best benieuwd waarom?
... ben ik ook wel benieuwd naar.

Afgelopen week de 'making of' van Medúlla ("The Inner or Deep Part of an Animal or Plant Structure") gezien.

Erg interessant om eens een kijkje 'achter' Medúlla te nemen. Björk is nogal wat landen afgereisd om alle ingrediënten voor dit album bij mekaar te krijgen. Erg leuk ook om o.a. Rahzel en Mike Patton bezig te zien om de stemmen voor dit album op te nemen. Wat een uniek project is dit toch geweest. En ik blijf erbij: het resultaat is een juweeltje.

De video voor Desired Constellation (die ook op de DVD stond) vond ik trouwens ook erg mooi.

avatar van Matys
Ik vind dit persoonlijk Bjork's beste. Het was ook de eerste Bjork die ik kocht en dit valt zo uit de toon ten opzichte van de andere albums dat die me alleen maar tegenvielen.

De koren zijn te gek, er is bijna geen electronica te ontdekken behalve dan op de laatste nummers. Je moet er wel in de stemming voor zijn maar als dat zo is, is dit heerlijke muziek. 3,5*

Wat is Desired Constellation een geweldig nummer!!

Ik vind Björk's raarheid eerlijk gezegd wel interessant . Ancestors vind ik geweldig, zo ook Where Is The Line. Deze album vind ik misschien wel haar beste album. Ik vind het prachtig om naar alle stemmen te luisteren, elke keer als je luistert ontdek je weer nieuwe klanken.

4.5

dit is het meest verrassende bjork-album dat ze tot nu toe gemaakt heeft, doormiddel van stemmen een orkest te creeren, is dit wel heel bijzonder. voor mensen die niet bekend zijn met Ijslands: de track Vokuro is een honderden jaren oude volkslied dat normaal gesproken alleen door mannen mocht worden gezongen, en alleen dat al maakt de CD speciaal. Oceania is prachtig en ook pleasure is all mine en where is the line zijn juweeltjes.

Voor wie interesse heeft in de tekst van Vökuró, hier een Nederlandse benadering
(met daarachter de IJslandse tekst):

Nachtwake || Vökuró

Mijn boerderij || Bærinn minn
mijn en jouw boerderij || bærinn minn og þinn
slaapt vredig en gelukkig || sefur sæll í kyrrð
Sneeuw valt || Fellur mjöll
stil op de donkere aarde || hljótt í húmi á jörð
Mijn gras || Grasið mitt
mijn en jouw gras || grasið mitt og þitt
bedekt de aarde tot de lente || geymir mold til vors

Nestelende lente || Hjúfrar lind
verscholen aan de voet van de berg || leynt við brekkurót
ontwaakt net als wij || vakir eins og við
vertrouwend in het leven || lífi trútt
stille koude lente || kyrrlátt kalda vermsl
Het oog van de diepten || Augum djúps
gericht naar de hemel || utí himinfyrrð
staart kalm in de nacht. || starir stillt um nótt

Ver weg || Langt í burt
ontwaakt de grote wereld || vakir veröld stór
gek van wrede betovering || grimmum töfrum tryllt
ongerust || eirðarlaus
bang voor nacht en dag || ottast nótt og dag
Jouw ogen || Augu þín
onbevreesd en kalm || ottalaus og hrein
lachen fonkelend naar mij || brosa við mér björt

Mijn hoop || Vonin mín
jouw gezegende lach || blessað brosið þitt
ontwaakt uit de slaap || vekur ljóð úr værð
De aarde rust || Hvílist jörð
stil in de armen van sneeuw || hljóð í örmum snæs
Leliewit || Liljuhvít
sluit haar blauwe ogen || lokar augum blám
mijn kleine meid || litla stúlkan mín

avatar van Flipper
Aurum schreef:
(met daarachter de IJslandse tekst):

Bedankt, mooie tekst

Ik kan hem nu toch wel een stuk beter waarderen. Nog geen hele hoge stem, maar ik haal hem wel uit het verdomhoekje van mijn collectie.

Imagine.
Gisteren pas voor de eerste keer dit album helemaal beluisterd omdat ik bang was na alle reacties dat dit album voor mij ook zal tegenvallen. Dit doet het dus absoluut niet. Misschien kan dit album wel uitgroeien tot een van mijn favorieten. Verder weet ik er nog niet al teveel over te vertellen, daarvoor moet ik hem eerst nog een paar keer hebben beluisterd maar ik denk wel dat hier een hoog cijfer van mijn kant komt te staan!

Imagine.
Ik begin met 4 sterren, maar de kans dat dat cijfer nog gaat stijgen is groot!

avatar van blueritmo
Ik kan maar niet wennen, ik kan het maar niet waarderen. maar ik wil het zo graag! Beetje nutteloze opmerking, ik weet het.

Na enkele luisterbeurten kan ik geen enkel nummer naast 'Who is it?' en 'Where is the line?' waarderen, het is zo leeg.
Ik stop deze CD niet meer in de platen speler. Gelukkig vind ik de cover geweldig, dus toch een beetje waard voor mijn geld gekregen (volgens mijn mening )

avatar van Glorious
Als eerste heb ik naar Volta geluisterd, maar als je opeens dit album gaat luisteren... Je moet er wel even inkomen!! Als je in de stemming bent en hem wat vaker luistert, zitten er wel mooie nummers tussen. Dit is echt een andere kant van haar (vergeleken dan met Volta). Ik vind Volta daarom wel wat leuker, daar zitten meer drums en elektronische dingdangdongetjes in.

avatar van Nakur
Wat een verschrikkelijk mooie hoes *kwijl*

Nakur schreef:
Wat een verschrikkelijk mooie hoes

Een verschrikkelijk mooi album verdient ook niks minder.

avatar van king_pin
Dit vind ik het beste Bjork album tot nu toe, ik vind dit experiment heel goed geslaagd en het is gewoon een compleet uniek product geworden! erg gave plaat!

avatar van Martin Visser
jeetje, ontdek nu pas dat Robert Wyatt op deze cd meedoet

avatar van Leander1991
Pleasure is all mine" ge-wel-dig toch. Die opbouw van dat nummer is werkelijk subliem. Vooral dat streepje vocale jazz daartussen maakt het zo speciaal. Dat doet Bjork namelijk altijd. Haarzelf onderdompelen in een eigen wereld en zich distantiëren van de genremuziek.

blueritmo schreef:
Ik kan maar niet wennen, ik kan het maar niet waarderen. ...

Ik stop deze CD niet meer in de platen speler.

En inmiddels een waardering van 4,0* ! De zoveelste user die na verloop van tijd de waardering opschroeft. Dat bewijst toch maar weer dat dit album een ondergewaardeerde 'groeier' is die niet te snel terzijde geschoven moet worden.

Oh, en dat...
blueritmo schreef:
Ik stop deze CD niet meer in de platen speler.
...zou trouwens ik sowieso niet doen.

Ancestors en Mouth's Cradle doet me sterk aan het plakwerk van Radiohead en het solo album van Thom Yorke denken.

avatar van nico1616
Verbazingwekkende ode aan de menselijke stem in al haar facetten. Opvallend ook hoe een album dat volledig opgebouwd is met het meest primitieve instrument zo modern klinkt. "An acquired taste" is het zeker, maar absoluut my taste

deric raven schreef:

Mouth's Cradle doet je aan radiohead denken ? 0o
Kan je dat uitleggen? ;p
Dat rare gehijg heb ik nog niet bij radiohead gehoord ^^

recensie van een andere site, zonder bronvermelding, verwijderd.

avatar van thedunno
Opvallend dat deze plaat zo laag scoort. Of eigenlijk ook weer niet: het expirimentele karakter heeft toch voor een van de minst toegangkelijke Björk platen gezorgd. Wat mij betreft is dit echter een zeer geslaagd expiriment! Na Verspertine is dit mijn favoriete Björk plaat.