Frost* - Experiments in Mass Appeal (2008)

Label: Inside Out

1. Experiments In Mass Appeal (7:57)
  2. Welcome To Nowhere (5:32)
  3. Pocket Sun (4:29)
  4. Saline (6:09)
  5. Dear Dead Days (6:51)
  6. Falling Down (5:50)
  7. You / I (1:06)
  8. Toys (3:06)
  9. Wonderland / Secret Song (15:49)
avatar van BenZet
Ik dacht dat deze band niet meer bestond en milliontown een eenmalig project was....

avatar van ChrisX
Oh, dat is al weer oud nieuws... nog geen halfjaar nadat hij de stekker er uit had getrokken was de boel al weer op gang. Jem Godfrey had een beetje last van stress (te veel dingen tegelijkertijd zelf willen doen).

Intussen word er al zo'n beetje 1,5 jaar gewerkt aan nieuw materiaal en uiteindelijk dus een nieuw album. Laatste bericht is dat hij nog 1 nummer moet mixen en dat hij dan het album eind september gaat afleveren bij InsideOut zodat het neem ik aan in okt./nov. in de winkel zal liggen.

Kleine verandering in de band in de vorm van de toevoeging van zanger / gitarist Declan Burke die werkelijk een aanwinst is.
Een ingekorte versie van het titelnummer staat overigens op hun MySpace: http://www.myspace.com/planetfrost
En wat ook zeker niet te versmaden is zijn de beruchte Frost Reports die je op YouTube kunt vinden. Als je een beetje wil weten wat voor figuur Godfrey is en hoe het album tot stand is gekomen moet je die eens gaan bekijken in chronologische volgorde via:

Naar ik heb begrepen zal een selectie van deze filmpjes ook op de bonus-dvd komen die bij de eerste oplage van het nieuwe album zal zitten.

avatar van vigil
Over groeiplaten gesproken...

In 1ste instantie dacht ik wat is dit?? Maar na vele malen draaien is het toch goedgekomen. De plaat is veel steviger dan de voorganger van Frost*. Neo-prog meets Tool was mijn 1ste ingeving. Al vind ik een kruisbestuiving van Threshold en een instrumentale versie van Muse zelf ook wel aaridg.

Ik begin in ieder geval met een 4 maar ik kan er wel bij vermelden dat er nog mogelijkheden tot groei is.

vigil schreef:
Over groeiplaten gesproken...

Ik ben zo stervens benieuwd naar dit album... vandaag gebeld met Pop-Eye maar hij zat nog niet bij de zending van Bertus voor vrijdag. Dus morgen achter in de middag maar weer bellen want ik hoop toch wel dat hij a.s. zaterdag er dan is.
Wat ik moet opmaken van Johan van PopEye is dat deze het in de voornotering al een stuk beter doet dan de eerste. Eigenlijk hoop ik dat de mensen die deze op gaan pikken met terugwerkende kracht dan nu ook nog Milliontown aan gaan schaffen als ze die nog niet hebben dan tenminste.

avatar van Jason28
Ik ben ook reuzebenieuwd naar dit album. Milliontown was voor mij de verrassing van 2006 en ook zo`n beetje het beste album ooit voor mij. Ik heb de special edition gereserveerd bij onze plaatselijke cd boer maar nog geen telefoontje gehad. Volgens mij moet ie nu toch wel in de winkel liggen.

avatar van vigil
de winkels hebben hem nog niet binnengehad, helaas...

vigil schreef:
de winkels hebben hem nog niet binnengehad, helaas...

Al bekend wanneer de cd er wel ligt?

Jason28 schreef:

Al bekend wanneer de cd er wel ligt?

Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat ze toch morgen er zouden moeten zijn... tenminste, dat hoop ik wel want ik wil hem nu toch eindelijk wel eens een keer horen. En dan heb ik tenminste ook wat te melden op het Frosties Forum.

avatar van Jason28
Ik hoop het ook, afwachten dan maar.

Ik heb het afgelopen maandag bij een aantal cd-zaken gevraagd en de meesten hebben in de computer staat dat de 24ste de releasedatum is. Maar ze verwachten dat hij komende vrijdag 'al' binnen is. Toch raar, aangezien volgens Frost* zelf de release afgelopen maandag was, maargoed. Vrijdag nog maar eens een keer kijken dan!

avatar van Jason28
Ik ben vandaag gebeld door het Oor, ik kan hem ophalen en dat ga ik ook doen vanmiddag. Vanavond dus eens beluisteren.

avatar van ChrisX
Vandaag opgepikt en heb ook gelijk maar ff een correctie hier ingediend want de trackvolgorde klopt hier niet helemaal. Overigens, het schijnt wel zo te zijn dat op de normale editie van EIMA een andere volgorde gedrukt staat maar dat is dus een drukfout.

Eerste indruk: foei, er komt wat op je af zeg. Ontzettend veel muzikale informatie in iets meer dan 50 minuten. Niet meer die lange solo's zoals op Milliontown maar het was Jem Godfrey's bedoeling dan ook om geen Milliontown Mk. II uit te brengen.

Opvallend dat het boekje + doosje een geval is van totaal GEEN informatie verschaffen. Er word geen bandbezetting genoemd, geen teksten, geen verdere opname info, zelfs niet wie het artwork gedaan heeft (Vitamin P).

Bij bandjes waar ik echt gek op band wil ik ook graag wel in de teksten duiken maar omdat het geluidsbeeld nog al druk is bij vlagen is dat hier nog ff wat moeilijk. Maar het valt me wel op dat er over en weer in diverse nummers naar andere songs word gerefereerd. Ja, je zou bijna verwachten dat het concept-albumpje is...

avatar van Flipper
Koop ik deze nieuwe van Frost*, krijgen we gelijk de eerste sneeuw van deze winter !?! Mijn eerste luisterervaring was heel positief. Niet te vergelijken met Milliontown, waar we veel solo's voor onze kiezen kregen. Hier hebben vooral de toetsen een ondersteunende functie. Wat blijft is dat het totaalgeluid zo dichtverpakt zit, dat het vermoeiend kan zijn om het te blijven volgen. Wel hele goede composities met het nodige vakmanschap uitgevoerd. Met inderdaad invloeden van Tool, Kino en soms zelfs een vleugje gothic.
Dit album vind ik eigenlijk nu al beter dan het debuut !!

avatar van wowter
Uitdagende tweede plaat van dit illustere gezelschap.
Jem Godfrey, John Jowitt, Andy Edwards, John Mitchell en nieuwkomer Declan Burke (bekend van Darwin's radio) zoeken net als op de eerste plaat "Milliontown" de randjes van de prog anno 2008 op. Dat levert een kamerbreed album op met hoogstaande composities, die op het conto van Godfrey kunnen worden toegeschreven.
Leg deze niet na één luisteren aan de kant, mocht 'ie zwaar op de maag vallen!

Bonus-dvdtje bij de limited edition bevat overigens instrumentale mixen van het reguliere album en een vol vat met "Frost Reports" waarin Godfrey laat zien hoe hij meer dan een half jaar met volle toewijding aan de plaat werkte.

Overigens zal Edwards niet met Frost* komend jaar op tournee gaan; spelen op toekomstig studiowerk wordt niet uitgesloten.

avatar van Jason28
Veel schrikmomenten in dit album, al bij het eerste nummer. Het is inderdaad zoals eerder gezegd een groeiplaat. Het is duidelijk een groot verschil met hun debuut maar zeker niet minder, alhoewel Milliontown mij tot nu toe nog wat vertrouwder klinkt. Nog even een aantal malen beluisteren voordat ik tot een conclusie kan komen.

avatar van Flipper
wowter schreef:

De 'Making of .....' is heel interessant en soms hilarisch door de prettig gestoorde Jem Godfrey.

Flipper schreef:

"Is this the duhduhduhduhduhduhduh-setting?"

"Hmm.. the smell of this drum-machine... whoa.. slightly reeks of fags... might be something from the 80s"

"Pristina Aguilera"

"Now go you boys and girls and fuck with sound"

avatar van ChrisX
Shit.... wat blijft dit album me toch weer keer op keer verbazen.... Een ware muzikale achtbaan wat mij betreft.

avatar van Ayreonfreak
Pfffffff. Ik weet het niet hoor.

Ik beluister het nu voor de 2e of 3e keer, en ik ben nog niet "om". Wat een ongelooflijke aanslag op je oren. Als je duizelig wilt worden, dan is dit je plaat. De term "muzikale achtbaan" van ChrisX is een mooie woordkeuze. Ik vind het heel moeilijk iets te vinden wat mij heel erg aanstaat, dus dat is geen goed teken. Ik had dit net even opstaan onder het schrijven van een "plan de campagne" voor mij werk voor het komende jaar, maar ik werd helemaal gek. De rustige gedeelten zijn lekker om bij te komen en die staan mij dan ook enigzins aan, maar de hel breekt elke keer los.....

Ik durf nog geen cijfer te geven.....

avatar van trebremmit
Apart maar wel mooi met inderdaad een aantal schrikmomenten.
Dear Dead Days hoor ik wel heel erg Muse in, toch vind ik dat het mooiste nummer. Knappe plaat van deze Britten!

avatar van james_cameron
Mooie plaat, die qua stijl een beetje inhangt tussen Toto en Dream Theater. Prachtig geproduceerd, fraaie songs die best heavy zijn maar toch poppy en catchy klinken. Nu maar eens het debuut luisteren, die ligt hier al jaren op de plank...

Waanzinnig slechte productie.
Wat moet je daar nu mee?

Het gaat om musiceren, niet om produceren. Nog nooit zo'n overgeproduceerde shit gehoord. Het is dat de muzikanten me liggen en ik hun gewone bands wel leuk vind. Anders had dit niet eens een voldoende gekregen.

Waanzinnig slechte productie.
Wat moet je daar nu mee?

Een overgeproduceerd of een vol geluid?
Het zijn twee totaal verschillende benamingen en ik vermoed dat jij ze hier danig door elkaar haalt.
Geef eens argumenten waarom jij dit zo'n slechte productie vindt?

wowter schreef:

Een overgeproduceerd of een vol geluid?
Geef eens argumenten waarom jij dit zo'n slechte productie vindt?

Het zit vol met productionele trucjes om het vetter en moderner t e laten klinken dan dat de band klinkt als ze bijv. in een oefenruimte of op een festival zouden staan.
Het klinkt niet passioneel en puur genoeg.
Dit is typisch zo'n band waarbij alle partijen apart van elkaar worden opgenomen en dan met protools over elkaar heen worden gemixt en het een en ander wordt opgepoetst.

Is geen vol geluid dit. Dit is te over geproduceerd.

Ja, en wat wil je daar dan mee zeggen?
Het is een persoonlijke mening waar ik helemaal niets mee kan en niets afdoet aan de kwaliteit van dit album.
Ken tig progrockalbums die totale emotie grotendeels ontberen (Dream Theater, Arena, etc.)
Ik denk dat deze plaat, net als Milliontown, zijn tijd ver vooruit is.

avatar van trebremmit
Bij overgeproduceerd denk ik toch aan wat anders, een erg glad en gelikt geluid bijvoorbeeld en dat vind ik hier niet echt het geval.

wowter schreef:

Ja, en wat wil je daar dan mee zeggen?
Ik denk dat deze plaat, net als Milliontown, zijn tijd ver vooruit is.

Waarom ik een plaat niet goed vind, is niet relevant voor jou.
Ik heb ook helemaal niets met Arena od Dream Theater
Bijvoorbeeld de nieuwe IQ krijg ik ook rillingen van.
Ik had hier bij verwacht. Iets in de richting van oude It Bites of Kino oid. Maar dit is naar mijn mening een grote kakofonie van studio-trucjes. Zijn tijd ver voorui, ongetwijfeld. Ik leef in het verleden.

Is geen vol geluid dit. Dit is te over geproduceerd.

Ben anders maar wat blij dat we eindelijk weer eens een plaat hebben waar de studio en haar mogelijkheden ten volle worden benut. Ik hoef namelijk niet perse op een cd horen hoe een band in het echt klinkt. Ik hou er ook van dat live een band heel anders kan (of zelfs moet) klinken als in de studio. Het schools naspelen van wat je in de studio hebt gedaan vind ik een onnodige excercitie, kan ik net zo goed naar huis gaan en de cd opzetten.

Gelukkig zijn dit allemaal topmuzikanten en zijn ze wel degelijk in staat om live ook een heel eind, maar toch net anders. te klinken als op de plaat. Check maar eens op Youtube naar filmpjes van Frost op ROSfest. Helemaal mooi is het complete nieuwe arrangement voor het nummer Snowman (wat op Milliontown) staat.

Oh ja, weet je wat overgeproduceerd is? Die laatst GnR plaat....

Prima.

Topmuzikanten, topproductie.
Beste progplaat ooit.
Er is blijkbaar iets mis met me, want ik vind het nog steeds niets.

avatar van Ayreonfreak
Prima.

Topmuzikanten, topproductie.
Beste progplaat ooit.

Ah, toch van gedachten veranderd?

Er is waarschijnlijk helemaal niets mis met jou, je vindt dit album alleen niets. So be it. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Een album moet je ook gewoon "pakken". Mij kan het ook niet echt overtuigen, ook al hoor ik veel kwaliteit in de songs. Maar dat wil niet persé zeggen dat een album ook voor iedereen is weggelegd. Er zijn mensen die er van houden dat een album juist overgeproduceerd is, sommigen weer niet. Jij hoort er dingen in die je storen, anderen vinden het weer briljant. Over smaak valt niet de twisten.....

En daarbij, veel mensen weten niet eens wanneer een album overgeproduceerd is of juist niet.... Als ik met een collega over een "overgeproduceerd" album heb, denkt ie dat er teveel van zijn gemaakt

En hij vindt zichzelf ook een groot liefhebber van muziek. Niet dit genre, maar toch.....