The Flower Kings - Adam & Eve (2004)

Zweden
Label: Inside Out

1. Love Supreme (19:43)
  2. Cosmic Circus (3:12)
  3. Babylon (2:34)
  4. A Vampires View (8:48)
  5. Days Gone By (1:14)
  6. Adam & Eve (7:58)
  7. Starlight Man (3:32)
  8. Timelines (7:43)
  9. Drivers Seat (18:21)
  10. The Blade of Cain (5:03)
avatar van Nakur
Ik heb deze plaat nu drie jaar, het was mijn eerste Flower Kings plaat. Lang niet meer geluisterd, maar hij staat nu op en A Love Supreme maakt me wee helemaal gelukkig

avatar van Gert P
Heb er nu 4 van ze maar vind dit wel een van de beter die ik van ze heb.
En als album totaal mooi op elkaar afgestemd.

Ozric Spacefolk
Gave hoes en waanzinnig heerlijk door Yes-geinspireerde openingstrack. De meeste bands sluiten hun platen af met een epic.

Stolt en Bodin en co. beginnen hun platen ermee. Maar met verve. Deze band is gewoon net even wat beter in lange tracks dan in korte songs.

Wat ook leuk is (voor Pain of Salvation fans), is dat Daniel Gildenlöw op deze plaat een vast bandlid is. Onder andere te horen op A Vampires View en het titelnummer, welke overigens een knaller van een rocker is....

Het is dat de 2 epics op deze plaat het niveau een stuk omhoog tillen, maar de rest is ondermaats met misschien een kleine uitzondering voor 'A vampires view'. Gelukkig begint het album zeer sterk met 'Love supreme', wat oude Yes-tijden doet herleven en sluit het (bijna) af met mijn favoriet 'Drivers seat'.

avatar van BoyOnHeavenHill
Jaren geleden heb ik deze CD kortstondig van een vriend geleend, en in alle snelheid meende ik dat alleen de eerste drie en de laatste twee nummers echt goed waren, dus, eikel die ik ben, ik bedoel natuurlijk wàs, kopieerde ik alleen die vijf tracks. Die selectie heb ik sindsdien echter zó vaak gedraaid en heeft me zóveel plezier gegeven dat ik uiteindelijk de CD zelf maar heb gekocht, in de hoop (en ook wel de te rechtvaardigen verwachting) dat die mindere vijf nummers (die allang uit mijn geheugen waren verdwenen) toch niet echt héél veel slechter dan de rest zouden blijken te zijn.
        En inderdaad is dat middendeel toch ook absoluut niet slecht. A vampire view is een stuk theatraler (een beetje à la Alice Cooper ten tijde van Welcome to my nightmare) maar heeft ook een prachtig refrein, het titelnummer is net zo serieus als het thema van de tekst maar ook net zo luchtig als de ironie die tussen de regels doorsijpelt (mooi ook hoe de zang van Roine Stolt de swagger van Adam weerspiegelt), Starlight man is weer “ouderwets” lyrisch, en alleen Timelines wil ondanks de aardige tekst nog niet echt tot leven komen.
        Los van de dwaze geschiedenis van hoe ik deze plaat zo gefragmenteerd tot mij heb genomen, en vooral op basis van de hoogtepunten van dit album (nog altijd de eerste drie nummers) merk ik nu dat dit de prog is zoals ik hem het liefste hoor : melodieus, warm, niet vies van een gierende solo maar zonder het doorraggende “cirkelzaaggitaargeweld” van de hardere progmetal, en met duidelijke wortels in de jaren 70, met in dit specifieke geval dan nog als pluspunten dat de muziek op z’n beste momenten (zoals de twee langste nummers) een sterke invloed lijkt te hebben ondergaan van Yes (nog altijd mijn ijkpunt voor symfo, hoewel de A trick of the tail-outtake Babylon ook niet te versmaden is) en dat frontman Roine Stolt een zeldzaam sympathieke en vriendelijke stem heeft. En hoewel de 30 minuten van het middendeel (hoewel dus niet slecht) niet het niveau van de sublieme 50 overige minuten halen, geef ik dit album vanwege die prachtige meeslepende hoogtepunten toch de volle 5 sterren. En dan te bedenken dat dit pas mijn eerste plaat van deze mannen is, en dat dit op MusicMeter hun laagst gewaardeerde plaat is... The sum of no evil is de volgende schotel op het menu.

avatar van jorro
The Flower Kings, een Zweedse progrockband opgericht in 1994 door gitarist en zanger Roine Stolt, staat bekend om hun complexe muzikale structuren, virtuoze instrumentatie en diepzinnige thema's. Hun muziek is een mix van symfonische rock, jazz en klassieke muziek, wat een rijke en gelaagde luisterervaring oplevert. Door de jaren heen hebben ze een trouwe schare fans opgebouwd en worden ze geroemd om hun creatieve en avontuurlijke benadering van progressieve rock.

Laten we eens duiken in hun album Adam & Eve, uitgebracht in 2004. Dit werk belichaamt perfect de kenmerkende stijl van The Flower Kings en verkent verschillende muzikale landschappen, van epische stukken tot intieme ballades.

Het album opent majestueus met Love Supreme. Dit epische nummer is opgebouwd uit meerdere secties, elk met unieke muzikale thema's. Van rustige, melodieuze passages tot krachtige, dynamische stukken, het nummer toont de virtuositeit van de bandleden. Het thema draait om de zoektocht naar universele liefde en spirituele vervulling, en de muziek neemt je mee op een reis van introspectie en extase. De climax is overweldigend en cathartisch, een testament aan de meesterlijke compositie van de band.

Dan komt Cosmic Circus, een lichter en meer toegankelijk nummer met catchy melodieën en een optimistische sfeer. Het reflecteert op de wonderen van het universum en onze plaats daarin. De muziek is levendig en dynamisch, met vloeiende gitaarlijnen en rijke toetsenpartijen die een gevoel van avontuur en nieuwsgierigheid oproepen.

Babylon duikt in een complex muzikaal landschap dat zowel intens als melancholisch is. Het thema verwijst naar de oude stad Babylon, symbool van menselijke grootsheid en verval. De dynamische instrumentatie en rijke harmonieën creëren een sfeer van urgentie en reflectie, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd om na te denken over de vergankelijkheid van beschavingen.

A Vampire's View biedt een unieke kijk op het leven door de ogen van een vampier. Dit donkere en mysterieuze nummer verkent de eenzaamheid en eeuwige reflecties van deze mythische figuur. De muziek is dramatisch en emotioneel, met uitgebreide instrumentale secties die de luisteraar meenemen naar nachtelijke landschappen en introspectieve momenten.

Days Gone By is een serene en reflectieve pauze tussen de meer bombastische stukken. Met delicate gitaarpartijen en zachte toetsen roept het een gevoel van nostalgie en introspectie op. De muziek biedt een moment van rust en contemplatie, perfect geplaatst in het midden van het album.

Het titelnummer, Adam & Eve, is een epische en meeslepende compositie die diepgaande thematische inhoud verkent. Met elementen van symfonische rock en complexe muzikale structuren, roept het nummer existentiële vragen en menselijke ervaringen op. De rijke muzikale arrangementen en dramatische ondertoon nemen de luisteraar mee op een avontuurlijke reis door verschillende emoties.

Starlight Man is een levendig en optimistisch nummer dat de reis van een individu verkent die streeft naar hogere doelen. Met rijke instrumentale arrangementen en een meeslepende melodie, reflecteert het nummer een gevoel van hoop en ambitie. De muziek roept beelden op van sterrenhemels en oneindige mogelijkheden.

Timelines is een introspectief en meeslepend nummer dat reflecteert op de concepten van tijd en levenslijnen. Met complexe muzikale structuren en dynamische ritmes, biedt het nummer een rijke en veelzijdige luisterervaring. De teksten verkennen de invloed van tijd op het menselijk leven en de voortdurende veranderingen die we ervaren.

Driver's Seat is een dynamisch en avontuurlijk nummer dat draait om controle en richting in het leven. Met uitgebreide instrumentale secties en een rijke muzikale ervaring, verkent het nummer de concepten van zelfbeschikking en de uitdagingen van het nemen van de leiding over je eigen leven.

Het afsluitende nummer, The Blade of Cain, is donker en dramatisch, met een diepgaand thema dat verwijst naar het Bijbelse verhaal van Kaïn en Abel. De muziek roept beelden op van conflict en interne strijd, versterkt door de krachtige en emotionele uitvoering van de band. Het is een meeslepende afsluiting van een indrukwekkend album.

Adam & Eve is een heerlijk album dat de veelzijdigheid en het muzikale vakmanschap van The Flower Kings toont. Het album neemt de luisteraar mee op een reis door verschillende emoties en muzikale landschappen, en blijft boeien van begin tot eind.

Eerder verschenen op www.jorros-muziekkeuze.nl

avatar van namsaap
Mmmm… gezien je score was Chat GPT een stuk enthousiaster dan jijzelf jorro

avatar van jorro
Beste namsaap. Ik vorm mijn eigen mening nummer voor nummer en maak daar een verhaal van. Vervolgens gooi ik dat verhaal plus wat parameters inderdaad door Chat GPT om de puntjes op de i te zetten. Ik vind een waardering van 3,5 een ruim voldoende score dus een positief verhaal. Ook deze waardering (een 7) gaat als parameter mee. Ik kan me meestal helemaal vinden in het uiteindelijke verhaal. Dat plaats ik dan op mij eigen site en later op MuMe.
Ik merk ook dat er soms te positieve verhalen worden gemaakt. Hoe vaak ik niet de kreet 'meesterwerk' corrigeer...
Maar feit blijft dat mijn eigen input de basis is.

avatar van Rudi S
jorro schreef:

Maar ik vind de waardering 3,5 echt wel heel ver achterblijven op het geschreven verhaal.
Misschien een eindredacteur nemen

avatar van jorro
Beste Rudi S. Waarderen is soms erg moeilijk vind ik. Je vind iets erg mooi maar andere albums van dezelfde band vind jen eigenlijk nog mooier. En dan is er een andere progrock band die je nog wat hoger inschaalt. Ja dan kom je toch op een 3,5 uit. Maar ik zal in de eind redactie kritischer zijn. Dank voor de feedback.

avatar van Apieknar
Wauw, in één dag is het aantal comments bij dit album (nu meer dan) verdubbeld.

Laat ik ook maar eens mijn mening ertegenaan gooien: Heerlijk album van The Flower Kings. Ik heb altijd het idee dat dit album wat minder wordt gewaardeerd dan de andere platen. Volkomen onterecht als je het mij vraagt.

De plaat begint met de geweldige opzwepende epic Love Supreme. Daarna wat fijne kortere nummertjes die lekker wegluisteren. Niets bijzonders, maar gewoon prettige muziek.

A Vampires View is door de duistere sfeer een wat ongewoon nummer van The Flower Kings, maar kan ik wel goed waarderen. Prima vocalen ook van Daniel Gildenlöw.

Voorzichtig gaan we dan richting mijn favoriete nummer van dit album: Driver's Seat. De tweede epic die we op deze plaat tegengekomen, met een geweldig begin, energieke opbouw en fantastische ontknoping. Zo hoor ik The Flower Kings maar al te graag.

Daarna is het mooiste wel voorbij. Het instrumentale The Blade of Cain doet me altijd vrij weinig.