Vader Abraham - De Beste Van (1976)

Label: Dureco

1. 't Kleine Café aan de Haven (4:05)
  2. Uche Uche Uche (4:13)
  3. In de C-klasse (4:28)
  4. Den Uyl Is in de Olie (De Uil Zat in de Olmen) (4:20)
  5. Bedankt Lieve Ouders (4:09)
  6. Adeile (3:28)
  7. Jij en Ik Blijven Bestaan (4:45)
  8. Mooi Griekenland (4:16)
  9. Geven voor Leven (4:00)
  10. Veronica 538 (4:41)
  11. Olleke Bolleke (3:50)
  12. Blauwe Kinderogen (4:15)
  13. Vader Abraham Had 7 Zonen (3:55)
  14. Zo Is het Leven (4:32)
avatar van nlkink
Hoe is dit nou mogelijk? Ik heb de eer om als allereerste recensent een stukje te schrijven bij een vroeg verzamelalbum van Vader Abraham met een behoorlijk hoge beoordeling, vermoedelijk vanwege Duitse beoordelaars.
Natuurlijk zijn een aantal heavy album tracks uit de context van de topzware thema albums gehaald maar dankzij een aantal vrolijke single tracks is de schade beperkt gebleven en luistert het gehele album lekker weg.
Het nummer Geven Voor Leven is een vreemde eend in de bijt. Geen heavy album track en ook geen lichtvoetig entertainment. Het gaat hier om een nummer dat Lord Vader heeft geschreven op een dag dat er een collectant van het Kankerfonds aanbelde. Pierre zat die dag krap bij kas - zijn vrouw had nogal een gat in haar hand - en zei beschaamd dat hij niets te geven had. De collectant, bekend met het grote talent van onze ba(a)rd om binnem relatief korte tijd een hitgevoelig nummer te componeren, stelde dat tussen neus en lippen voor om zo een bijdrage te leveren, aldus geschiedde. Vader Abraham scoorde een behoorlijke hit, maakte van de opbrengst Hfl. 2,-- over naar het Kankerfonds - beloofd is beloofd tenslotte, en hield de rest voor zichzelf.
Voor de rest is dit album natuurlijk links en rechts ingehaald door allerlei uitgebreidere en betere albums. Voor een paar centen te vinden in de wat beter geoutilleerde kringloopwinkels.

avatar van EttaJamesBrown
Dit album is legendarisch vanwege de titel. De werktitel was tot de laatste dag 'het beste van Vader Abraham'. Op het allerlaatste moment veranderde de taalvirtuoos de titel in 'de beste van Vader Abraham' . Ongekend in die tijd. Pas jaren later durfde Doe Maar dezelfde titel te kiezen. Dat is raar, want we weten allemaal dat maar 1 de beste kan zijn. Juist, en dat is Doe Maar niet.

Wel tof van die aktie voor het Goede doel. Het hart zit zeker op de juste plaats.

avatar van bikkel2
Lang niet compleet, maar wel een compilatie met een verhaal ( zie oa.bovenstaand.)
Eigenlijk had hij liever een acoustisch livealbum opgenomen - Niet met stekkers - noemde onze visioneer het.
Dus ook hier was zijn gedachtengang weer ver vooruit.
De populaire unplugged hype komt dus feitelijk van Abraham vandaan.
Het is ook wel geprobeert, maar na 3 nummers alleen op de gitaar, waren of de mensen naar huis gegaan, of in slaap gevallen.
"Het geluid was achteraf wat te zacht" meldde Vader in de Oktober editie van OOR.
De opnameleiders hoorden ook weinig tot niets op de tapes, dus eindigde dit als een fiasco.

De platenmaatschappij moest contractueel echter iets uitbrengen en dat werd dus deze compilatie.
Vader wenste niet al te veel tijd te investeren in de promotie.
Hij was al weer bezig met iets anders.
Een drastische koerswijzing zou volgen in 1977.
Een geweldig uiitgediept en achteraf zeer succesvol concept.
De samenwerking met de Smurfen. Een zeer interessante en succesvolle periode brak aan.

avatar van freddze
bikkel2 schreef:
Of hij gaat zelf naar huis: VADER ABRAHAM LOOPT WEG (1978) - YouTube

avatar van bikkel2
Ja, da's een legendarische freddze !

avatar van Premonition
Uit recentere tijden: Vader Abraham weigert oeuvre prijs. Hij blijft zijn principes trouw...

avatar van Premonition
Deze culthit wordt node gemist op deze verzamelaar ...

avatar van nlkink
Het wordt ook knap lastig om een opname uit 1996 te vinden op een verzamelabum uit 1996, ook al gaat het om een album van vader Abraham.

Dat gezegd hebbende, Premonition, dank voor de link naar dit prachtige nummer. Een verrijking voor alle fans en voor MM!

avatar van B.Robertson
Een opname uit 1996 kan toch heel goed op een verzamelalbum uit 1996, nlkink, als die opname bv. uit februari stamt en de compilatie uit november, of mogelijk zelfs een nieuwe track bij oud repertoire. In ieder geval kocht ik de LP hedenmiddag in een tweedehands zaakje en men wil net even iets teveel laten horen, want album duurt bijna een uur wat een zacht geluid oplevert. Echter alleen al om de hoes de aanschaf waard om dat portret met indringende blik van de grootmeester lekker groot in handen te hebben. Wat de topzware thema-albums betreft zal menigeen de andere dag een zwaar hoofd na een bezoek aan Het Kleine Café hebben overgehouden. Geven voor Leven hield tevens een weddenschap in dat Vader zijn baard eraf ging als de teller van die inzameling boven een bepaald bedrag kwam en men hield hem daaraan.

Achterop de hoes zijn biografie. Daar staat dat Pierre Kartner al 5-maal een voorstelling voor 8000 man publiek in de Rotterdamse Ahoyhal gaf. Zijn hier ook bootlegs van in omloop misschien, dan houd ik me aanbevolen.