Voivod - Nothingface (1989)

Canada
Label: MCA

1. The Unknown Knows (5:56)
  2. Nothingface (4:15)
  3. Astronomy Domine (5:30)
  4. Missing Sequences (5:50)
  5. X-Ray Mirror (4:29)
  6. Inner Combustion (3:48)
  7. Pre-Ignition (5:12)
  8. Into My Hypercube (5:04)
  9. Sub-Effect (4:29)
avatar van tomthumb
Deze plaat werd destijds afgekraakt in De Aardschok en kreeg dus een 4 op een schaal van 1 tot 10. Belachelijk, want dit is een geweldige plaat. Ook de Pink Floyd cover is erg geslaagd.

Wel stemmen dan he!

En de aardschok, pfff, wat een rukblad is dat zeg.

avatar van ravenstein
Van dit album ken ik enkel de Pink Floyd-cover Astronomy Domine en die vind ik érg goed.

avatar van HammerHead
Blijft toch één van de betere albums in het prog. metal genre. Uitermate jammer dat deze plaat net als "The Outer Limits" en "Angel Rat" niet meer verkrijgbaar is.

Ik hoop nog steeds op een re-issue van deze 3 platen zoals met hun overige werk wel gebeurd is.

avatar van HammerHead
Na het tikken van bovenstaand bericht, dacht ik: "ik zou natuurlijk eens op marktplaats oid kunnen kijken, wie weet."

Nog geen drie en een halve dag later heb ik alle drie genoemde zeldzame platen inmiddels van de deurmat gelicht.

En dat voor nog geen 25 euro.

avatar van tomthumb
Dankzij Voivod ben ik The piper gaan luisteren!

avatar van orbit
Het openingsnummer is geniaal van deze plaat, verder ook hoog niveau. Voivod heb ik altijd een verfrissende band gevonden in de metalwereld (waar ze hoe langer hoe meer vanaf stonden trouwens).

avatar van notsub
Hier zijn het vooral de tracks 1 en 3 die het hem doen. Het is verder wel een lekker album, maar doet naar mijn mening onder voor zowel Angel Rat en The Outer Limits.

Joy
een plaat waar je zin in moet hebben, goed ja, complex ook, herrie ja ook, en je zet het niet zomaar ff op tijdens je kerstdinee

interessante band

notsub schreef:

Vreemd, want ik vind deze plaat dus beduidend sterker dan Angel Rat en voor The Outer Limits doet ie eigenlijk niet onder. 2,5 ster is ook een erg lage waardering voor een best wel lekker album.

EVANSHEWSON
tomthumb schreef:
Dankzij Voivod ben ik The piper gaan luisteren!

Bij mij wordt het misschien net andersom; ik ben een Pink Floyd freak, dus dankzij Astronomy Domine ontdek ik wellicht vroeg of laat dit album en dan ook deze band.
HammerHead draaide dit nummer in zijn deejay-setje in de Yumbo te Bunnik, afgelopen zaterdag op de MuMe Meeting, vandaar...

avatar van Mr. B
Dit blijft toch het 5* album van Voivod wat mij betreft. Zo afwijkend van de destijds heersende metalbands. Ik had deze al een tijd niet meer gehoord, pas weer eens gaan luisteren. Een golf van herkenning ging door mij heen, wat een fantastisch album.

Al gelijk bij The Unknown Knows wordt je heerlijk op het verkeerde been gezet, met verderop in het nummer een heerlijk refrein.

Hoogtepunt van de plaat is Astronomy Domine (zelf heb ik niks met Pink Floyd), wat een dromerige wervelwind knalt er door de speakers.

Tot aan het sluitstuk Sub-Effect komt het ene juweeltje na het andere voorbij.

Deze plaat is ook voor niet-metal liefhebbers een echte aanrader.

Nu begonnen met The Outer Limits en Angel Rat, waarbij ik bij The Outer Limits toch een beetje de magie mis. Angel Rat gaat volgens mij meer richting Nothingface.

Meneer Bungel
HammerHead schreef:
En de aardschok, pfff, wat een rukblad is dat zeg.

Toch was er in de jaren '80 en begin '90 geen enkel blad te bekennen dat metal zo uitgebreid(hoog journalistiek niveau heb ik 't niet over) coverde in Nederland. Later samen met het Duitse Metal Hammer. Waarvoor hulde!

avatar van Necremanthorn
Een logische opvolger van Dimension Hatross. Het eigenzinnige Voivod raakt steeds verder verwijderd van hun 'oer-sound'. De schijf is goed geproduceerd en bevat in The Unknown Knows, X-Ray Mirror en Into My Hypercube goede nummers met als Astronomy Domine als absolute topper.
Hoewel mij tot dusver de iets rauwere Voivod beter bevalt is niets anders te concluderen dat dit gewoon een kwalitatief goede plaat is, vandaar mijn score van 4.

avatar van B.Robertson
Wederom een uitstekende plaat van Voivod. En wat de aardschok aangaat: eerst geeft die vent die dat bespreekt een 10 aan Dimension Hatröss en vervolgens een 3 of 4 aan deze klasseplaat. Normaal gesproken is het geen probleem als iemand een bepaalde plaat shit vindt, alleen van zo'n blad verwacht je toch een objectief en vooral beter verslag. Nothingface neigt naar een score van 5.

avatar van jurado
B.Robertson schreef:

Die vent was Onno Cro-Mag die wel vaker experimentele thrash of hardcorebands de grond intrapte.Prong kon hij ook niets mee en gooide er zomaar een 2 of 3 (uit 10) tegen aan. Schandalig.
Heb veel slecht onderbouwde recensies van die man gelezen.
Het was 1988/1989 en in die tijd was het nog raar en vreemd als metal bands invloeden als psychedelica of new-wave verwerkten in hun muziek.
Ook deze magistrale plaat behoort tot de top uit de metalgeschiedenis.

Misterfool
Redelijke cd: ik ben geen groot fan van de zanger en dat is jammer aangezien hij veel voor mij verpest. The unknown knows is desondanks een prachtig nummer en ook het gitaarwerk is erg genietbaar. Ik twijfel tussen 3 en 3.5*

Mijn enige cd van voivod, altijd gevoel gehad dat dat genoeg is geweest

Erg scherp bandje met geheel eigen geluid

avatar van Edwynn
Snake's zang klinkt wat zeurderig. Aan de overgang van ruwe thrashvocalen naar deze cleane variant moest ik dan ook erg wennen. Na de gewenning ben ik het zelfs gaaf gaan vinden.
Muzikaal is het ook allemaal dik in orde. Al is het wel wat jammer dat de ruwe randjes er helemaal af zijn.

@malle

1 tip: Killing Technology eens proberen. Perfecte schakelplaat tussen oude punky thrash van vroegah en de sci-fi rock van Nothingface en Dimension Hatröss.

avatar van deek
HammerHead schreef:

En dat voor nog geen 25 euro.

Ik heb dit album ooit nog eens verkocht..
Dom van me, ik was er toen nog niet helemaal klaar voor denk ik..

Aan de andere kant misschien was het toen ook wel terecht dat ik hem heb verkocht..

Mijn eerste kennismaking met Voivod en vooralsnog steeds mijn favoriet. Met uiteraard de gave Pink Floyd-cover Astronomy Domine. Vooral de eerste helft is feilloos. Ik ken de platen hierna helemaal niet, dus ik ben benieuwd of een ander album dit weet te overtreffen.

avatar van namsaap
Gisteren de RSD-versie van dit album meegenomen uit de winkel. Helaas is deze versie nogal karig uitgevoerd. Matige reproductie van de hoes en geen binnenhoes, tekstveld oud. De persing an zich is dan wel weer van prima kwaliteit.

Lang geleden dat ik dit album hoorde. Een heerlijk eigenzinnig album waarop Voivod steeds meer experimenteert met hun geluid. De thrash-invloeden raken steeds meer op de achtergrond ten faveure van hun meer proggy rockgeluid dat verder vervolmaakt zou worden op Angel Rat. Met name de samenwerking tussen basgitaar en de soms briljante dissonante gitaarpartijen van Piggy zijn een genot voor het oor.

avatar van ZAP!
Blijft eindeloos intrigerend, dat Voivod.