Queensrÿche - Q2k (1999)

Label: Atlantic

1. Falling Down (4:29)
  2. Sacred Ground (4:12)
  3. One Life (4:49)
  4. When the Rain Comes (5:06)
  5. How Could I? (3:44)
  6. Beside You (5:14)
  7. Liquid Sky (4:53)
  8. Breakdown (4:11)
  9. Burning Man (3:42)
  10. Wot Kinda Man (3:15)
  11. The Right Side of My Mind (5:54)
  12. Until There Was You * (4:06)
  13. Howl * (4:05)
  14. Sacred Ground [Live] * (4:23)
  15. Breakdown [Radio Edit] * (3:11)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Na de voor mij matige Hear in the Now Frontier komt een zelfde matige plaat uit. Ik leg uit: er staan hier een aantal uitstekende nummers op: Falling Down, Sacred Ground, Breakdown (met een heerlijke tempoversnelling en/of break) en Burning Man. Vanaf nummer drie tot en met nummer 7 moet ik moeite doen om wakker te blijven spijts het uitstekende zangwerk van Geoff Tate. Vraag aan de collega’s: kan het zijn dat hier en daar effecten op zijn stem worden gebruikt? Ik heb al sinds Hear in the Now Frontier de indruk dat hij aan kracht heeft verloren, dat roken zeker? Andere nummers vliegen het ene oor binnen en het andere oor buiten, hoewel afsluiter The Right Side of Mind een goedkeurende knik krijgt.
Slotconclusie: het heeft zijn momenten maar ik ervaar te weinig spanning in een aantal soms saaie songs, want ze waren meesters in het schrijven van spannende songs, er staan een aantal voor hun doen ondermaatse songs op. Ooit waren ze pioniers.

avatar van lennert
Ja, ik laat mijn eerder uitgedeelde 4 sterren staan. Rond One Life begon ik te twijfelen, want dat nummer blijft voor me een draak eersteklas, maar When The Rain Comes, Liquid Sky en Breakdown gaan er dan weer zo lekker in, dat het allemaal wel zal. Ik mag Q2K heel erg. Heeft niets meer te maken met de oude band, maar het musiceren is nog steeds hoogstaand, de composities hebben kop en staart en de productie is perfect. Achteraf gezien een onterecht verguisd album en wat mij betreft veel beter dan Hear In The Now Frontier.

Tussenstand:
6. Q2K
7. Promised Land
8. Hear In The Now Frontier

avatar van RuudC
Hier valt het nog wel mee, maar van Q2K weet ik dat het altijd wel op een berg stront kon rekenen. Zodoende nooit echt de behoefte gehad om het te horen. Ik was toch al niet de grootste fan van Queensryche en als ik zelfs Operation Mindcrime al nooit opzette, dan deze al helemaal niet.

Dit is dus mijn kennismaking en eerlijk gezegd is het me allemaal wel meegevallen. Qua stijl hoor ik geen verrassingen. De alternatieve rock is nog steeds duidelijk aanwezig. Een aantal elementen pik je er alsnog wel uit, waardoor Queensryche zelf nog wel herkenbaar is, zoals de theatrale zang van Geoff. Beside You heeft heel interessante gitaarpartijen zodat ik hier en daar de muziek nog best lekker vind klinken. Daar staan wel heel inspiratieloze tracks tegenover, zoals One Life. Het grootste deel is simpelweg ok. Het stoort niet en het is niet per se heel goed. Q2K is vooral een wat makke en veilige plaat. Slecht is het ook zeker niet.

Tussenstand:
1. Operation: Mindcrime