Saxon - Into the Labyrinth (2009)

Label: SPV

1. Battalions of Steel (6:34)
  2. Live to Rock (5:30)
  3. Demon Sweeney Todd (3:51)
  4. The Letter (0:41)
  5. Valley of the Kings (5:03)
  6. Slow Lane Blues (4:08)
  7. Crime of Passion (4:04)
  8. Premonition in D Minor (0:40)
  9. Voice (4:35)
  10. Protect Yourselves (3:56)
  11. Hellcat (3:54)
  12. Come Rock of Ages (The Circle Is Complete) (3:52)
  13. Coming Home [Bottleneck Version] (3:12)
  14. Live to Rock [Single Version] * (4:46)
avatar van Sebashuis
en alweer een nieuw album van Saxon!

ik vind dat de here wel snel bezig zijn. dit is ondertussen studio album nummer 20 al.

ik hoop dat hij goed word! we hebbne in ieder geval al een goede voorkant

avatar van Kef
Kef
Ik ben ook zeer benieuwd naar dit nieuwe album van deze oerrockers.

avatar van Slater
Ik zit nog steeds altijd The Inner Sanctum met plezier te luisteren, hopelijk wordt dit net zo'n knaller!

avatar van AGE-411
ken inner sanctum niet, maar de reviews zijn meer dan veelbelovend.

manman, dit is het eerste album van 2009 waar ik naar uit kijk.

avatar van Slater
Ik ga maar niet stemmen, maar heb de leak gehoord. Moet eerlijk zeggen dat de sound hetzelfde is zoals The Inner Sanctum en helemaal niet verkeerd uitpakt, maar het enigste probleem voor mij is, is dat het begin dik in orde is, maar later erg diep in zakt met doorsnee nummers.
Heb het album nog maar 2 keer geluisterd, maar op dit moment gaat hij erdoorheen met een 3.5*

avatar van Sebashuis
Inderdaad hij is gelekt. ben benieuwt heb er veel zin in. Maar de keyboards die ik in de sample van Live to Rock hoorde vind ik al niks.

avatar van ozwald
klinkt goed; weer van hetzelfde laken een pak; niet dat ik anders verwacht had hoor.

avatar van AGE-411
Ze verleren het echt niet...
Moet het toch maar eens gaan bestellen. Slecht kan het echt niet zijn.

aaah! hij is heerlijk.

Lekker hard en lekker snel. Zoals altijd de lekkere productie zoals ik gewend ben van Saxon en ook Biff is weer lekker op dreef.

Het album is lekker afwisselend en klinkt toch weer een beetje anders dan The Inner Sanctum en Lionheart. Maar klinkt vooral naar het oude vertrouwde Saxon!

laat de British Metal maar komen! Door onze oudgediende veteranen in de Metal!

hulde!

avatar van ozwald
vind em juist wat relaxter dan die vorige en daardoor al wat vaker gedraaid dan Inner Sanctum (maar misschien moet ik die toch ook nog maar even afstoffen).

Deze doet soms wat aan Crusader en Power & the Glorytijdperk terugdenken.

avatar van Dexter
Ik ben 'm nu voor de eerste keer aan het luisteren, en hoewel hij niet erg slecht is, zijn de synths er toch te dik bovenop gelegd. Waar het op The Inner Sanctum nog een mooi geheel vormde, is het hier soms een goedkope Nightwish-parodie. Het is geen Nostradamus, maar het staat me toch wel tegen.

avatar van Sebashuis
Het stond mij eerst ook zwaar tegen bij de nummers Live to Rock en Valley of Kings. (Battelions of Steel laat ik erbuiten omdat het bij State of Grace ook met synth's was),

Vanaf nr.6 zijn er in ieder geval helemaal geen synthesizers te horen. Maar ik geef je groot gelijk dat ze soms iets wat overheersen. Bij Live to Rock valt het nog mee maar bij Valley of Kings word het te veel.

Maar dat zegt niet dat het geen goede nummers zijn.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Nummer 12 Coming Home (Bottleneck Version) is - zoals de titel het zegt - een remake van hetzelfde nummer dat op Killing Ground (2001) stond ... een beetje zinloos als je het mij vraagt, maar verder prima album Saxon album: niets verrassends, gewoon zeer degelijk.

avatar van laurensio
Erg lekker album van Saxon! Ik ken Saxon nog niet echt goed en heb ben met dit album begonnen om hun discografie een beetje door te spitten. Een erg goed begin, ben benieuwd wat er komen gaat

Het eerste nummer doet me erg denken aan Power Metal, waar ik persoonlijk niet echt van hou, maar het riffje van dit nummer maakt een heleboel goed. Het refrein is ook een heerlijke meezinger.

Live to rock is gewoon heerlijk! Simpel nummer, maar slaat gewoon erg goed in bij mij. Doet me wel heel erg aan AC/DC denken, maar het heeft net wat meer power dan bijvoorbeeld 'Rock 'n Roll Train' en is daardoor vaker te beluisteren dan dat nummer.

Dan weer een gruwelijk riffje! Demon Sweeney Tod is een snel metalnummer dat dus echt een lekker riffje heeft. Gewoon een goed snel nummer, niet veel meer over te zeggen.

Letter is een kort liedje die Age of Kings inleid. Dit Age of Kings klinkt ook weer een beetje als Power Metal, maar dat is hier ook erg oke. Het lekkere meezing refreintje en weer het lekkere gitaarwerk, maar ook de drummer doet weer lekker mee, dat maakt dit liedje ook een genot om naar te luisteren.

Slow Lane Blues vond ik eerst maar niks, klonk ook weer best als AC/DC. Maar na iets van 4 luisterbeurten begin ik het nummer nu toch wel te waarderen. Ik begin het bluesgevoel een beetje te voelen het hele nummer door. En ik kan je vertellen, dat is toch wel heel lekker! Ook weer een goed nummer dus.

Tot nu toe nog geen slecht nummer

Crime of Passion is geen verandering, ook weer een goed nummer. Het nummer blijft wat minder hangen, maar ik heb het dan ook nog niet zo vaak geluisterd als de eerst 4 nummers, welke toch echt van heel hoog niveau zijn. Crime of Passion heeft wederom weer een lekkere gitaarriff, Biff zing ook weer heerlijk. Geslaagd nummer!

Premonition in D Minor is een instrumental, In het begin vond ik het maar niks, Ik luisterde de laatste tijd vooral Black Metal en Opeth achtige bands, en tja daarin zijn de muzikale stukken soms gewoon heel erg sfeergevend. In het geval van de Opeth achtige, zijn ze meestal ook nog eens er complex. Dat is hier minder het geval, maar na een paar luisterbeurten voelde ik het nummer toch wel, ik vind het nu dan ook een erg goed nummer.

Voice is ook weer een erg fijn nummer, iets slomer dan de nummers hiervoor, maar het nummern neemt hierdoor niet in kracht af. Integendeel. De coupletten hebben een heerlijk gitaarmelodietje welk de sfeer van het liedje ook best wel donker maakt. Ook de gitaar in het refrein zorgt voor een dreigende sfeer, welke erg aanslaat bij de tekst van het nummer. Weer een geslaagd nummer dus.

Oke de volgende nummers heb ik nog niet vaak geluisterd, daarom even kort wat ik er tot nu toe van vind.

Protect Yourself: Alweer een lekkere gitaarriff(ik moet er zelf om lachen hoe vaak ik dat nu al gezegd heb...) lekker zangstem, lekkere drum, lekkere bass. Het sfeertje staat me ook erg aan.

Hellcat: Meesterlijk begin(gitaarrif zit in dit liedje dus weer goed hoor)! Lekker refrein (HELLCAT HELLCAT!). Goed nummer.

Come Rock of Ages begint ook goed. Het hele nummer zit iegelijk weer een beetje in de stijl van de voorgaande nummers, het nummer is weer erg gebaseerd op één gitaarriff. Maar aangezien er weer eigenlijk niks mis is met dit riffje, is het nummer toch erg fijn om naar te luisteren.

Dan als laatste Coming Home [Bottleneck Version], de akoestische versie van Coming Home van Killing Ground. Niet dat ik het nummer ken van dat album, maar het is tenminste dus een al bestaan nummer dat ze nog eens akoestisch hebben gespeeld. Het klinkt erg lekker, De gitaren en Biff zijn weer eens goed op dreef. Een erg goede en vooral verrassende afsluiter.

Een fijn album dus, mijn eerste kennismaking met Saxon. Zoals je wel kon lezen heb ik tot nu toe niet echt iets nadeligs te melden. Je zou als nadeel kunnen geven dat de nummers soms nogal op elkaar lijken, tenminste ze zijn op een soort zelfde manier opgebouwd. Op dit moment zie ik dat nog niet als groot nadeel, misschien dat dit op den duur gaat vervelen. Op dit moment is mij dit album dan ook een dikke 4* waard. Blijft dit album mij boeien, dan kan dit zo door gaan naar de 4,5*, als het me niet blijft boeien, zakt mijn stem uiteraard.

avatar van ozwald
als dit je eerste Saxon is heb je nog een mooie weg te gaan. Zou de eerste overslaan en dan tot en met Innocence toch zeker gaan proberen... Eagle has landed (live) geeft je een mooi overzicht van Saxon's kunnen in de early 80's.

Band werd toen in 1 adem genoemd met Maiden en Priest (en terecht) maar heeft die status niet vast kunnen houden

avatar van Sebashuis
Ik vind het nog steeds jammer voor Saxon dat ze niet beter bekent zijn geworden. Met alles wat Saxon de laaste jaren heeft uitgebracht laten ze toch zeker zien dat ze in iedereen geval op het zelfde niveau zitten als Maiden en de Priest. En op sommige momenten er zelfs boven kunnen komen.

Ik blijf het raar vinden dat ik bij een band die al 30 jaar bezig is vooral het nieuwe werk blijf luisteren en enkel een Best Of voor het oude gedeelte beluister.

mooie review laurensio. En ik kan je vooral Metalhead en Inner Sanctum aanraden

avatar van laurensio

En ik kan je vooral Metalhead en Inner Sanctum aanraden

Bedankt voor jullie tips, ga ze zeker proberen!

Sebashuis schreef:

Dat Saxon vaak in 1 zin genoemd wordt met Maiden en Priest, kom ik steeds vaker tegen als ik reviews lees en dergelijke. Ze zijn daarentegen echt een stuk bekend en daarom bij mij nu pas aangekomen, naar Maiden luister ik al een aardig lange tijd.

Wat mensen als argument gebruiken waarom Saxon in 1 zin genoemd mag worden met Maiden en Priest, is voor zover ik heb gelezen vooral omdat Saxon bijna geen slechte albums heeft gemaakt en zelfs op dit moment geen parodie op zichzelf word. Saxon blijft volgens hun steeds nieuwe verfrissende goede album uitbrengen. Ik kan hier zelf niet echt over meepraten, maar als ik zo lees wat Ozwal schrijft, juist dat ze nu niet meer zo goed zijn en dat dan vergelijk met wat Sebashuis schrijft, dat hij juist alleen het nieuwe luisterde, dan zijn ze dus wel duidelijk van stijl veranderd zou ik zeggen. Ach ik ga het zelf maar beluisteren .

avatar van Devoo
Sebashuis schreef:

Ik vind het nog goed meevallen eigelijk? Het stoort me totaal niet in ieder geval.

avatar van Sebashuis
Oja! ik was die synth's helemaal vergeten!

Het was eerst wennen bij mij. Maar uiteindelijk valt het inderdaad wel mee. De 3 nummers waar synth's in gebruikt worden klinken er juist beter door.

Eerst stoorde ik me aan de synth's (omdat ik het gewoon niet gewend was van Saxon) maar ik vind dat ze nu naar veel luisteren leuk uit de verf komen.

avatar van Dexter
Ik zal 't binnenkort nog een kansje geven na deze overwegend positieve reacties. Maar de eerste luisterbeurt was zo een tegenslag, terwijl de voorgang vanaf de eerste keer even sterk is gebleken.

avatar van Devoo
Ik vind het een deftig Heavy Metal album. Alles is degelijk gespeeld, en alle nummertjes zijn redelijk tot goed. Nergens een echt topnummer, maar toch allemaal op een behoorlijk niveau. Sommige songs worden in de refreintjes opgefleurt door keyboards, sommige mensen kunnen zich daar aan storen, maar ik vind het totaal niet erg. De liedjes blijven ook goed hangen, maar dat staat natuurlijk niet garant voor een steengoede CD. Het album is wel goed, maar in mijn ogen geen absolute topper.

ik vind het echt een super album!!!!
ik hoopte dat saxon het inner sanctum/lionheart niveau vast zou houden.
nou dat is ze zeker gelukt!!!!!!!
een 4 als je het mij vraagt

avatar van Kef
Kef
Dit album is inderdaad super!
Hulde voor deze oer rockers!

avatar van Kronos
ozwald schreef:

Dat was de adem van de NWOBHM die ze deelden. Zoals ook Jaguar, Angel Witch, Def Leppard en Motörhead.

Maar de status van Judas Priest en Iron Maiden heeft Saxon nooit gehad. En terecht.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Bericht uit Metalfan.nl:

De heren van Saxon worden op hun oude dag zowaar nog populair in Nederland. Begin januari bereikte zanger Biff Byford de respectabele leeftijd van 58 jaar en nu kan hij weer een feestje vieren, want voor het eerst staat een album van Saxon in de Dutch Album Top 100. De achttiende studioplaat Into The Labyrinth komt in de eerste week na zijn release binnen op plaats 83. Begin februari kun je de band overigens live in actie zien, wanneer ze met Iced Earth de Ancienne Belgique (Brussel) en 013 (Tilburg) onveilig maken.

avatar van MDV
MDV
Kronos schreef:

Die laatste twee woorden neem je terug! Of niet... Saxon is niet altijd de meest consistente band geweest.

avatar van Kronos
Ik blijf volledig achter die woorden staan. Saxon evenaart zelfs Motörhead nog niet. Laat staan Priest en Maiden. Maar het mooie is wel dat Saxon in het nieuwe millennium beter is dan ooit. Dat kan ik dan weer niet zeggen van die andere bands.

Ik heb wat van dit album gehoord in de winkel terwijl ik andere CD's aan het uitzoeken was. Klinkt weer goed. Echter niet goed genoeg voor mij om dit ook meteen aan te schaffen.

avatar van Sinner
Saxon is dan ook niet zo vernieuwend bezig geweest als één van de vernoemde bands - qua kwaliteit en doorzettingsvermogen vind ik dat de band echter zeker niet moet onderdoen voor Maiden/Priest. Zeker de laatste 10 jaar geeft Saxon beide bands het nakijken, op zowel live vlak (hoewel Maiden ook altijd geweldig blijft) als op het vlak van de studio album (een Lionheart of Killing Zone heb ik van Maiden en priest niet meer gehoord en hoef ik ook niet meer te verwachten).

Wat betreft Into The Labyrinth ben ik vooralsnog niet bijzonder onder de indruk. Het klinkt allemaal erg aardig en is zeker een voldoende waard maar niet zodanig goed dat ik het de volledige dag door in de cd-speler heb zitten. Voorlopig staat er in ieder nog niets op dat me echt bijblijft. Maar ik heb het dan ook nog maar een dag. (en een Nostradamus is het in ieder geval zeker niet).

avatar van Metalhead99
Lekker gemiddeld goeie plaat van de mannen.

avatar van Sebashuis
Om even terug te komen op het Saxon VS Iron Maiden en Judas Priest. Ik vind dat alle 3 de bands nog goed bezig. Saxon heeft alleen meer albums uitgebracht sinds het nieuwe millennium (Metalhead dus niet meegerekent) dan Maiden en Priest.

Terwijl Priest en Maiden aan reunie touren begonnen was het oude vertrouwde Saxon alsmaar bezig met nieuwe albums opnemen.

dat Saxon na al die tijd nog steeds goede albums kan afleveren bewijzen ze met deze weer. Saxon is dus minstens net zo sterk als Maiden en Priest. Zeker de laatste jaren.

Daarin tegen vind ik tot nu toe de gehele Saxon discografie niet tippen aan die van Maiden en hij ligt net niet op hetzelfde niveau als die van Judas Priest.