Alice in Chains - MTV Unplugged (1996)

Label: Columbia

5. Down in a Hole (5:46)
  6. Angry Chair (4:36)
  7. Rooster (6:41)
  8. Got Me Wrong (4:59)
  9. Heaven Beside You (5:38)
  10. Would? (3:43)
  11. Frogs (7:30)
  12. Over Now (7:12)
  13. Killer Is Me (5:23)
Wolfgang1975
Haha, dat is wel een goeie.

avatar van sjo erd
Prachtig, zowel instrumentaal als vocaal.

Droevig, maar wat een live comeback na maanden, geen sjoege gegeven te hebben door Staleys drugmisbruik.

Een jaar of tien geleden volledig doodgedraaid, maar heden ten dage voor mij weer puur luistergenot.

avatar van James Douglas
Ik heb een ´Alice in Chains´ revival en dat spitst zich met name toe op hun akoestische EP`s maar ook deze moet eraan geloven. Layne Staley bezingt hier zijn requiem in een fysiek belabberde staat. Hij kwam op met een grote zonnebril, leren handschoenen en had het hele optreden de teksten voor zijn neus. Wat hij echter nog uit zijn stembanden weet te toveren is puur kippevel (Sludge Factory!)en zijn zang in combinatie met Jerry Cantrell is bovenaards mooi(Down in a Hole!). Cantrell trekt Layne deze show door en kijkend naar die beelden kreeg ik toch een machteloos gevoel van medelijden. Het mooiste geïllustreerd in Frogs, beklemmend mooi.

What does friend mean to you?
A word so wrongfully abused
Are you like me, confused
All included but you
Alone...

avatar van Sebashuis
Layne: I have to say that this is the best show we've done in three years.

Jerry: it's the only one.

Layne: but still the best!

ik weet niet of dat ook te horen is op de CD. maar op de DVD wel. (dvd kost 7.99 bij de media markt)

blijft mooi concert. mooiste vind ik toch wel na de stem van layne de lave lampen onstage!

4.5

avatar van James Douglas
Layne had in zijn beroerde staat nog humor ook (what's my motivation here?). Mooie man, jammer dat ie zijn leven zo kapot heeft gemaakt/laten maken. Aan de andere kant geeft de pijn van Staley 'Alice in Chains' net wel beetje dat extra. Bovenbeschreven conversatie gaat over in 'Frogs' voor mij het hoogtepunt van deze intieme setting.

avatar van Zeitgeist
Ik vind niet alles van Alice In Chains even goed, maar heb altijd een zwak gehad voor de stem van Stayley en hun (semi)acoustische werk. Dit album(ook de DVD) zijn fantastisch. Sterke muziek met een uiterst breekbare Staley. die ondanks alles toch grapjes maakt,

Zowel grappig als hartverscheurend.. Dit album raakt me gewoon. Layne zal ongetwijfeld geen heilige zijn geweest maar zijn dood is een groot gemis voor de muziek wereld. De beste man had een werkelijk uniek stemgeluid en wist erg mooie en diepe lyrics te schrijven. (en ook de lyrics van Cantrell mooie invulling te geven)

Rust zacht Layne...

avatar van hectometersnor
Prachtig album met het mooiste unplugged track die ik ooit gehoord heb, Brother is er een uit duizenden, prachtig gewoon. Na Jar of Flies en de heersende unplugged ziekte was dit album ook niet onverwachts van een grunge band. Maar ze hebben er echt iets moois van gemaakt.

avatar van ricardo
Deze heb ik destijds ook voor weinig euro's in huis gehaalt.ik draai hem zelden tot nooit, en dat is eigenlijk ten onrechte, want het is een zeer intens album. verder ken ik geen albums van Alice In Chains, ik ken alleen deze. samen met Eric Clapton, Nirvana en The Naked Truth de beste Unplugged cd's. als je Massey Hall van Neil Young en Five Leaves left van Nick Drake hebt, en rekent als unplugged albums, vind ik dat die er qua niveau nog moeiteloos overheen gaan.

Joy
onvoorstelbaar dat je zo ziek kunt zijn en dan nog steeds zo goed kan zingen

ken deze eigenlijk niet maar na wat joeptoepfilmpejs toch maar eens in huis halen

would:

am i far gone to get on

teffend

Ssscht...
Als je in het boekje van het laatste studio-album van AIC leest krijg je kippevel, zo donker en zwaar, maar wanneer je het album oplegt klopt het niet meer...
Dit live-album maakt van de zware nummers van hun laatste plaat ware parels. Zo kan je "Sludge Factory" van unplugged niet vergelijken met de studioversie: véééél beter!!! De sound is ook bijzonder vol en goed.
Zo oprecht en intens krijg je trouwens Layne Staley niet veel! Schitterend afscheidsplaatje van Staley RIP

(Wat pagina 1 betreft: Houd nu eens op over Nirvana mensen, het gaat over AIC! Die pipo's krijgen al genoeg aandacht (lees: teveel aandacht). )

avatar van reptile71
Ssscht... schreef:

AIC en Nirvana hadden beiden een zwaarmoedige heroïneverslaafde als leadzanger en zijn beiden grungebands uit Seattle. Beide bands maakten zeer oprechte muziek, als je dat niet hoort en ziet ben je gewoon keihard doof en blind. Beide zijn ook nog eens uniek en hebben een eigen herkenbare sound ondanks dat ze onder hetzelfde genre vallen. Respect voor beiden.

RIP Layne en Kurt, dat jullie de rust maar hebben die jullie op aarde niet konden vinden.

(sorry, had ik het ook even over Nirvana nog...)

avatar van Germ
Germ (crew)
De volle 5 punten, Meesterwerk!

avatar van Hans Brouwer
dvdschaaf schreef:
Ik heb AiC live in Ahoy gezien (duurde slechts 40 minuten) Layne was duidelijk onder invloed...
Iets dergelijks heb ik ook mogen meemaken . Een andere band in een andere concertzaal. Verschil: desbetreffende zanger was beslist niet onder invloed. Daar is het teveel "een heer" voor. Hoewel ik daar op dat moment toch anders over dacht. En desbetreffend concert duurde 55 hele minuten!
Over "Unplugged (1996)" van Alice in Chains. Dat album is mij net zo dierbaar is de Unplugged albums van Neil Young, Nirvana en Rod Stewart. Mooi, rustig, ingetogen, puur...... Eigenlijk zou iedere artiest een keer met een Unplugged album op de markt moeten komen.

Hans Brouwer schreef:

Dat gebeurde toen al.

Luister 'ns naar de zang. Toch knap, vooral als je weet dat het iemand aan het eind van z'n latijn betreft.

avatar van TheFunkyM
Ik lees opeens veel van deze band. En aangezien ik Pearl Jam en Nirvana (misschien heeft dit er niet zo veel mee te maken) erg waardeer, wil ik deze band ook eens proberen.

Ik begin met een Unplugged cd, deze zijn altijd wat rustiger en ingetogener, als dit me pakt, ga ik me is even verdiepen in AiC.
Ik vond de Unplugged van Pearl Jam en Nirvana erg goed, nu hoor ik het nummer Would? op youtube, moet zeggen wat een top nummer!

Stem gaat volgen.

avatar van TheFunkyM
Wat is would toch een wereld nummer zeg!

Ja geweldige cd dit!
Ik kende deze band nog niet, wist de naam wel, maar nooit zin in om erin te verdiepen.

Echt een wereld cd dit! De zang is meeslepend, je wordt echt meegenomen. Echt emotie.
Verder vind ik op dit moment: Brother, Slug Factory en Would er boven uit steken, maar eigenlijk vind ik dit hele album geweldig.
Ik ga dit gewoon een 5 geven.

Een plek in de top 10 kan er ook van komen, daarvoor moet ik het nog wel een paar keer luisteren, maar de onderste 3 zijn geen structurele top 10 albums, dus denk dat deze er zeker bij komt!

Nu ook maar eens Dirt luisteren!

avatar van Kill_illuminati
Ik vind de unplugged versie van Down in a Hole veel beter dan de album versie. Ik heb dit album de laatste paar weken veel draais gegeven. Kan er geen genoeg van krijgen en grijp er vaak naar terug.

avatar van TheFunkyM
Ik heb em zelfs in de fame in amsterdam gekocht, wereld cd

avatar van Kill_illuminati
Ik ergens anders, ze hadden jammer genoeg de DVD zelf niet.

James Douglas schreef:

Layne had zware depressies. Volgens mij ben je dan erg ziek. Dat hield hij niet meer vol. Heb je dan zelf je leven kapot gemaakt?

Maar breekbaar en al zit hij toch maar mooi daar op die kruk en zingt hartverscheurend mooi. In alle opzichten pure klasse.

avatar van OldRottenhat
west schreef:

Nouja, volgens mij heeft zijn heroïnegebruik er ook weinig goed aan gedaan... Maar inderdaad, zijn welzijn ten tijden van dit Unplugged optreden maakt wel dat het allemaal net iets puurder is op de één of andere manier! En wat een stem had die man toch...! Eeuwig zonde!

west schreef:

"I'm not using drugs to get high like many people think. I know I made a big mistake when I started using this shit. It's a very difficult thing to explain. My liver is not functioning, and I'm throwing up all the time and shitting my pants. The pain is more than you can handle. It's the worst pain in the world. Dope sick hurts the entire body."

Late Alice In Chains Singer Layne Staley's Last Interview Revealed In New Book - News Story | Music, Celebrity, Artist News | MTV News

Er staat ook niet voor niets kapot laten maken..

avatar van TheFunkyM
Echt na 1 maand, is dit nog steeds het meeste wat ik draai.
Wat een emotie, wat een zang. Echt een wereld cd.. Die je helemaal mee neemt.

Ik ga hem een hoger plekje geven in mijn top 10

Helaas werd niet elke Unplugged sessie als album uit gebracht.
Zo was ik graag in bezit geweest van de opnames van Pearl Jam en Stone Temple Pilots.
Samen met Nirvana en Alice In Chains waren dit volgens mij de Grunge concerten.

Wat opvalt is dat juist die hardere nummers het akoestisch erg goed doen.
Zo ook dit pareltje van Alice In Chains.
Het is geen verassing dat de twee bijdrages van Jar Of Flies; namelijk Nutchell en No Excuses vrijwel identiek klinken als op het studio album.
Het geeft wel aan hoe goed deze band live kan klinken.

Verdere hoogtepunten zijn voor mij het onderschatte Nirvana achtige Heaven Beside You, Rooster en natuurlijk Would? met die geweldige openingszin, waar Staley zegt dat dit hun beste optreden van de laatste 3 jaar is. Cantrell die daarop zegt dat het ook hun enige concert is van die periode.

Net als bij Nirvana bepaalde de stemming van de verslaafde frontman het verloop van een optreden. Al valt me nu pas op dat het vooral de zang van gitarist Jerry Cantrell is, die mij het meeste aan spreekt.
Hij doet de hogere uithalen op dit Unplugged album, en heeft misschien nog wel een mooiere stem dan Layne Staley.

avatar van Kill_illuminati
Een ding valt mij heel erg op aan dit album. Wat is dit album geweldig geproduceerd! Het geluidskwaliteit is op z'n minst geweldig. Veel beter dan bijvoorbeeld Nirvana's Unplugged cd versie.

avatar van Bollieblauw
Prachtig, prachtig album.

Nutshell geeft mij iedere keer weer kippenvel, net als Frogs en Sludge Factory. Trekt mij iedere keer weer naar binnen. Alles klopt gewoon, de sfeer, de geladenheid, een perfect strak ingespeelde band,de samenzang met Jerry Cantrell, de ruimte die aan Layne gegeven wordt om te schitteren. Wat een dijk van een stem waar angst, woede en verbetenheid in doorklinkt.

Don't Follow had trouwens ook prima in de setlist gepast, een werkelijk subliem, ingetogen nummer vol pijn en wanhoop.

avatar van Kill_illuminati
Het moment waarop Layne van vers naar refrein gaat in Got Me Wrong in ongelooflijk, kippevel gewoon. Met zoveel kracht. Met dat nummer laat hij horen dat hij helemaal niet zwakker ging zingen na mate de show voorderde. Sterk ik vind Layne sterker worden tegen de helft van dit optreden.

Joy
een van de bandleden verwoorde het met:

the voice is still there...

staley zelf was al down the drain

als je zijn lichamelijk toestand erbij haalt is het werelds gezongen iig

avatar van badmuts2
heerlijk album, sfeer die neergezet wordt is gewoon geweldig, je kunt het kampvuur bijna ruiken...

ik wist trouwens niet dat deze zanger er bij de opname zo slecht aan toe was (ben geen aic volger), maakt het alleen nog maar meer intens.