David Crosby & Graham Nash - Another Stoney Evening (1998)

Label: Sanctuary

1. Anticipatory Crowd (0:47)
  2. Deja Vu (5:37)
  3. Wooden Ships (5:56)
  4. Man in the Mirror (2:39)
  5. Orleans (2:23)
  6. I Used to Be a King (4:55)
  7. Traction in the Rain (4:51)
  8. The Lee Shore (4:49)
  9. Southbound Train (5:00)
  10. Laughing (4:59)
  11. Triad (6:19)
  12. Where Will I Be? (5:15)
  13. Strangers Room (3:49)
  14. Immigration Man (4:10)
  15. Guinnevere (6:26)
  16. Teach Your Children (4:22)
  17. Exit Sounds (1:12)
Down_By_Law
Waanzinnig goed live-album, bijna net zo goed als Neil Young's "Live At Massey Hall" (ook een akoestisch concert uit '71), dat de hemel in geprezen is. Crosby en Nash zijn hier allebei op hun best, met meesterlijke versies van 'The Lee Shore', 'Strangers Room', 'Orleans' en vooral 'Southbound Train'. De samenzang is vaak beter dan ik ooit gehoord heb van deze twee grootheden. Naast de nodige CSN(Y) klassiekers, zingen ze ook nummers van hun briljante solo-albums "Songs For Beginners" (Nash) en "If I Could Only Remember My Name" (Crosby). Het mooist zijn echter de vroege, rauwe versies van de nummers die pas het volgende jaar op hun eerste duo-album ("Graham Nash/David Crosby") zouden verschijnen. Ik vind dat 'Wooden Ships' niet zonder Stills gespeeld moet worden, en dat 'Teach Your Children' wel eens beter gezongen is - maar dat neemt niet weg dat dit een absolute aanrader is voor Crosby en/of Nash liefhebbers.

Jammer dat Stills niet zo'n compleet akoestisch live-album uit deze periode heeft. We moeten het doen met de tweede helft van "Stephen Stills Live" (1975) en de akoestische demos verzameling "Just Roll Tape" (2007).

Ik heb dit album trouwens op DVD-Audio - het geluid is magistraal.

Het tweede live album van Crosby & Nash, wederom een zeer aardige hoewel ik denk ik toch een voorkeur heb voor 'Live' uit 1977. De rustige nummers worden prima uitgevoerd, al moet ik toegeven dat ik er geen kippenvel van krijg en ze studio waarschijnlijk beter vind. Helaas worden de wat meer rockende nummers niet zo best uitgevoerd. Wooden Ships hoort inderdaad niet zonder Stills, Teach Your Children kan veel beter en ook Deja Vú en Immigration Man vind ik niet zo overtuigend. Toch al met al een prima live album, maar Crosby & Nash als duo faalt dan ook nooit

Om het ook even over Stills te hebben, dat is inderdaad verschrikkelijk zonde maar misschien komt dat er ooit nog een keer? Zo zou ik ook wel een live album van Buffalo Springfield willen, maar oke ik dwaal af

Waarom zie ik deze trouwens alleen als DVD te koop? Hij is toch ook gewoon op CD verschenen?

Mocht iemand zich dit ook nog afvragen, het is een Audio-DVD.. Dus geen beelden.

Down_By_Law
Ik verhoog naar 5 sterren, en ik begrijp eigenlijk niet waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Dit zijn David en Graham op hun hoogtepunt. Bijna alle nummers klinken hier beter dan ooit - vergelijk bijv. maar de akoestische versie van 'Southbound Train' met de uiteindelijke versie op "Graham Nash/David Crosby" (1972). De nummers die origineel beter waren ('Wooden Ships', 'Teach Your Children') zijn eveneens uitstekend gespeeld. Naar mijn mening is dit live-album veel beter dan CSNY's "4 Way Street" - alleen al omdat de samenzang hier wel constant geweldig is.

Ruim 70 minuten lang genieten van één van de mooiste archief-releases ooit. Doet ook niet onder voor Neil Young's legendarische "Massey Hall"-concert, en dat zegt genoeg lijkt me.

Ik twijfelde eerst nog, maar ik ga voor een groot eind met je mee. Ik maak er 4,5* van. Ik was deze al die tijd vergeten te kopen, en heb er uiteindelijk vrij lang op moeten wachten, maar inmiddels heb ik 'm al een aantal weken binnen.

Ik kan me eigenlijk totaal niet meer vinden in m'n vorige reactie. Another Stoney Evening is véél beter dan de liveplaat uit 1977. Je noemt terecht Wooden Ships en Teach Your Children Down_By_Law. Ze halen het niet bij de studio versies, maar zijn uiteindelijk wel geslaagd.

Het geluid is erg mooi en Crosby en Nash zijn geweldig bij stem. En dan te bedenken dat Crosby hier de griep had! 4 Way Street en Massey Hall vind ik wel iets beter, maar dat zijn dan ook twee van mijn favoriete albums ooit. Voor de liefhebbers van 4 Way Street en Massey Hall zou Another Stoney Evening trouwens een geweldige aanvulling zijn, maar helaas is dit album niet erg bekend.

Jammer dat deze archief-release nooit een vervolg gekregen heeft. Nash had destijds plannen om het Whale & Fieldworkers Benefit optreden uit 1974 uit te brengen. Ook een mooi concert, waarvan zelfs de MP3's al ontzettend goed klinken, dat zou op DVD-Audio helemaal mooi geweest zijn.

Stijn_Slayer schreef:

Helemaal mee eens. Volgens mij is "Another Stoney Evening" ook niet makkelijk verkrijgbaar meer, en dat is natuurlijk helemaal een schande. Het is naar mijn mening de mooiste Crosby & Nash release.

Ze hadden trouwens best wel wat extra's mogen toevoegen aan de DVD. Er is nu een verborgen bootleg-versie van 'Deja Vu', maar het volledige concert bevatte o.a. ook 'Chicago'. Op een DVD had makkelijk het hele concert kunnen staan...

"Crosby & Nash Live" (1977) is inderdaad ook een goede plaat, maar de zang is daar wat slordig.

Ik heb deze gelukkig nog op Ebay kunen scoren voor een redelijke prijs. Mooi ingetogen album. Ik moet er wel bij zeggen dat ik Crosby en Nash live liever hoor met een begeleidingsband. Beiden zijn geen bijster goede muzikanten, hetgeen tot gevolg heeft dat de instrumentale begeleiding wat saai overkomt. Het album Crosby Nash Live vind ik daarom boeiender om naar te luisteren.

avatar van harm1985
Vandaag ook weer opgezet, ik heb hier ooit een kopietje van gekregen via de post, in ruil voor wat andere concerten, vandaar dat ie ook in een grote koffer met bootlegs is beland. De vrouw is dit weekend van huis, dus de Playstation maar eens aangezwengeld om Gran Turismo 4 een stukje verder uit te spelen, onder het genot van wat bootlegs en deze CD dus. Er is overigens iets niet helemaal goed gegaan met branden, want 9, 10 en 11 staan in een andere volgorde, mag de pret overigens niet drukken! Ik prefereer deze CD boven Crosby & Nash Live. Ik tegenstelling tot DBL ben ik juist meer fan van de kale benadering van deze plaat.

Dit album gaat op 22 maart in digitale versie opnieuw uitgebracht worden ter ere van het feit dattie 40 jaar geleden opgenomen is. Ik kon nergens terug vinden of er nog extra's op of bijkomen. Ik ben dus héél benieuwd. Tevens gaan de heren weer op tournee in januari en spelen zowel acoustisch als met electriek erbij. Er worden dan ook nummers gespeeld, die nog nooit op plaat, cd of optreden zijn gespeeld. Dus misschien zit er nog meer in het vat de komende tijd. Ik vind het allemaal erg spannend en uiteraard bemoedigend, dat de heren weer op pad gaan op hun leeftijd. De koek is nog duidelijk niet op!!!

avatar van ChrisX
Ad Brouwers schreef:

Digitaal houd in alleen download of ook fysiek op cd? En optreden in januari .. .is dat 2012 dan?

Volgens mij alleen download en vinyl. Althans, dat versta ik onder 'digital and vinyl'. Op de site van Crosby & Nash staat in de webwinkel inderdaad een digitale download.

Optreden in januari is denk ik een kleine vergissing? Zie nml. hier: Crosby and Nash on Tour | Crosby and Nash - crosbynash.com

Klopt wat betreft de optredens. moet zijn maart. Dom van me, want ik had het van dezelfde site. Uit de verdere imfo zag ik ook download en vinyl, maar wie weet ook een soort deluxeset. Dat zou ik wel erg mooi vinden, maar ja dat wachten we maar af. Il ben ieder geval weer blij dat er nieuws uit het CSN, C&N en misschien ook nog uit het CSN&Y hoek komt.

avatar van harm1985
Vaak zit er bij een LP een voucher waarmee je MP3-tjes voor je iPod kan downloaden.

avatar van DBL
DBL
Ik zocht lange tijd naar een cd-exemplaar van "Another Stoney Evening". DVD-Audio vind ik namelijk heel vervelend, luister veel liever cd's (daarom heb ik ook alleen nog de CD-versie van Neil's "Archives Vol. 1"). "Songs For Survivors" (Nash) en "Another Stoney Evening" heb ik beide alleen op DVD-A en luister ik dus niet vaak.

De CD heb ik nog altijd niet gevonden, maar ik heb wel een andere oplossing: aangezien mijn cd-speler aangesloten is op een versterker, kan ik de line-out van de cd-speler in een dvd-speler doen. Zo kan ik de DVD-A gewoon als een CD beluisteren en dient de DVD-speler vanaf nu als CD-speler. Dat betekent dat je dan dus ook bijv. een live-DVD als CD kunt afspelen. Dat ik daar niet eerder op kwam...

Misschien een tip dus voor degene die te weinig gebruik maakt van zijn DVD-A's.

De originele release uit 1998 is een cd, maar die is o.o.p. inderdaad. DVD-A is wat onhandig, maar ik ben wel erg tevreden over het geluid. Ik heb een home cinema set, dus voor mij maakt het gelukkig niets uit of ik een cd of een DVD-A heb.

Songs for Survivors heb ik trouwens op cd en DVD-A. De cd een keer via een ruil verkregen, en later kon ik voor €3,99 de DVD-A niet laten liggen.

avatar van henk01
ik hen m op cd, binnengehaald

avatar van RoyDeSmet
Mooie live-registratie van een prima concert. Ik vond ze bij de BBC Sessions in 1970 net iets beter, maar daar deden ze veel minder nummers.
Desondanks is dit een heel mooi concert waar toch nog wat nummers voorbijkomen waar ik niet zo bekend mee ben (David's soloplaten).

Orleans vind ik een minpuntje. En 'Triad' heeft me ook nooit zo kunnen bekoren, in tegenstelling, lijkt het, tot het publiek op deze opname.
Ze zeggen het zelf al op de opname "We hebben nog nooit zo losjes gespeeld", en "Gelukkig hoeven we niet op te treden vanavond!". Af en toe zingen ze een zinnetje anders dan ik gewend ben, wat niet altijd even goed uitpakt in mijn oren. Toch zijn de koortjes altijd loepzuiver, iets dat ik echt ontzettend knap vind. Zo goed op elkaar ingespeeld zijn...

Man In The Mirror en I Used To Be A King vind ik de hoogtepuntjes, samen met Laughing, Stranger's Room en The Lee Shore. Immigration Man en Guinnevere mogen er ook zijn!
Ik vind Immigration Man misschien zelfs beter dan de versie op het (studio)album!

RoyDeSmet schreef:

Nash heeft eens gezegd dat het iets telepathisch is. Hij zei dat hij precies aanvoelt wat Crosby gaat doen. Ook als Crosby de verkeerde zin zingt, dan zingt hij ook de verkeerde zodat 't niet opvalt. Zal natuurlijk wel enigszins overdreven zijn, maar ik snap wel wat hij bedoelt.

avatar van ChrisX
Stijn_Slayer schreef:
De originele release uit 1998 is een cd, maar die is o.o.p. inderdaad..

Nee hoor,weer redelijk goed te krijgen nu de heren hem op hun eigen label hebben heruitgebracht.

Klopt, vorig jaar is 'ie opnieuw uitgebracht. Ook op vinyl, geloof ik.

Inmiddels heb ik onlangs voor het eerst een aantal nummers van 'Another Stoney Evening' mogen horen (YT). 'Live At Massey Hall' schiet mij inderdaad ook te binnen. Heerlijk back to basic en minder bombastisch als het latere 'Crosby & Nash Live'. Afgaande op wat ik heb mogen beluisteren, geef ik de voorkeur aan deze plaat. Die inderdaad alleen nog maar op plaat te krijgen is (tips zijn welkom). Ik heb contact gehad met de platenmaatschappij, maar ze konden niets zeggen over een toekomstige release.

David Crosby en Graham Nash komen wat mij betreft het best tot zijn recht in de akoestische dromerige liedjes ('Wounded Bird' -Songs for Beginners-, 'King Of The Mountain' -Crosby & Nash Live- en 'Triad' -Voyage-). Hier zijn legio pareltjes te horen die kwa stijl daarbij in de buurt komen. Ze raken de ziel.

Het begin van de jaren 70 stond garant voor veel drama in de persoonlijk levens van beide heren. Toch zijn ze er in geslaagd om juist in die periode liedjes uit te brengen die klinken als een oase van rust en balans. Stilte voor de storm wellicht?
Ik ben (zoals velen) benieuwd of Stephen Stills ook een vergelijkbare release zal uitbrengen. Dan zou de cirkel in zekere zin rond zijn. Alle CSN&Y-leden mogen dan van mij claimen een prachtige akoestische plaat te hebben uitgebracht, die de hoogtijdagen met verve door de kamer of onder de koptelefoon laten doorgalmen.

Stills is in 1971 wel op tour geweest met de Memphis Horns, maar dat is dus niet solo en ook niet (volledig) akoestisch. Bootlegs daarvan zijn schaars en van matige kwaliteit. In 1972 en 1973 was hij op tour met Manassas. Misschien dat hij destijds tussendoor nog zoiets als Crosby & Nash deden heeft gedaan, maar anders ben je aangewezen op wat latere concerten. In ieder geval in 1983 heeft hij akoestische concerten gegeven en volgens mij ook ergens in 1975/76 (zou ik moeten nakijken), maar daar is hij eigenlijk al een klein beetje over the hill. Het is toch niet hetzelfde als Stills solo akoestisch in 1971.

Of de akoestische CSN- en CSNY-reünies uit 1973 moeten nog officieel uitgebracht worden, maar dat zie ik niet snel gebeuren.

avatar van harm1985
In 1971 was Stills wel een paar keer te gast by Crosby & Nash (Young trouwens ook een keer of twee). Tijdens die concerten werd o.a. een akoestische Southern Man ten gehore gebracht en een akoestische versie van Ohio (die laatste staat op Archives Vol. 1 als video).

Ontzettend veel dank voor de uitvoerige info. Misschien komt er nog wel meer CSNY materiaal van deze periode uit. Waaronder dus materiaal zoals bijvoorbeeld te zien is in de Archives Vol. 1 box. Ik denk dat wat we van Stills zouden mogen verwachten, vergelijkbaar is met de sound van 'Demos' en 'Just Roll Tape'. Stills heeft een tijd geleden al aangegeven dat er veel op de plank ligt. Het is niet ondenkbaar dat het op de Stills -verzamelbox zal staan (hopelijk!)

Eerst maar eens 'Another Stoney Evening' aanschaffen. Laat de zoektocht naar dit pareltje beginnen...

Er is ook al gesproken over een dvd van de, zeg maar, '4 Way Street-tijd'. Moet er uiteraard nog wel een platenmaatschappij in willen stappen, anders waren alle beloofde albums (een stuk of tien onderhand) vast al wel uitgekomen.

Heb ook bootleg volgens mij ook één of meerdere van de shows waar Harm het over heeft. Binnenkort weer eens doornemen.

avatar van harm1985
Als DIE eens zou uitkomen. Op de Bootleg van 4 juni 1970 spreken ze er over dat de concerten werden opgenomen voor een documentaire of zo. Nu is een gedeelte ervan wel in Journey Through the Past terecht (Ohio, Southern Man, Find the Cost of Freedom) gekomen en ook nog wat op Archives Vol. 1 (Birds, On the Way Home en Only Love Can Break Your Heart).

avatar van R-Know
Tsjonge.
Het is nu een paar jaar later en eigenlijk hoor ik deze cd voor het eerst. Nooit op LP gehad of cd.
Nu in de stream. Jawel.
Maar wat is dit een mooie opname. Klasse. Nu ongeveer 342 jaar oud.
Nee effe serieus.
Dit is een heel mooie plaat, schitterende opname. Pakkend!
Mooie gitaren.
Of hij nou mooier of minder is dat 4-Way Street maakt voor mij niet uit. Anders.
Genieten!!

avatar van Rogyros
Ik vind dit ook een hele goeie plaat. Tijdens de muziek. Maar dat stoney geneuzel van die twee tussen de songs door irriteert me echt te vaak. Het weerhoudt me ervan om deze cd vaak te draaien. Daarom 3,5 ster. Qua muziek zit het echt een stukje hoger.

Toch maar weer eens draaien.

avatar van Rogyros
Ik heb hem nu weer een paar keer geluisterd. En de muziek is goed. En het geneuzel is soms nog steeds vermoeiend, maar minder irritant dan in mijn herinnering. Het is muzikaal een hele goede plaat. Ik verhoog met een halve ster.