16 Down - Headrush (2001)

Label: Dino

1. Heaven Still Cries (3:45)
  2. Gimme Some (3:31)
  3. Subtle Movements (3:40)
  4. Out of Orbit (3:33)
  5. Hemisphere (3:59)
  6. If the Money's Right (5:20)
  7. Yawning (4:31)
  8. Soleil Sunday (4:35)
  9. Blue Jays (3:10)
  10. Torn (3:53)
  11. Uncertainty Principle (3:12)
avatar van lebowski
Nog geen posts bij 16 Down . Ik vind het nog steeds raar dat deze club niet bij de Hele Groten zijn gaan behoren na dit debuut. 7 lousy stemmen op MuMe, terwijl ik persoonlijk geen zwak nummer kan ontdekken. If the Money's Right
Halve ster erbij naar 4*

avatar van ChrisCarver
Op dit album staat het beste lied ooit gemaakt door een Nederlandse band: SUBTLE MOVEMENTS. Dit nummer is zo goed! Het hoort (hoog) in de Top 100 allertijden thuis, maar helaas...onbekend maakt onbemind.

avatar van Bighead
Er staan wel meer mooie nummers op deze cd...Gimme Some swingt de pan uit...Hemisphere is een prachtig nummer...eigenlijk staan er geen slechte nummers op...
Soleil Sunday is m'n favoriet...

lebowski schreef:
Halve ster erbij naar 4*

Nou nou, Hele Groten.. Dit zijn niet hele grote.. Of je moet bands als krezip en gem, hele grote noemen.. Gewoon een middelwaardig bandje.. Niet goed, niet slecht..

Met alle respect... 16 down is toch wel stukken beter als Krezip...

avatar van Koekebakker
ChrisCarver schreef:

Wel erg stellig, maar een heeeel mooi liedje is 't.

avatar van jurado
kijk uit naar de nieuwe band van drummer jeroen hobert en bassist arjan pronk genaamd The Horse Company...heerlijke alt.country/indie in de traditie van son volt ,neil young , uncle tupelo , wilco.
Binnenkort verschijnt de cd!

tuktak
totaal ondergewaardeerde, maar zeer goede nederlandse productie idd. ik heb altijd het gevoel gehad dat ik de enige was die dit kon waarderen, aangezien werkelijk niemand deze band kende. als subtle movements niks met je doet ben je van steen, wat een gevoel in dit nummer, een pareltje.

avatar van pureshores
totaal niet mijn muziek maar dat nummer Subtle movements is wel ontzettend mooi en mooie herinneringen aan, klinkt ook internationaal. Inderdaad behoorlijk ondergewaardeerd al kreeg de band ten tijde van dat nummer overal de nodige aandacht.
Maar ja, nederland houdt meer van Kane en Acda en de munnik (kots emoticon)

Die is er gewoon; kijk maar

avatar van Ronald5150
16 Down heeft met "Headrush" gewoon een prima plaat afgeleverd. Deze Nederlandse band laveert op "Headrush" tussen rock, pop en elektronica. Soms doet het een beetje aan Radiohead denken. Niet alle nummers zijn even sterk, maar er staan toch wel een paar voltreffers op hoor. Vooral "Subtle Movements" is van ongekende klasse en behoort mijn inziens tot een van de beste songs van Nederlandse makelaardij. Ook het groovende en rockende "If the Money's Right" is een schot in de roos. Al met al is "Headrush" een plaat van een band die buiten de lijntjes durft te kleuren. Het resultaat is niet altijd even consistent, maar zeer zeker genietbaar.

avatar van spoiler
Yawning is naar mijn mening nog steeds een van de betere nummers ooit in NL gemaakt. Hoe vaak dat nummer opstaat op mijn Ipod, autoradio of gewoon thuis is niet te tellen.
Ik kijk zwaar uit naar een nieuwe plaat van de heer M. Hovius met zijn gevolg. Deze wordt al erg lang beloofd, maar ik denk dat dat weer de moeite van het wachten waard zal zijn.

Nu een aantal nummers gehoord van een band die ik nog niet kon.
16 Down. Nooit van gehoord.
Maar toch zeker niet slecht (mn Subtle Movements enHeaven still cries)

avatar van BoyOnHeavenHill
Deze plaat leerde ik ongeveer tegelijkertijd met Saybia kennen, en ik ben 16 Down daar ook altijd een beetje mee blijven associëren – het is geen schande als nummers als Heaven still cries en Subtle movements vergeleken worden met prachtige ballades als The second you sleep en The day after tomorrow. Ik moet echter wel bekennen dat het me even gekost om de rest van dit album op waarde te schatten, want het verschil tussen dat (samen met Soleil Sunday) briljante trio en de overige acht nummers vond ik in het begin te groot, ook omdat de stilistische verschillen soms aanzienlijk zijn (met een instrumentatie die soms op Garbage lijkt, dan weer op Massive Attack en dan weer nu-metal-achtig is, en Soleil Sunday lijkt wel èrg op de vroege Muse). Op zich wel sterk om zo'n gevarieerde plaat te kunnen maken, maar het kwartje dat het verschil maakt tussen "interessant" en "ècht goed" is na al die jaren nog steeds niet gevallen, alsof het album nog meer een eenheid moet worden. Belangrijkste nog niet genoemde pluspunten zijn verder Marco Hovius' prachtige donkerbruine stem, zijn compositorische vernuft en de fantasierijke arrangementen, minpunten de bijdrage van RudeBoy (wiens maniertje ik onderhand wel een beetje zat ben) en het enigszins stuurloze slotnummer, een afsluiter de rest van deze rijke plaat onwaardig. Deze CD blijf ik voorlopig nog wel even draaien.

avatar van reptile71
Logisch dat een band als deze het niet heeft gehaald. De meeste mensen houden van een duidelijk eigen smoel, niet van dat je dan weer Muse bent of Radiohead, dan weer Red Hot Chili Peppers / Rage Against the Machine en dan weer een of andere softe ballad speelt. Als je dat wil horen ga je naar een goede coverband. Geen idee hoe de volgende albums zijn, maar als ze ook daar geen richting hebben gekozen is het daar vast misgegaan. Dat wil niet zeggen dat de band niet goed was, maar (bijna) niemand vindt je helemaal goed, omdat het van flauwe pop tot aan stevige rock gaat en dus in teveel vijvers vist. Overigens pakt het mij nergens, dus ik vind de nummers ook niet goed.

avatar van pureshores
als er qua muzikale begeleiding parallellen naar Garbage en Massive Attack worden getrokken ga ik dit album toch eens opzoeken

Juul1998B voor je tiplijst

avatar van Juul1998B
pureshores schreef:
Juul1998B voor je tiplijst

Thanks gozer! Ik zet m erop