Simon & Garfunkel - The Graduate (1968)

Score / Folk
Label: Columbia

1. The Sound of Silence (3:07)
  2. Dave Grusin - The Singleman Party Foxtrot (2:53)
  3. Mrs. Robinson (1:15)
  4. Dave Grusin - Sunporch Cha-Cha-Cha (2:54)
  5. Scarborough Fair / Canticle (Interlude) (1:42)
  6. Dave Grusin - On the Strip (2:01)
  7. April Come She Will (1:50)
  8. Dave Grusin - The Folks (2:28)
  9. Scarborough Fair / Canticle (6:22)
  10. Dave Grusin - A Great Effect (4:07)
  11. The Big Bright Green Pleasure Machine (1:46)
  12. Whew (2:12)
  13. Mrs. Robinson (1:13)
  14. The Sound of Silence (3:08)
neo
Dit wordt beschouwd als de grondlegger van het soundtrack principe, waarbij songs voor commericiële redenen werden gebruikt (al die vreselijke Simon &Garfunkel haalde vele toplijsten), alsmede echt een functie te hebben in de film. In navolging van deze was het Midnight Cowboy waarbij een zelfde soort relatie tussen songs en score werd gevonden. Grusin kwam zelf ook vanuit een klassiek/jazz/pop achtergrond, toen hij scores ging componeren.

Nu we dat stukje geschiedenis hebben gehad, mijn persoonlijk mening; ik kan niet anders als er van walgen. Ondanks dat men er een functie voor weg had gelegd, vind ik songs vaker vervelend als functioneel en geschikt voor een film. Moet wel toegeven dat er sindsdien soms weleens goede symbiozes tussen songs en score zijn gemaakt, maar meestal andersom. Maar er zijn overigens wel popartiesten scores gaan doen, die wel in mijn smaak vielen, maar het dan toch niet konden laten om nog een song te doen. Ik zie The Graduate dus eerder als een negatief begin ervan, en het is enkel Grusin's muziek die goed is. Extra notitie; een popartiest mag voor mijn part van alles voor een film doen, met of zonder een filmcomponist erbij of zelf optreden als eentje, zolang er maar niet gezongen wordt. Goedkoop, waardelos effect om via teksten iets te willen duidelijk maken.

avatar van Kramer
Een behoorlijk ridicule soundtrack voor een nog idiotere film. Mooie liedjes hoor, daar niet van, maar volstrekt arbitrair over de scènes gestrooid. Dramatisch moment? Ach, knal Simon & Garfunkel er maar weer in. Maar de tekst van het liedje dan, die heeft toch niks met deze scène te maken? Ach, dat merken de mensen toch niet. Het meest hilarisch is het wanneer op het meest romantisch bedoelde moment tussen de hoofdpersoon en zijn liefje The Sound of Silence wordt ingestart - een nummer dat we eerder in de film ook al hoorden toen de hoofdpersoon het in het donker met de moeder van zijn latere liefje deed. Paul heeft vast zijn best gedaan, maar zijn muziek komt beter tot zijn recht in een andere context.