David Crosby - If I Could Only Remember My Name (1971)

Label: Atlantic

1. Music Is Love (3:16)
  2. Cowboy Movie (8:02)
  3. Tamalpais High (At About 3) (3:29)
  4. Laughing (5:20)
  5. What Are Their Names (4:09)
  6. Traction in the Rain (3:40)
  7. Song with No Words (Tree with No Leaves) (5:53)
  8. Orleans (1:56)
  9. I'd Swear There Was Somebody Here (1:19)
  10. Kids and Dogs * (7:01)
avatar van Paalhaas
Dit is pure genie. Kheb even geen zin om het anders te beschrijven. 4/5

Down_By_Law
Inderdaad een (helaas) vergeten meesterwerk. In de tijd van de LP "Deja Vu" van Crosby Stills Nash & Young hadden alle vier ook geweldige solo platen. Stephen Stills met zijn "Stephen Stills" (1970), Graham Nash met "Songs For Beginners" (1971), Neil Young met zowel "After The Gold Rush" (1970) als "Harvest" (1972) en dus ook Crosby met het magistrale "If I Could Only Remember My Name". Overigens zijn Graham Nash en Neil Young (en ook Joni Mitchell en Grace Slick) gastartiesten op dit album. Prachtige nummers als 'Music Is Love' en 'Traction In The Rain', en laten we ook het prachtige 'Laughing' niet vergeten, dat hij ook met Crosby Stills Nash & Young speelde, en zelfs opnieuw opname met The Byrds. Topplaat. 5/5

avatar van beruk
Tja, ik ben het niet met jullie eens. Oeverloos hippie gedrein. Alleen te verteren als je apestoned bent (en dat waren de makers ook zo te horen)

beruk schreef:

LOL, zo dacht ik er bij de eerste luisterbeurt ook over, maar na een paar keer draaien verander je vast van mening...

vanson
Deze plaat gekocht omdat ik altijd al danig onder de indruk was van het nummer Deja Vu (van Crosby) en na het lezen van een interview met Will Oldham waarin hij dit album aanhaalt als een van die (inderdaad) vergeten pareltjes.
Tot nu toe erg ok, kan alleen maar beter worden.

Down_By_Law schreef:

Ik heb em al zo'n 20 jaar.... ik zal deze week d'oude hoest (mijn platenspeler) eens op starten en weer eens luisteren..

beaster1256
fantastische plaat van dit dik zwijn ,maar één van de mooiste stemmen die ik ooit gehoord heb , een echte nachtegaal , een echte ouwe hippie plaat

machtig mooie stem

fredpit
beaster1256 schreef:

machtig mooie stem

Dit gaat wel iets verder als hippiegeneuzel....Dit is wat je noemt een klassieker!! ...en dan niet in de zin van een willekeurige beatleplaat. maar meer een select groepje van kenners die deze plaat aanhalen als ze iets werkelijk opmerkelijks moeten noemen.

Als je de plaat opzet verwacht je niet dat na het ietswat vervelende mantra achtig gezongen Music is love (En dus hippieachtig .....? ) nog zo'n wonderschone plaat verborgen zit. Ook na 15 x luisteren openbaart zich nog steeds de schoonheid van dit album....

werkelijk heel bijzonder...gaat naar 5*

P.s. wie dit op origineel vinyl heeft (goede staat)....wees er zuinig op,erg kostbaar!!

avatar van Sander B.
fredpit schreef:

werkelijk heel bijzonder...gaat naar 5*

Ik heb 'm op vinyl, althans mijn vader heeft 'm op vinyl. Hoes alleen niet zo in perfecte staat. Zal 'm ook weereens luisteren.

fredpit
En het vinyl moet ook schoon zijn voor hgere tonen pingeltjes, bassen , en de algemene "ijlheid" wat op dit album naar voren komt...

groeten aan je vader

avatar van beruk
Op vinyl kostbaar? Zit nog een leuke sticker op van een of andere prijs (grammy geloof ik).
die van mij moet wel ok zijn, draai em nooit. En niet te koop, zo'n z*k ben ik dan ook wel weer....

Pieter Paal
Voor mij nog steeds het beste David Crosby-album met alleen maar mooie nummers.
Er doen een aantal gave gast-artiesten mee, waardoor het een soort David Crosby & Friends is.
Het geluid van de geremasterde CD-versie is zoveel beter dan de eerste uitgave.

Vandaag mij voor het eerst aan de solo carriere van David Crosby gewaagd. Crosby die ik altijd zag als het 'buitenbeentje' in CSNY, al had ik die mening al bijgeschaafd toen mij opviel welke geweldige nummers hij geschreven heeft voor CSNY.

Goed over op deze, met deze begonnen omdat het z'n 1e is en ik dacht dat dit ook meteen de beste zou zijn. Een ijzersterke plaat die op het rommelige eerste nummer na een goede indruk op mij maakt.

beaster1256
als je dit album hoort moet je toch wel toegeven dat csn&y voor meer dan 60 % uit david crosby bestaat , enorme raakvlakken met déja vu is toch mijn opinie.

avatar van ZOLTAR
Ik heb deze vandaag voor 2 euro op de kop getikt. de hoes ziet er goed uit en daar staat geen tekst op. de LP zelf ziet er ook veelbelovend uit maar ik ga zo even luisteren of hij niet grijs is.

avatar van Pruimpit
Ik heb deze ook op LP, zal toch niet zo enorm zeldzaam zijn? Wel een erg prettige hippieplaat. Op 'Cowboy Movie' of 'What are their names" kun je fijn wegzweven..

In ieder geval verplichte kost voor liefhebbers van CSN en aanverwanten.

avatar van ZOLTAR
Is niet grijs en klinkt bijzonder mooi! erg mooie muziek dus.

avatar van BenZet
Vandaag besteld, krijg hem hopelijk zaterdag. Ben zeer benieuwd!

Cowboy Movie is wat te lang, maar voor de rest niets dan lof over dit album.

Father McKenzie
Voor mij echt een haast perfect album. Ik hoor gewoon een zomerweide vol hippies, ik krijg er beelden van Woodstock op mijn netvlies. Die associatie is natuurlijk niet gek.
Ik was niet op Woodstock, ik was toen nog een béétje jong, maar ik bekeek de dvd al meedere malen.
Want al heb ik nu een heel kort zomers koppie, diep vanbinnen blijf ik toch iets van een hippie overhouden, vooral de "slow down" mentaliteit, het onthaasten, alles niet al te sérieux nemen, een beetje een fuck you attitude...die dingen...
Ach, ik voel de hitte van een zomerse wandeling door de velden, ik droom er de mooie schaars geklede deernen bij, het zijn allemaal beelden die dit formidabel album bij me oproepen.
Een tijd die nog niet door beats gedomineerd werd, I luuuv those days!
En Crosby was toen blijkbaar in optima forma.
Ik heb hem nu maar in mijn top tien gegooid, de snorrepoes.

Down_By_Law

Je lijst is gevuld met grootheden als Springsteen, Zevon, Waits, Young, Bowie en Van the Man gezet worden; Croz past daar ook goed tussen.

Leuke bespreking Patrick. Ik heb er ook wel eens aan gedacht om deze in m'n top 10 te zetten, maar er is zoveel mooie muziek.

Wat mij betreft kan dit album zich meten met het beste van Neil Young. Van alle CSN-solo albums is dit ook met afstand m'n favoriet. Jammer genoeg heeft Crosby dit nooit meer geëvenaard, al heeft hij nog wel een aantal prima CD's gemaakt.

avatar van aerogp1
CSNY vind ik geweldig, misschien moet ik deze plaat ook maar eens proberen na het lezen van al de lovende berichten.

Een kanttekening wil ik alvast maken over de cover. Zelden heb ik zo'n slappe coverfoto gezien. Een beetje té makkelijk om een zonsondergang en je heufd over elkaar te leggen. Dit kwam in 1971 al gedateerd over, volgens mij . Maar goed, zolang de muziek maar schoon is.

avatar van barrett
Na al mijn enthousiasme van Déjà vu zal ik me toch eens op deze storten...

avatar van barrett
Toch zeker een plaat om meerdere malen te beluisteren deze van David Crosby...

avatar van Chronos85
"You god damn hippie" all over the place, maar is dat erg, nee dat dacht ik niet. Vrijwel alleen maar klassiekers met What are their names als kippenvel-hoogtepunt! De introductie is al hemels en dan als de fantastische samenzang begint... Hier moet Bonnie 'Prince' Billy toch naar hebben geluisterd voordat hij zijn meesterwerk I See A Darkness opnam.
Ook een nummer als Cowboy Movie is heerlijk, doet Allmost Cut My Hair-achtig aan maar heeft dan weer meer het jam-gehalte van een Young-nummer.
4.5*

Dat jam-gehalte komt ongetwijfeld doordat leden van The Grateful Dead meespelen op dat nummer.

avatar van Chronos85
Ah ja, dat was ik nog vergeten te vermelden, of course. Neils aanwezigheid was overigens niet misplaatst geweest op dit nummer.

Down_By_Law
Op Crosby's box set "Voyage" staat een prachtige versie van 'Cowboy Movie' met gitaarwerk van Jerry Garcia en Neil Young.

beaster1256
dit is gewoon een klassieker , had vroeger niet veel op met crosby , maar nu ben ik door mijn knieen gegaan , dit is prachtig