Sirenia - The 13th Floor (2009)

Noorwegen
Label: Nuclear Blast

1. The Path to Decay (4:21)
  2. Lost in Life (3:16)
  3. The Mind Maelstrom (4:51)
  4. The Seventh Summer (5:25)
  5. Beyond Life's Scenery (4:37)
  6. The Lucid Door (4:52)
  7. Led Astray (4:39)
  8. Winterborn 77 (5:37)
  9. Sirens of the Seven Seas (5:12)
  10. The Path to Decay [Radio Mix] * (3:34)
  11. The Mind Maelstrom * (4:49)
  12. Winterborn 77 * (5:33)
avatar van Devoo
Sirenia is al erg veel van zangeres verandert. Zo ook weer op dit nieuwe album heeft er een nieuwe dame haar intrede gedaan om haar zangkunsten te laten horen. Ailyn is in Noorwegen al bekend door haar deelname aan het programma X-Factor. Een zangwedstrijd op televisie, vergelijkbaar met Idols. Door Ailyn als frontvrouw te gebruiken, zorgt het wel voor een commercieële boost in eigen land.

Nouja, over de muziek zelf ben ik zeer tevreden. Toffe Gothic Metal, met goede vrouwelijke zang van Ailyn, afgewisseld met hier en daar een goed verstaanbare grunt. De muziek klinkt erg gotisch en sfeervol. Het zit vol met episch aanvoelend keyboard werk, en de achtergrondkoortjes zorgen ook voor veel bijkomende sfeer. Een zeer degelijk album van Sirenia, waar liefhebbers van Therion, Epica en Tristiana zeker van kunnen gaan smullen.

3.5*

avatar van Gothica
Absoluut een goed album van Sirenia, mooie teksten, heerlijke muziek en een geweldige nieuwe zangeres. Hopelijk blijft Ailyn nu de vaste zangeres van Sirenia, want zij spreekt mij van al de Sirenia zangeressen toch wel het meeste aan denk ik. Hoewel ik het eerste album van deze band niet ken. Terug naar deze cd: Zoals ik al zei mooie teksten, geweldige muziek, mooie zang en grunt. De cd biedt voldoende afwisseling van nummers, maar ze hebben het verschil niet al te groot gemaakt wat de donkere sfeer erg ten goede komt. Ailyn geeft met haar stem de cd als enige wat warmte mee wat voor een mooi verschil zorgt tussen de muziek en haar stem, ook hier hebben ze goed opgelet het verschil in balans te houden. Geweldige cd dus. Sirenia heeft nog steeds de kunst muziek te maken die veel diepgang bevat en een beetje terug neigt naar Tristania's eerste albums Widows Weeds en Beyond The Veil. Topwerk dus! Aan het nieuwe Tristania te zien op Wacken zijn die echt achteruit gegeaan. Hun nieuwe nummer The Emerald Piper vind ik zeker geen hoogtepunt. Ik denk dat er een tijd aan het komen is dat Sirenia Tristania ver achter zich gaat laten. Met deze cd heeft Sirenia zich weer aan mij bewezen.

avatar van james_cameron
Lekker bombastische metal die zeer aangenaam in het gehoor ligt. Zwakke punt, naast de voorspelbaarheid van het materiaal dan, is de zangeres, die hier nog wat timide klinkt. Haar engelse uitspraak is ook niet echt van het vereiste niveau. Misschien is zij beter op dreef op het nieuwe album. Sterke punten zijn het fijne loodzware gitaarwerk, de overweldigende produktie en de sfeervolle koorzang, die hier en daar de boel wat meerwaarde geeft. Ik vind de grunts van de zanger ook wel iets toevoegen, zorgt in ieder geval voor de broodnodige variatie.