Dave Berry - The Very Best Of (1999)

Label: Spectrum

1. Memphis Tennessee (2:27)
  2. My Baby Left Me (2:03)
  3. Baby It's You (2:30)
  4. The Crying Game (2:45)
  5. One Heart Between Two (2:40)
  6. Little Things (2:26)
  7. This Strange Effect (2:31)
  8. Mama (2:53)
  9. Can I Get It from You (2:28)
  10. I'm Gonna Take You There (2:29)
  11. If You Wait for Love (3:09)
  12. Stranger (2:36)
  13. Heartbeat (2:12)
  14. Change Our Minds (3:09)
  15. Suspicion (In Your Mind) (2:46)
  16. I Got the Feeling (3:11)
  17. The Girl from the Fair Isle (2:06)
  18. Sticks and Stones (2:35)
  19. I Love You Babe (3:40)
  20. The Coffee Song (3:46)
avatar van BoyOnHeavenHill
Deze prima verzamelaar werd in Nederland door Universal uitgegeven, en omdat Berry hier natuurlijk vooral bekend is van die ene megahit werd de CD herdoopt als… ja, als wat eigenlijk? Voorop het boekje (met overigens praktisch hetzelfde hoesontwerp en met identieke foto) staat This strange effect, maar binnenin het boekje, op de achterkant, op beide ruggetjes èn op het schijfje zelf werd het consequent This stange effect. Het zal wel een kwestie van een zetdruiveltje zijn, maar waarom dan één keer goed en vijf keer fout in plaats van zès keer fout?

Maar goed, de tracklisting. Deze compilatie bevat één EP-single plus 11 van de 12 singles die Berry tussen oktober 1963 (zijn debuut, een cover van Chuck Berry's Memphis Tennessee) en maart 1967 opnam, in min of meer chronologische volgorde, aangevuld met nog één single uit 1970 (Change our minds) en zeven elpeetracks van tussen 1964 en 1968 (helaas niet Don't gimme no lip child, de B-kant van The crying game dat een decennium later opeens op het repertoire van de Sex Pistols verscheen). Berry's grootste hits in Engeland waren:
The crying game (#5 in 1964, in 1992 gecoverd door Boy George naar aanleiding van de gelijknamige film van Neil Jordan uit dat jaar),
Little things (een compositie van Bobby Goldsboro, #6 in 1965), en
• het afschuwelijke Mama (#5 in 1966).

In Nederland scoorden vooral
I'm gonna take you there (een compositie van Graham Gouldman, #4 in 1965),
If you wait for love (ook van Bobby Goldsboro, #9 in 1966)… en natuurlijk
This strange effect, een compositie van Ray Davies, 3 weken lang #1 in 1965 (ingeklemd tussen Satisfaction en Yesterday, er zijn slechtere buren denkbaar), 35 weken in de top-40 en als ik het goed heb nog altijd nummer 3 in de lijst van meest succesvolle singles ooit hier.

En aangezien al deze nummers (plus dus nog een aantal andere, minder succesvolle singles) keurig op deze CD staan is dit een prima verzamelaar van een absoluut niet essentiële maar wel zeer leuke en eigenlijk nog altijd behoorlijk goed klinkende sixties-subtopper. The very best of Dave Berry is nog gewoon verkrijgbaar, This stange effect ligt volgens mij al lang niet meer in de winkel maar zal met een beetje geluk tweedehands nog wel voor een (zeer) zacht prijsje te vinden zijn.