Bonnie 'Prince' Billy - Beware (2009)

Folk / Country
Label: Drag City

1. Beware Your Only Friend (4:02)
  2. You Can't Hurt Me Now (3:43)
  3. My Life's Work (3:54)
  4. Death Final (3:02)
  5. Heart's Arms (3:27)
  6. You Don't Love Me (3:10)
  7. You Are Lost (2:55)
  8. I Won't Ask Again (4:26)
  9. I Don't Belong to Anyone (3:16)
  10. There Is Something I Have to Say (3:20)
  11. I Am Goodbye (2:21)
  12. Without Work, You Have Nothing (3:45)
  13. Afraid Ain't Me (4:49)
Stijn_Slayer schreef:
Blind gekocht, ook al was mijn eerste kennismaking met Bonnie 'Prince' Billy op de tribute cd voor Graham Nash's Songs for Beginners geen beste.

Geen idee waarom ik me niet eerder aan zijn albums heb gewaagd, zijn naam komt toch geregeld langs.

Bij de eerste noten hoorde ik eigenlijk al dat deze cd de weg naar de cd speler gemakkelijk gaat weten te vinden. Bonnie 'Prince' Billy is een schitterende, melancholieke singer-songwriter, met een flinke scheut country, en hier en daar wat rootsinvloeden. Tekstueel soms misschien wat eenvoudiger en recht voor zijn raap, maar wel interessant en met een boodschap.

Met terugwerkende kracht ga ik langzaam maar zeker meer werk van deze top singer-songwriter in huis halen, want als dit slechts een 'gemiddelde' plaat van hem moet zijn kan ik niet wachten om zijn andere albums te horen.

De prijsnummers zijn voor mij 'I Don't Belong to Anyone' en 'Without Work, You Have Nothing', maar ik vind hier geen enkel minder nummer. Vandaar dat ik begin met een 4*, maar het is goed mogelijk dat dit nog een 4,5* gaat worden.

De hoes doet me trouwens denken aan Neil Young's Tonight's the Night, ook al is het eigenlijk alleen dat rondje met z'n naam dat overeenkomt.

Dan heb je een mooie ontdekkingsreis voor de boeg. Ruim 25 cd's te gaan. Hij heeft overigens niet alleen onder deze naam maar ook onder de namen Will Oldham, Palace, Palace Music en Palace Brothers zijn muziek aan de man gebracht.

Ben je overigens ook bekend met het werk van Jason Molina (Brengt cd's uit onder eigen naam en onder de namen Songs:Ohia en Magnolia Electric Co.)? Ik denk dat deze singer/songwriter je nog meer zal aanspreken dan Bonnie "Prince" Billy.

Stijn_Slayer
Ooit de naam ergens opgevangen, vooral Songs:Ohia klinkt erg bekend. Ik zal eens het e.e.a. opzoeken.

avatar van dj maus
"Making records is commerce and it’s about fooling yourself as a writer and a performer and fooling the audience into not thinking about it and accepting it. It’s like when you walk down the street, and you say, “look at that girl’s ass, it’s so great.” You’re ignoring also the fact that she farts and shits out of that ass. It’s the same kind of thing. And it’s ridiculous that we look at girls and say, that is amazing, that is so awesome, but we’re trying to do the same thing with a song" (Will Oldham)

avatar van Madjack71
De stem van Bonnie moet je wel wat liggen vind ik. Als dat niet zo het geval is, dan zou je zomaar kunnen afhaken en mis je toch wel wat mooie muziek. Vooral op het eind vind ik dit album winnen aan diepgang.

avatar van Masimo
In mijn ogen absoluut een van de mindere Oldhams, maar tóch staan er prachtige nummers op, alleen de gespeelde versies op dit album raken me gewoon niet. Geef mij dan maar de breekbare Oldham, alleen met zijn gitaar. Zoals de akoestische versie van You Can't Hurt Me Now, die ineens veel mooi klinkt! (naar mijn mening uiteraard) Helaas is het een korte versie, maar god, wat zou ik graag willen dat deze liedjes op deze manier vertolkt waren geweest..

avatar van skinnyvinnie
Ik vind dit een prachtplaat, eindelijk dat countrygeluid en soms die gitaar er lekker bovenuit maar toch net beheerst genoeg. Het concert in 2009 in Paradiso sloot ook mooi aan op deze plaat, aankomende keer in Utrecht gaat zonder mij worden, ik ben bang dat hij dit niet meer gaat overtreffen. Deze met Summer in the south east als goede tweede voor mij de mooiste Bonnie Prince Billy plaat.

0,5
Een ramp. Een dieptepunt. Een kwelling om naar te luisteren.

Sinds hij afwisselend de goeroe en de paljas is gaan uithangen gaat het snel bergafwaarts met Oldham. Strooide hij in de jaren negentig haast argeloos met parels van songs, EP's en albums, dan is het vooral na "The letting go" slappe kost geworden. Beware toont Bonnie op z'n vervelendst: kitscherige folkarrangementen, matige composities en een grote mate van inwisselbaarheid. Nergens groots, eigenzinnig, verrassend of navrant. De man heeft zijn broodwinning en zijn pleziertje gevonden, de spanning is eraf.

Nee, als vroege fan - ik ben ingepikt ten tijde van "Come in" en "Arise therefore" - kan ik hier alleen maar diep bij zuchten.

avatar van ZOLTAR
raskolnikow schreef:
Een ramp. Een dieptepunt. Een kwelling om naar te luisteren.

Toe maar, toe maar. Meneer heeft zeker recht van spreken omdat hij voeger iets mooi vond? Gaat Will toch nog te hard de tijd in terug? Probeer asjeblieft toch een beetje open te staan voor andere dingen joh.