tumkie schreef:
Het probleem dat zich stelt is dat er na I SEE A DARKNESS nooit een volwaardige opvolger gekomen is..
Master & Everyone en The Letting Go zijn echt wel volwaardige opvolgers, hoewel ze I See A Darkness beide inderdaad niet overtreffen.
Dit gezegd hebbende: "Beware" in de herkansing:
1 klinkt een beetje als Dylan eind jaren 70, Street Legal... al mist het de losse, rommelige sfeer die dat album zo goed maakt...
op zich een krachtig lied, maar helaas een wat gezapig country-arrangement; dit zou in een rock-bezetting een stuk beter uit de verf komen, denk ik; vergelijkbaar dus met hoe op de Greatest Palace Music een aantal klassiekers onschadelijk wordt gemaakt.
2 weeïge troep, maar ook hier weer vooral door het country-gehalte (en het hier wel heel duffe achtergrondkoortje); ook hier was beduidend meer van te maken geweest; al een paar keer halverwege geskipt
3 hiep hoi, een electrische gitaar zorgt voor wat meer power... goede, vakkundige opbouw, niet schokkend, maar spannend genoeg, echter: de sax heeft niet al te veel meerwaarde en het koortje kan me nog steeds niet ehm... 'bekoren'
4 ah, een mooi nummer, klinkt als een overblijvertje van The Letting Go, maar ook dan mag het er zijn... het koortje had ook hier weg mogen blijven, maar het zit hier subtiel weggewerkt en stoort tenminste niet
het wat afwijkende 5 doet je verlangen naar meer in deze stijl; dat kleine beetje galm en de mineur akkoorden doen terugverlangen aan de sfeer van I See A Darkness
6 is geen slecht nummer, en ook nog eens leuk uitgevoerd, maar toch: ik mis een verrassende wending; frivoliteit werkt bij BPB toch het beste als het in contrast staat tot een wat serieuzere ondertoon
7 illustreert het tekort van 6; dit nummer heeft de door mij zo geliefde, voor Oldham typische grillige structuur; helaas gaat dit nummer weer een beetje ten onder aan het te rijke arrangement; een kalere uitvoering had het nummer meer spanning gegeven; kan dus live een hele andere, betere kant opgaan; hier had ik graag Dawn McCarthy nog eens als tweede stem gehoord; had in haar eentje meer effect gaat dan dat groepje bakvissen dat we nu horen
8 hier helaas weer een te voorspelbare opbouw en die achtergrondkoortjes hangen me nu écht de keel uit; en waarom mag de gitaar hier niet wat meer scheuren?
9 grappig lichtvoetig nummertje, dat in een andere, donkerdere context een mooi contrast had kunnen vormen, met sinister effect, maar nu een beetje tussen wal en schip valt; die mandoline (of wat het ook is) is wel geinig
10 kijk, alleen al door zijn kaalheid steekt dit nummer bijzonder gunstig af tegen zijn voorgangers op deze cd; Oldham met gitaar in een los metrum... beetje in de Get On Jolly-sfeer (dat stiekem een van z'n beste platen is)
11 gezapig nummer, dat met wat scherpe randjes best leuk had kunnen uitpakken, doet aan de lp Ease Down The Road denken
12 ook niet bijzonder spannend, het gaat nu ook weer echt tegenstaan
13 gelukkig is er nog de geweldige afsluiter, die zich reeds bij de eerste luisterbeurt als zodanig openbaarde