Bonnie 'Prince' Billy - Beware (2009)

Folk / Country
Label: Drag City

1. Beware Your Only Friend (4:02)
  2. You Can't Hurt Me Now (3:43)
  3. My Life's Work (3:54)
  4. Death Final (3:02)
  5. Heart's Arms (3:27)
  6. You Don't Love Me (3:10)
  7. You Are Lost (2:55)
  8. I Won't Ask Again (4:26)
  9. I Don't Belong to Anyone (3:16)
  10. There Is Something I Have to Say (3:20)
  11. I Am Goodbye (2:21)
  12. Without Work, You Have Nothing (3:45)
  13. Afraid Ain't Me (4:49)
avatar van Jeanneman
Yes, een nieuw album van Bonnie 'Prince' Billy! Waar Lie Down in the Light voor Oldham een (zeer smakelijk) tussendoortje was, heeft hij hier altijd naar gerefereerd als 'The Big Album'. Ik ben zeer benieuwd of deze plaat net zoveel indruk weet te maken als, mijn huidige favoriet van 2009, de nieuwe van Antony & The Johnsons.

De cover is in ieder geval prachtig.

avatar van Nakur
Nice, enkele dagen na mijn verjaardag lig ik bij de plaenboer op de stoep.

avatar van Bart
Nou, 'Lie Down In The Light' een tussendoortje? Het was voor mij één van de mooiste platen van 2008. Laat dit album dus maar snel komen.

avatar van Poles Apart
"Tonight's The Night"-achtige hoes....

avatar van dudehere
Bart schreef:

hear, hear

avatar van Bartjeking
Schijnt weer een ouderwets donker plaatje te worden heb ik ergens gelezen. Bovendien komt onze Bonnie in de Paradiso spelen in April, dus dat beloofd een mooie lente te worden met een herfstachtige sfeer.

avatar van Woody
Zo zo, hefige recensie.

avatar van Bart
De plaat zal nu ook wel snel lekken. Dan kunnen we zelf een oordeel vellen. Ik begin nu nóg nieuwsgieriger te worden.

Misschien wel een tweede I See A Darkness , tracklist is veelbelovend.

avatar van midnight boom
Hij kijkt niet echt blij op de voorkant,
Maarja bonnie kennende zal ie wel goed zijn.

avatar van Jeanneman
Ik kwam dit tegen op internet. Klinkt als een liveopname van het openingsnummer. Klinkt niet verkeerd, ben benieuwd hoe dit op het album zal klinken.

You Can't Hurt Me Now was eerder ook al te horen. Klinkt allemaal niet als 'I See A Darkness' deel 2. Maar dat interesseert mij niks, een vrolijkere Bonnie is ook heel fijn.

avatar van Jeanneman

Deze review is al een stuk positiever. En Wire is ook vrij positief.

Ik heb alle vertrouwen in deze nieuwe release. Laat hem maar snel lekken. Het is verdikkeme al bijna 17 maart

Dit kan toch geen vrolijke plaat worden, die tracklist, die hoes...

avatar van philtuper
Hoe dan ook, ik verheug me al op de release. Kan me weinig schelen wat ze allemaal schrijven en oordeel lekker zelf.

avatar van Bart
De leak laat lang op zich wachten. Door de wisselende recensies wil ik zelf nu ook wel eens een oordeel gaan vellen...

avatar van Bart
De plaat is nu dan eindelijk gelekt! Ik ga meteen luisteren!

avatar van deek
Bartjeking schreef:

yes yes yes, was mijn eerste gedachten toen ik dit net las..
ga er zeker heen.
Heb er nu al zin in.

En heb ook heel veel zin om dit album te gaan luisteren.
word een leuk zomer..

avatar van Bart
Nou met de melancholiek en treurigheid valt het wel mee, hoor. Het eerste nummer - 'Beware Your Only Friend' - bevat een achtergrondkoor van vrolijke dames en ook Bonnie lijdt niet op dit nummer. Door dat koor heeft het iets gospel-achtigs.

'You Can't Hurt Me Now' heeft een country-sound. Opnieuw achtergrondzang. Gitaar, drums. Het nummer kabbelt rustig voort.

'My Life's Work' begint ineens erg verstild. Bass op de achtergrond, rustige drums. Even denk ik aan 'I See A Darkness', maar ineens komt daar weer een vrouwelijke stem bij. Opnieuw geen treurigheid.

Ook de nummers 'You Don't Love Me', 'I Won't Ask Again', 'I Am Goodbye' en 'Afraid Ain't Me' zitten vol samenzang en zo nu en dan zelfs vrolijkheid. In het laatste nummer bijvoorbeeld door een opgewekte fluit en trompet!

Nee, door de albumhoes dacht ik dat we een vervolg op 'I See A Darkness' zouden krijgen. Maar niets van dit alles. Geen treurigheid. Geen melancholiek. Geen donkere Bonnie. Het is eerder een vervolg op het vorig jaar verschenen 'Lie Down In The Light'. Die plaat beviel me zeker, maar ik weet niet of 'Beware' 'm evenaart of zelfs overtreft...

Nihilisme
Eerste nummer is echt fantastisch. Net zoals dat eerste nummer van Lie Down In The Light. Ik vind de hele plaat overigens heerlijk klinken (oké, heel stiekem vind ik het jammer dat de typische tearjerker ontbreekt, die je toch zou verwachten met zo'n voorkant en zulke titels), maar ik zat dan ook niet héél erg te wachten op I See A Darkness pt. 2. Meer op gewoon een lekker folky/country-achtig vervolg van LDITL.

Gelukt, ik vind 'm na één luisterbeurt al sterker.

Ik hou van I See A Darkness en ik hou van Lie Down In The Light. Mij kun je niet echt in 1 van de kampen indelen en dat heeft als voordeel dat alles wat op me afkomt wel okee zal zijn.
Toch ga ik voor het eerst een halfje lager zitten omdat ik niet alles altijd even mooi vind en misschien ook wel een beetje omdat ik verzadigd ben voor wat betreft Bonnie 'Prince' Billy. Misschien heb ik wel genoeg van de man in huis en is het nu wel mooi geweest.
Dat neemt niet weg dat het nog wel degelijk lekker luisterbaar is en zijn stem blijft dat oorstrelende, fluweelzachte hebben dat hem juist dat bijzondere randje meegeeft.
Degelijk album, niet meer en niet minder.

avatar van itchy
Ik ben wel gestopt met hopen dat Will nog eens een album uitbrengt wat me écht bij de lurven grijpt zoals bijvoorbeeld Viva Last Blues dat doet. Ik vind deze wél beter dan Lie Down In the Light (wat ik een nogal saaie plaat vind). Na twee luisterbeurten blijft er nog niet veel hangen. Behalve het werkelijk schitterende slotnummer, wat een nog niet eerder gehoord, jazzy, Oldham-geluid laat horen. Meer van dattem graag! En minder lapsteel, want man o man, wat staan ook hier weer een paar draken op...

itchy schreef:
En minder lapsteel

Ik denk dat dat het hem ook is bij mij: het is op deze cd een beetje te veel van het goede.

avatar van thebestfreaks
Niemendalletjes, Oldham-style. Dat spreekt elkaar naar mijn mening tegen, maar is toch het gevoel wat ik aan deze plaat overhoud. De laatste twee nummers weten me echter wel weer te raken en houden me toch weer benieuwd naar wat ik bij volgende luisterbeurten ga horen wat ik nu niet hoor. Wie weet zal ik later een andere mening gaan vormen, maar op dit moment valtie toch wat tegen.

avatar van Bartjeking
Aan de ene kant kan ik me wel vinden in sommige commentaren dat er een vorm van verzadiging optreedt betreffende bonnie prince billy. Gelukkig valt dat bij mij nog best mee, mede doordat ik nog niet eens alles van Will Oldham heb beluisterd. Daarom kan ik deze plaat misschien iets frisser bekijken en mij kan het in ieder geval goed bekoren.

avatar van Jeanneman
Per luisterbeurt (dat zijn er nog niet heel veel geweest tot nu toe) raak ik steeds meer in mijn nopjes met dit album. Die eerste twee nummers zijn erg lekker, daarna maakt het ff wat minder indruk tot You Don't Love Me. Heerlijk nummer vind ik dat. En die nummers die daar op volgen zijn ook wel tof. Ik denk dat dit nog wel zal groeien, maar waar ik hoopte op album van het jaar, daar denk ik nu dat Beware geen al te grote bedreiging zal vormen voor The Crying Light. Maar die is dan ook wel heel mooi!

avatar van van elst
ik heb deze plaat 3 weken geleden in een cd-winkel gehoord en had na drie nummers al zoiets van "please, zet effe iets anders op". Mijn eerste indruk was dus negatief. Nochtans heb ik bijna alle platen van deze goede man.

Ik ben dus bezorgd, zij het niet over mezelf en mijn mentale staat.

avatar van Amicus
3 weken geleden in een winkel

Amicus schreef:
3 weken geleden in een winkel

Goed mogelijk omdat deze vaak promo's hebben en die mogen ze draaien.

avatar van dj maus
itchy schreef:

Hé, alles wat ik wilde zeggen, heb jij nu al gezegd