Asia - Aura (2000)

Label: Recognitio

1. Awake (5:48)

met Mike Sturgis en Guthrie Govan

2. Wherever You Are (4:31)

met Chris Slade en Guthrie Govan

3. Ready to Go Home (4:40)

met Tony Levin, Vinnie Colaiuta en Guthrie Govan

4. The Last Time (4:56)

met Ian Crichton, Steve Howe en Vinnie Colaiuta

5. Forgive Me (5:14)

met Mike Sturgis en Guthrie Govan

6. Kings of the Day (6:29)

met Simon Phillips en Guthrie Govan

7. On the Coldest Day in Hell (6:20)

8. Free (7:52)

met Ian Crichton, Steve Howe, Pat Thrall en Simon Phillips

9. You're the Stranger (5:22)

met Elliott Randall, Mike Sturgis en Guthrie Govan

10. The Longest Night (5:12)

met Vinnie Colaiuta en Guthrie Govan

11. Aura (4:41)

met Elliott Randall en Mike Sturgis

12. Under the Gun * (4:39)

met Ian Crichton en Chris Slade

13. Come Make My Day * (4:53)

met Ian Crichton en Chris Slade

14. Hands of Time * (6:22)

met Ian Crichton en Chris Slade

15. Galliard / Mood for a Day / The Ancient / The Clap * (14:00)
Casartelli (moderator)
Dit is weer minder avontuurlijk dan de jaren '90 albums van Asia. Qua melancholie en verteerbaarheid grijpt het eerder terug op Alpha. De bonusversies zijn stuk voor stuk ook best de moeite waard, maar maken het album wel tot een lange zit. Beste songs zijn de poppy nummers Awake en The last time, het meer progressieve Free, het instrumentale titelnummer en de 'uplifting' bonustrack Come make my day. 3½*

avatar van notsub
Vergeleken met de jaren 80 albums heeft deze CD een drastisch ander geluid. Het klinkt allemaal compacter en relaxter. De opener Awake is daar een mooi voorbeeld van. Het is duidelijk minder AOR en meer progressieve rock. Er staan veel nummers op deze CD die ik liever oversla, maar Hands Of Time, het instrumentale Aura, Free en The Longest Night zijn best ok.

avatar van Gert P
Vind dit toch wel een heel sterk album en beter als de begin jaren muziek van Asia.

avatar van itbites
Geweldige CD. Bevat wat mij betreft enkele prijsnummers die je echt bij je kladden grijpen.
Kings of the Day en Coldest Day in Hell (door het fantastische eindstuk) zijn mijn favorieten, gevolgd door The Last Time, Awake, The Longest Night, Free, You're the Stranger en Under the Gun (en dat voor een bonustrack).
De volgende CD's zouden me hierna wat tegenvallen....

avatar van freitzen
Ik zie dat niemand het nummer Forgive Me noemt... toch wel mijn persoonlijke favoriet. Heerlijk intro, geslaagd couplet + bridge, en een refrein wat afgewisseld met het instrumentale stukje van 3:43 de hele dag in mijn hoofd kan blijven rondhangen.

I'm just a Maaaahaahaan!

Casartelli (moderator)
Leuk nummer (ze zijn eigenlijk allemaal leuk), maar mijn vinkjes staan toch bij Ready to go Home, Free en Aura. Mijn commentaar van drie jaar geleden was wat zuinig.

Kingsnake
Ik heb even alle gast-artiesten toegevoegd, aangezien deze plaat officieel als duo is uitgebracht.

Klopt toch, zo?

Casartelli (moderator)
Op zich wel, maar dan moeten ze eigenlijk op de artiestenpagina geschrapt worden .

Maar het staat wat mij betreft wel prima zo. Ik schrok toch wel even toen ik me realiseerde in welke mate Steve Howe precies op de krenten uit de pap meespeelt.

Kingsnake
Deze gastartiesten zijn natuurlijk nooit volwaardig lid vd band geweest, zoals bijv. Al Pitrelli en Michael Sturgis.

Guthrie en Chris Slade zijn pas vast lid op de plaat hierna.

avatar van Running On Empty
Zingt John Wetton op deze plaat ???

Neen, John Payne.

avatar van SemdeJong
Altijd leuk om een album van een groep te horen waarvan je niet zoveel kent. Valt mij altijd op dat er vaak geschreven wordt dat na de beginperiode nooit meer het niveau gehaalt is als in de beginperiode. IK vind dat vaak kort door de bocht. Ken van Asia niet zo veel maar na het beluisteren van deze cd kom ik tot de conclusie dat het gewoon lekker klinkt, Is trouwens niet de eerste keer dat ik naar dit album luister.

Na een uur luisteren kom ik tot de conclusie dat het niet zonde van mijn tijd geweest is.

avatar van freitzen
Ik zou toch weer even een nummer apart wil noemen.
De eerste keer dat ik het intro van opener Awake hoorde dacht ik: waar ben ik nóu weer naar aan het luisteren? Mijn moeder zag de dansende Samson en Gert-meisjes al voor zich. En die teksten... someday we're going to go back to the stars, and find the answer who we really are... onze Arjen A. Lucassen zou er maar wat trots op zijn geweest.
Hoe dan ook, zonder het instrumentale stukje na zo'n twee minuten zou het nummer misschien wat melig zijn, nu is het precies goed. Net als de rest van het album: die nieuwe van hun heb ik al lang weer aan de kant gelegd, maar deze blijf ik draaien. Een verhoging naar 4.5* heeft dan ook plaatsgevonden.

avatar van Jester
Is dit het beste album van Asia?

Casartelli (moderator)
Naar mijn bescheiden mening wel.

Ozric Spacefolk
Naar mijn mening niet, omdat alleen al de eerste drie nummers verschrikkelijke muzak is.

Pas met nummer 4 wordt het interessant.

Ik vind Arena veel coherenter en heeft mooiere en ook vettere songs..

Ozric Spacefolk
Er spelen toch wel echt weer topdrummers mee: Mike Sturgis, Simon Phillips en Vinnie Colaiuta. Chris Slade gaat ook wel, maar is toch een beetje een houthakker.

Ozric Spacefolk
Free is het prijsnummer op deze plaat. Heerlijk upbeat gedrumd door Simon Philips en een zindere gitaarsolo (helaas niet erg op de voorgrond gemixt) van Ian Crichton van Saga.

You're the Stranger is erg mooi met Elliot Randall, Mike Sturgis en Luis Jardim. Het nummer had zo op Arena kunnen staan.

avatar van Sebashuis
Brrr! en op dit soort momenten begint Musicmeter echt te werken. Weinig te vinden van Aura op het www maar hier is genoeg.

Ik leek wel gek! toen ik dacht dat "de andere Asia zanger" zou onderdoen voor Wetton, misschien zelfs in tegendeel? John Payne weet wat hij doet en zijn baslijnen zijn goed en hij is actief bezig . Downes is ook beter dan als ik hem ken en de lijst van gitaristen mag er ook zijn (al ken ik ik ze, op Howe na, niet allemaal. Nu dus wel in ieder geval )

Under the Gun was het eerste nummer wat ik hoorde en sloeg in als een bom, en die tekst erbij Ik was gelijk verkocht en ben benieuwd en bezig met luisteren.

avatar van Bluebird
Ik heb me bij deze ook maar eens bewust aan het Asia van Payne gewaagd. Gezien de positieve kritieken leek me dit de beste kennismaking. Met 3 bonustracks, dus zonder het laatste 14 minuten durende epos. Mis ik daar wat aan? Anyway, u hoort er nog van.

Edit: Ben zeer aangenaam verrast. Op het redelijk progressieve ''Free'' na waar het meeste vuurwerk in zit krijg je een verzameling zeer smaakvolle, hoogwaardige en wat Foreignerachtige AOR ballads op het menu waar veel fraais tussen zit. John Payne vliegt ook nergens echt uit de bocht wat ik hem lang geleden op eerdere albums wel pijnlijk heb horen doen. Een heerlijke plaat waar niemand zich een buil aan kan vallen die iets met deze muziekstroming heeft. 4 sterren.

avatar van Bluebird
Noemde ik Foreigner? Ik bedoelde dus Toto.

Het ijs is dan toch gebroken. Niet alles zal me waarschijnlijk kunnen bekoren maar ik ga als verstokt Wetton fan de overige Payne-Asia albums ook zeker een kans geven.

avatar van The Wep
Ik ben een fan van de originele line-up en de laatste 3 albums (Phoenix, Omega en XXX) zijn voor mij een genot. Toch wil ik meer weten/luisteren van de "andere Asia". Dit album moest ik luisteren gezien de berichten. Aura is zeker een sterk album en ook heerlijk om naar te luisteren, maar....... had maar de bandnaam Asia gewijzigd in ?????. Onder de naam Asia wordt het altijd vergeleken met de originele Asia en dat moet dus niet. Dit album staat zeker op zich zelf en is een genot om naar te luisteren, maar had dus geen Asia moeten heten !

avatar van Bluebird
Je zult er van opkijken maar er bestaat naast de huidige originele lineup nog een 'Asia featuring John Payne' met als enige verschil dat Geoffrey Downes er uiteraard niet meer in zit. Ten tijde dat Wetton uit Asia stapte en Payne de nieuwe zanger werd zag men geen reden de bandnaam aan te passen. Nu is dat echter wel het geval.

ASIA Featuring John Payne Official Website | Classic and Modern Progressive Rock - asiaworld.org

avatar van bikkel2
Altijd merkwaardig dat exleden dit doen besluiten. Gebeurt wel vaker trouwens.
Payne vond zijn lidmaatschap toch kennelijk van dien aard dat hij de naam Asia maar meenam.
Toch wel een aangename zanger om naar te luisteren, heeft een goede strot voor het wat stevigere spul.

avatar van BlauweVla
Na het debuut is dit met favoriete Asia album!

Ozric Spacefolk
Op Geoffrey Downes na, heeft John Payne meer nummers ingespeeld en aangedragen dan elk ander lid.

Het is, dat de oorspronkelijk Asia nu alweer 3 platen uit heeft (die ik overigens beneden peil vindt), anders zou je kunnen zeggen dat Asia niet eens bestaansrecht heeft zonder Payne.

Payne is zo schoftelijk behandeld door Downes, toen hij Wetton/Palmer/Howe terughaalde.
Die arme Payne (met zijn geweldige stem en baswerk) heeft nog geprobeerd met GPS een nieuwe band te starten, maar hij komt bijna niet meer aan de bak.

Met Aura, Aria en Arena (en Silent Nation een beetje) heeft Payne-era Asia een rits prachtige AOR/Symfo platen afgeleverd waar Wetton nog wat van kan leren.

Uiteindelijk heeft Wetton-Asia maar één goede plaat afgeleverd.
Dus het commentaar op Payne mag best iets minder.

avatar van Bluebird
Ja, ik ben Payne beslist meer gaan waarderen. Die stopt toch duidelijk meer soul en muzikaliteit in zijn werk dan Wetton die ik het overigens ook nog steeds niet slecht vind doen maar ja, dat blijft nou eenmaal jeugdsentiment en zo'n man blijft je dan ook achtervolgen denk ik zo.

Ozric Spacefolk
Ik heb nooit begrepen hoe een man die Red (King Crimson) of UK en Danger Money (UK) met wangedrochten als Alpha (Asia) of Wetton Manzanera kon komen.

Die Wetton was zo ontzettend hitsingle-gericht. Hij heeft de band ook verlaten omdat het niet succesvol genoeg zou zijn.

Nu hij bejaard is, is het opeens wel goed. Hij lijkt mij een onwijze eikel.

avatar van Bluebird
Wetton drijft nou eenmaal op een veel grotere fanbase dan Payne en zal daarom zijn koers ook niet zo snel veranderen en de prog meer als een nevenfunctie gaan zien denk ik. Volgens een interview met Steve Hackett gaat er nog een Genesis Revisited Pt. 2 verschijnen waar hij weer aan mee gaat werken. Verder is het idd een onwijze bejaarde eikel die ik desondanks toch nog een warm hart toedraag.

avatar van horned_reaper
Jullie onderwaarderen het nummer 'Wherever you are' wat ook een FANTASTISCH nummer is!