J.J. Cale - Roll On (2009)

Rock / Roots
Label: Rounder

1. Who Knew (3:30)
  2. Former Me (2:48)
  3. Where the Sun Don't Shine (3:07)
  4. Down to Memphis (3:05)
  5. Strange Days (3:10)
  6. Cherry Street (3:43)
  7. Fonda-Lina (3:20)
  8. Leaving in the Morning (2:37)
  9. Oh Mary (3:34)
  10. Old Friend (3:55)
  11. Roll On (4:43)
  12. Bring Down the Curtain (2:51)
J.J. is inmiddels 70, maar hij kan het nog steeds. Erg lekker plaatje.

avatar van heicro
Wat? Een nieuwe J.J. Cale?

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Het, komt die ouwe snaak ook weer met een nieuwe plaat? Ik hoop dat het beter wordt dan zijn vorige, de samenwerking met Clapton.

avatar van Madjack71
Titelnummer Roll On sluipt soepeltjes mijn gehoor binnen. Dus als dat een voorbode is, heb ik er wel zin in.

avatar van heicro
Toen hij het schitterende Naturally in 1971 uitbracht was ik verkocht.
Daarna kocht ik nog 4 opvolgende albums en ik genoot iedere keer weer van zijn met roots doordrenkte muziek. Tegelijkertijk vond ik 5 albums genoeg en haakte ik af. Ik kocht geen nieuwe J.J. Cale's meer.

Nu 30 jaar na dato is er dus weer een nieuwe Cale uit.
Tegenwoordig download je al dan niet tegen betaling en is het makkelijk om alvast een release te beluisteren voordat je tot een eventuele aanschaf overgaat.
Tot een aanschaf gaat het er niet van komen, want hoezeer ik hem ook bewonder, deze man treed in herhaling en zijn songs worden er niet beter op. De hele cd is geroutineerd geproduceerd, daar niet van. Zijn gitaarwerk is wederom prachtig en toch het raakt me niet.
Dat doet Naturally, zijn meesterwerk nog steeds wel.

Er zit wat in heicro. J.J. levert op zich altijd kwaliteit, maar verandert ook niet echt. Altijd in diezelfde (heerlijke) stijl. Het is leuk om een aantal albums te hebben, maar in principe is een greatest hits net zo goed.

avatar van Bombong
J.J. Cale is weer helemaal terug! Al bij de eerste luisterbeurt hoor ik dat dit de beste is sinds Closer to you, en die is inmiddels 15 jaar oud. Cale klinkt soberder, intiemer en gewoonweg veel geinspireerder dan de afgelopen jaren.

Ik denk dat Cale bij het samenstellen van de restjes-cd Rewind uit 2007 zelf ook tot de conclusie kwam dat veel oude nummers die destijds niet goed genoeg waren om de LP te halen, eigenlijk veel beter waren dan zijn nieuwe nummers. En dat heeft hem gelukkig enorm geinspireerd om weer een erg goede plaat te maken.

Ik volg Cale al sinds circa 1977 en heb al zijn LP's/CD's. Mensen die beweren dat zijn platen allemaal ongeveer hetzelfde klinken en dat als je er één hebt, je ze allemaal hebt, weten écht niet waar ze het over hebben.

avatar van SemdeJong
Wow. Dit klinkt echt geweldig. Zeer mooie ruimtelijke opname en lekkere vlotte muziek.

zo

eerste luisterbeurt zit er op

wat kan je ervan zeggen:

dat het meer van hetzelfde is, dat dat geen ene moer uitmaakt, sterker, dat dat is wat ik wil horen van Cale

from tulsa vond ik zwak, deze is dik in orde, een heel scala aan instrumenten komt voorbij en Cale doet wat ie moet doen en wat wij allemaal willen dat ie moet doen

een 4, maar wordt vast een 5

avatar van Madjack71
Kort maar duidelijk dat is Joy

Fijn dat je er weer bent.

danku

op de fiets ook lekker trouwens

Joy
hoe kan het toch dat een in de basis standaard cale nummer als cherry street, door cale al tig keer opgenomen en gespeelt , toch weer verfrissend en als een klok klinkt

das kunst;)

beaster1256
gewoon een hele goeie jj cale , één van zijn betere , zeer sfeervol en eindelijk betere songs dan zijn vorige ,

70 is prachtig , en jj , hij sloefte verder , ik heb trouwens een dvd van jj cale on the road en die is half live werk half docu on the road , en ik kan hem iedere jj cale fan warm aanbevelen

Father McKenzie
Die Jean Jacques blijft zijn fans ook altijd maar op kosten jagen.... hihi.

Neen, ik heb de plaat nog niet gehoord, las er enkele recensies van die redelijk positief zijn.... ach, aan een plaat van JJ ben je nooit echt gekloot, ik tik deze nog wel eens op de kop.

raar dat hij zo weinig in de updates opduikt, en ja... 15 stemmen tot nu toe, echt veel is dat niet.
Het Radioheadvolkje kent dit niet meer, vrees ik.

avatar van Janhero
Tis weer echt J.J. Niks nieuws maar wel lekker. Sommige nummers zijn voor mij te kort. Gelukkig past het volgende nummer er gewoon weer bij. Gaat zo lekker in de auto of op de fiets.
Hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf, hakkepuf enz........

avatar van the hustler
Father McKenzie schreef:
Die Jean Jacques blijft zijn fans ook altijd maar op kosten jagen.... hihi.

De echte naam van J.J. is John W. Cale. In de begindagen trad John eens op in de Whisky A Go-Go, Los Angeles. Toevallig speelde daar toen ook The Velvet Underground, wiens bassist ook John Cale heette. De eigenaar van de club zei tegen John dat hij hem J.J. ging noemen, om verwarring tegen te gaan. John repliceerde dat hij hem gelijk wat mocht noemen, zolang hij maar betaald werd om te spelen. En zo ontstond de naam J.J. Vergeet dat Jean Jacques gedoe dus maar.

avatar van Vortex
beaster1256 schreef:

Hmm... Sounds good! Zodirect eens kijken waar dat te krijgen is. Enige jaren terug was er in 'Het uur van de Wolf' een docu over JJ Cale op tv. Dat was echt schitterend relaxt. Hopelijk wordt die nog eens uitgezonden.

En ja ook ik heb JJ Cale in de auto liggen als dan de zon schijnt gaat het raam omlaag en de route wordt dan binnendoor over de kleine wegen langs de Hollandse velden. Laaaiidback!

avatar van jeroenheinz
Vortex schreef:

Heb deze nu voor de eerste keer op staan en klinkt inderdaad weer erg laidback . Heerlijke plaat dus voor deze tijd van het jaar. Tot nu toe hoor ik nog niks vernieuwends, maar heb eigenlijk een lichtelijke hekel aan die term. J.J. Cale doet gewoon waar die goed in is en dat mag hij blijven doen tot hij er bij neervalt. Beoordeling volgt later, maar die zal wel positief zijn verwacht ik.

avatar van Bartjeking
laidback, relaxt, ontspannen...voortkabbelende beekjes met springende forellen, hommels op een struik, een sigaar met een goed glas whiskey, ontstressen, wapperende zomerjurkjes. Het zit er allemaal weer in bij deze plaat van J.J Cale, precies wat ik hoopte en van hem verwachtte. Volgens hem is het waarschijnlijk zijn laatste kunstje geweest, maar laten we hopen van niet want die beelden hoop ik nog vaker op te kunnen roepen.

avatar van Bombong
Bartjeking schreef:
Volgens hem is het waarschijnlijk zijn laatste kunstje geweest,

Waar heeft hij dat gezegd? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Tegenwoordig gaat elke muzikant toch door tot aan zijn dood. Het idee uit de jaren '50 en '60 dat je op een bepaalde leeftijd moet stoppen is al lang door iedereen verlaten.

Joy
minpunt, de teksten, hij kan beter , maar we zien het door de vingers

avatar van George
De plaat met Eric Clapton viel mij eerlijk gezegd wat tegen.
Een nieuwe plaat in de winkel van J.J.Cale , 70 jaar inmiddels , riep bij mij onwillekeurig de gedachte op van ; wordt het niet allemaal een beetje teveel J.J. ?
Bij de eerste oppervlakkige beluistering van ' Roll On' werd ik daarin , leek het , bevestigd. Onmiskenbaar Cale , relaxed , maar ik heb al zoveel van die man en wat moet ik dan nog met zijn
nieuwste ?
Soms heb je het mis. Soms heb je het lelijk mis.
Dat overkwam mij bijna met Cale's nieuwste product.
Roll on bevat louter sterke songs die de vergelijking met zijn
' klassieke albums ' glansrijk doorstaat. Ik reken het album tot een van de allersterkste die J.J. Cale heeft uitgebracht.
Zoiets had ik , alweer eerlijk gezegd , nooit verwacht.

Father McKenzie
Sir George, ik zat net nog stukjes van To Tulsa and Back, zijn vorige te beluisteren, en besloot om maar héél dat album naar mijn i-tunes te rippen, zo verdomde goed.
En nu zit jij mij weer lekker te maken voor zijn laatste plaat, zo blijven we bezig natuurlijk...
Om maar te zeggen dat ik er wel weer zal achteraangan. Maar tegenwoordig wacht ik een klein jaartje af, recent uit betekent ; te duur.
Even wachten en die worden gauw goedkoper. Vond vandaag wat oude Nick Caves en Tom Waitsen vor om en nabij de 5 of 6 € het stuk in Mediamarkt.

Dus deze komt zeker wel eens een keer langs, ondertussen doe ik het met zijn oud werk, zijn prima vrzamelaar "Anyway the Wind Blows" en To Tulsa and Back, waarvan Blues for Mama nu in mijn zotte kop blijft hangen...

avatar van George
Roll on , Father , Roll on !!!!

YouTube - JJ Cale - Roll on

Father McKenzie
Ik vind ons beider avatars er op vooruitgegaan... woef!

Father McKenzie
Met dank aan George uit Groningen; dit copietje liet me zingend huiswaarts keren, vorige maandag....
Lekker plaatje, de meester van de laidback blijft toch kwalitatief sterke platen afleveren, ik kan dit genieten van voor naar achter en weer terug, dit is.... zalig, gewoon zalig!

avatar van Lennonlover
Heb hem voor de eeste keer hélemaal van voor naar achteren afgspeeld. Hij valt ontzettend goed mee. Héérlijke plaat. Old Friend is een nummer die me dit keer is opgevallen. Prachtig

Roll on!

avatar van Lennonlover
Niets nieuws onder de zon met dit album. Maar wat blijft die man toch mooie, goede, nummers schrijven. En dat is, wat mij betreft, uiteindelijk wat telt. De 70 voorbij maar het is er op geen énkel vlak aan te hoor. Ik wacht ongeduldig op zijn volgende plaat!

0,5*meer

-> 4,5*

toppers hierop zijn Roll On, Old Friend en Donw to Memphis.

avatar van judgepaddy
Vanmiddag, aardig brak uit mn bed gerold. Ik kijk naar buiten en het is warm weer. Dacht ik gelijk: Cale.
Op ons terrasje, muziek van deze plaat stroomt relaxed naar buiten
Kop koffie, hond voor pampus aan mn voeten, af en toe amateuristisch wat mee pingelen op mijn gitaar.
Was elke dag maar zo

Lennonlover schreef:

Ik kan daar weinig aan toe voegen. na lange tijd deze prachtplaat nog eens uit de kast getrokken, deze artiest is dus als goede wijn... Juist!