Kyteman - The Hermit Sessions (2009)

Hip-Hop / Jazz
Label: Kytopia

1. Intro - Allstars Anthem (1:34)

met Paradox

2. She Blew Like Trumpets (3:19)

met GMB

3. Une Seule Fois (4:00)

met ReaZun

4. No More Singin' the Blues (3:22)

met Omar Soulay

5. City Is Burning (3:55)

met ReaZun en Paradox

6. Blow the Whistle on 'Em (4:40)

met Blaxtar

7. Sorry [Live @ Tivoli] (2:38)
  8. Pitchblack Darkness (4:12)

met ReaZun en Paradox

9. Stand for Something (4:17)

met Bang Bang

10. IT Circus (NOT) (3:20)

met Unorthadox

11. We Know You Know (4:47)

met ReaZun en Paradox

12. U-Town University (2:53)

met Double G, Paradox, ReaZun, King Jule en Master Surreal

13. Peace Without the Rest (3:23)

met Paradox

14. Outro - Marching Band (0:40)
avatar van BoordAppel
Het doet mij echter sterk denken aan de Eindhovense band BEEF. Ook met blazers, ook hip-hop en mix aan stijlen, ook zonnig en ook heel relaxed.

Nu ken ik geen enkel volledig album van BEEF maar volgens mij is dat reggae. Heeft Kyteman daar overigens ook niet een moppie mee staan blazen?

Ik voorspel hierbij alvast een niet overdienstelijke eerste CD, gerommel onder de bandleden, dan een tweede misser van een CD en Kyteman wordt opgeheven.

Kyteman is een persoon. De persoon die alles op deze plaat zelf heeft ingespeeld dus met die ruzie zal het wel meevallen denk ik .

Kos
Wat een enorme hype hangt er rond deze kerel zeg.

RedLightCityBoy
Had ik het 2 dagen terug toch al door.

avatar van Rhythm & Poetry
Het is dan ook in potentie een zeer interessant project, de uitwerking is helaas wat minder. Qua muziek kun je de vergelijking met PP&P maken en die zijn toch ook erg populair.

Blow the Whistle on 'Em vind ik tot nu toe een van de leukste nummers uit 2009.

avatar van Reijersen
Om even op de BEEF vergelijking in te gaan. Ik dacht meer aan Relax. Niet voor niks de band waar deze Kyteman op de laatste 2 albums de trompet voor zijn rekening nam. Bij optredens van Relax was deze man echt hyper energiek. Ben wel benieuwd dit eens live te zien.

Bij Voicst ging die ook altijd helemaal uit zn plaat. Als hij nou ook de vrouwlijke, blonde blazer van Voicst meeneemt naar zn shows is het helemaal de moeite waard om te gaan kijken.

Maar goed, leuk project wat inderdaad vooral live tot zn recht komt. Wel een gigantische hype ja. 2 concerten in Tivoli binnen no-time uitverkocht, best knap.

Kos
Hij heeft in ieder geval een erg interessante muzikale achtergrond/familie. Hoorde een leuk interview met hem op de radio. Moet hier toch eens achteraan.

avatar van Rrrolf
Ik weet niet wat ik hier van moet denken.. feit is wel dat mr Kyteman overal in de media opduikt en de kritieken lovend zijn.. Vooral live schijnt t indrukwekkend te zijn, maar zijn grote orkesten dat niet altijd? Overigens vind ik het wel wat weg hebben van Pete Philly.

Ik weet nog niet wat ik van t album moet vinden. Heb 'm toch maar aangeschaft enkele uren geleden om eens goed een mening te kunnen vormen.

88Fabian
Heel cool album vind ik,heel orgineel.

avatar van Urbanoetang
Denk dat ik de enige ben die dit helemaal niets vond na het zien van DWDD. Net op zijn myspace nog eens een nummer geluisterd, maar wist het niet lang vol te houden en opnieuw dook dezelfde gedachte op. Te saai, inspiratieloos en makkelijk. Wel erg leuk gedaan met die box, natuurlijk.

Joy
de enige vergelijking met Beef is de kale bassist, voor de rest snap ik die vergelijking niet

ik vind het top, de hele plaat

de energie spat er vanaf tijdens liveshows, zeer aanstekelijk

Mensen, wat komt dit album live goed tot z'n recht

Donderdag was ik er bij in tivoli:) en wat een energie komt er uit kyteman en zijn cornuiten.

Elke nummer is live beter dan dat het op het album staat. Het concert is een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Absolute hoogtepunten:

- It CIrcus: Wat een energie, wat een beat!
- City is Burning
- Blow the Whistle on 'Em. Misschien wel HET hoogtepunt. 21 man live op het podium. A CAPELLA, Damn wat lekker
- Sorry , natuurlijk super afsluiting inclusief kippenvel
- De jamsessie! Heerlijk!

Mensen als jullie de mogelijkheid hebbenom deze energieke samensetlling live te mogen aanschouwen. Wacht niet en ga er naar toe. Kyteman is een topdirigent en Pax is daarbij de ideale rapper! Heerlijke flow!

Het is een hype, maar een terechte!

avatar van miak
Oke dat klinkt goed. Ik ga het volgende week allemaal in de Mezz meemaken.

De cd vind ik tot nu toe wel aardig, leuke melodieën, de tweetalige rap is ook erg tof gedaan. De track met BangBang vind ik tot nu toe nog wel het beste, heerlijke elektronische beat, waar BangBang als het ware overheen preekt.

Ik kijk uit naar volgende week, het beloofd een feestje te worden als ik de rest mag geloven.

Joy
sorry is natuurlijk veeel te kort

magoed, kheb um binnen dus we gaan um eens beluisteren

edit, valtie toch wat tegen

na bekijken van utubespul, live enzo verwachte ik feest

dat viel wat tegen, hooguit 4 nummers die op de plaat ook aardig swingen

kyteman zal het idd moeten hebben van het livewerk

nochtans toch een aardig knappe plaat

In de jaren 90 was Jazz-dance ook erg populair, regelmatig fused with Hip hop. Zo origineel is Kyteman dus ook weer niet. Hij doet het op deze cd op een paar nummers best aardig, maar de helft van het album is te weinig. En als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Guru, dan heeft hij nog een weg te gaan. Maar dat kan nog komen natuurlijk.

Joy
ik dacht, 3 jaar aan gewerkt, dan moet er toch wat geweldigs uitkomen, viel tegen helaas

avatar van pjh1967
Deze cd beoordelen aan de hand van zijn live-reputatie is gelijk aan appels met peren vergelijken. Ik ken alleen dit album en zijn optreden bij DWDD en bij mij wil de hype er niet in. Doet mij idd denken aan de jazz-dance + hip hop uit de jaren 90 die west eerder aanhaalde. Ook van die stroming kreeg ik de kriebels (in negatieve zin). Dit album vind ik saai en inspiratieloos, hoewel de intenties vast goed zullen zijn en knap dat hij alles zelf heeft ingespeeld wil het toch nergens vonken.

dion_odinot
Gister de special edition besteld op plato, vandaag al binnen.

zat er als verrassing nog een kaartje bij:

"you bought my record! actually paid for it, impreesive And not just the ordinary version, nooooo.... you bought the super-duper-muper special edition gift-box thingy! Nice... You know what? I'll give you something in return, Keep it to yourself though, it's only for you! Browse to my website ww.kyteman.com and go to the lab section. Here you can log in with the code attached tot this letter. Then what? See for yourself... Enjoy!

(verwijderd)
hmmm die zat bij mijn gewone versie ook..

dion_odinot
(verwijderd) schreef:
hmmm die zat bij mijn gewone versie ook..

oh, ik dacht ook weer eens speciaal te zijn, maar nee....

zal toch wel iets anders zijn, aangezien dit op mijn kaartje stond:

"nooooo.... you bought the super-duper-muper special edition gift-box thingy"

maargoed niet dat het iets uitmaakt, want op een één of andere manier doet die lab-section van die site het bij mij niet :S

avatar van Mjuman
Voor wat het waard is: deze week staat Kyteman op nr. 1 in de toptwintig van Platomania, Roosbeef staat op 2, U2 op 3, White Light op 4 en The Prodigy op 5.

Enige national trots lijkt me gepast. Plaat: leuk; live: nog leuker. De vergelijking met Jazzmatazz is imo - een kwestie van appels met een hele perenboomgaard - niet erg handig: dat was een speciaal opgezet project, waarvoor een zeer ruim budget beschikbaar was.
Als ooit azijnpissen een olympische sport wordt, moet Nederland met een behoorlijke afvaardiging deelenemen, halen we zeker een aantal medailles.

Bovendien is Benjamin Herman nu met Kyteman e.a. aan het samenwerken - dus wie weet wat voor moois nog volgt.

Mjuman schreef:
- dus wie weet wat voor moois nog volgt.

Relax een beetje Mjuman, ik gaf maar een onderbouwde mening over de muziek van deze man.

Jazzmatazz van Guru noemde ik als voorbeeld uit de jaren '90 van de stroming die ik ook noemde: jazz-dance (vaak) met hiphop. Daar past Kyteman ook in. Binnen die stroming doet hij het best aardig: dat is een beoordeling van zijn plaat. Dat heeft niets met azijnpissen te maken, maar is een waardeoordeel over de songs van hem. Het heeft ook niets met appels en peren te maken, we vergelijken niet jazz-dance met hard rock of zo. Er zijn overigens genoeg wereldalbums gemaakt met een heel klein budget: geld is ook niet alles.

Ook wist ik niet dat als een artiest uit je eigen land, sterker nog: uit je eigen stad komt, dat je dan niet kritisch mag zijn. Trouwens, net als jij eindigde ik mijn verhaal met: wie weet wat voor moois nog volgt. Er zit zeker muziek in.

avatar van pjh1967
Mjuman schreef:

Als ik een album niet goed vind, ongeacht uit welk land deze komt, dan is dit forum de plek om dit kenbaar te maken. Toch? Er zijn trouwens genoeg albums waar ik als Nederlander trots op ben, "11-11" van Voicst, "Live" van Golden Earring, "Weeps" van Daryll-Ann, "CQ" van The Outsiders, "Elevator Tourist" van Seedling, "Mindstate" van Pete Philly & Perquisite om er maar een paar te noemen.

avatar van Mjuman
Heren PJH en West - dank voor de reacties. Op de eerste plaats dat van dat 'azijnpissen' was niet specifiek op jullie posts van toepassing, maar generiek op de negatieve reacties in de trant van 'hype'.

Deze plaat staat inderdaad in de traditie van de cross-over rap/jazz - idd Guru's Jazzmatazz (deel 1 uit '93) en Miles Davis' Doo-Bop uit '92. Mijn punt is dat Guru een veel ruimer budget - en ook betere musici, o.m. Donald Byrd tot zijn beschikking had. Jazeker hij staat in dezelfde traditie, maar budgettair had Guru veel meer ruimte en dat beïnvloedt ook het eindresultaat. Een kamerfilm van Ingmar Bergman zit in hetzelfde genre als de US re-make van Theo van Gogh's Interview - alleen ook daar is het budget niet te vergelijken. En dat maakt de prestatie van Bergman (een film voor ca 30.000 euro) alleen maar sterker.

Ik zie zelf de link met de Jazz Dance/Acid Jazz acts veel minder; enkele uitzonderingen daargelaten (Ronny Jordan) zie ik daar overwegend vrij brave, MOR acts als Incognito, Brand New Heavies, James Taylor Quartet, Urban Species, Des'ree, Omar, Carleen Anderson, Working Week (in zekere zin ook wel) en uiteraard Jamiroquai die in het begin zeker tot die 'stroming' werd gerekend; vrij weinig hip-hop lijkt mij.

Tussen deze acts en Guru en Kyteman kan ik niet echt een link herkennen; ik laat me graag overtuigen als die er wel is. Ik zal mijn waardering iets naar beneden bijstellen - na een 10 - 15 keer draaien komt er een beetje sleet op (het verveelt een beetje). Live is het leuker en krachtiger, maar dat lijkt inherent aan dit soort muziek. Alhoewel het bij Peuple de l' Herbe in Tivoli (Helling) weer heel anders was: wel opzwepend, maar vrij eenvormig en monotoon.

@PJH: grappig van die albums die jij noemt, kan ik eigenlijk alleen die van de Outsiders en Pete Philly waarderen - Darryll Ann heb ik wel een hele goed Byrds zien doen in Stairway; erg knap - en dat geeft maar weer eens aan hoe zeer smaken kunnen verschillen.

avatar van tsjong
Heb het album nu ook, heel andere muziekstijl dan anders. Ga hem nu beluisteren.

avatar van tsjong
Conclusie: té HipHop/Rap, ik houdt wel van wat Jazz en leuke beats, maar de helft van de nummers is gewoon Rap. Dat is niet mijn ding. Ik moet wel zeggen dat je er bij relaxen kan. Een rustgevend en pakkend album. Door de te veel Rap 3 sterren.

avatar van Tha)Sven
Beetje teveel gehyped vind ik toch.. Aardig, maar meer ook niet.

88Fabian
Ik heb mijn stem verlaagd,het album verveeld gauw eigenlijk.

Kos
Leuk plaatje hoor, muv een paar tracks, waarvan vooral U-Town University wel erg kut is.

U-town university is juist het leukste nummer van de cd!