Nu we toch zo fijn herinneringen aan het ophalen zijn aan de stamtafel, wil ik ook wel twee duiten in het zakje doen. Ik beleefde mijn (ook muzikale) tienertijd in de jaren zeventig en haal graag de woorden aan van
Mssr Renard dat het leven toen vooral simpeler was. Dat had voor- en nadelen: in een tijd dat je nog niet kon beschikken over streamingdiensten, YouTube, digitale media (dat woord bestond nog niet eens) en zelfs geen MTV, was het lastig om muziek te beluisteren die niet op de radio te horen of in Toppop te zien was. Je had wel wat programma's die buiten de top-40 om programmeerden, maar vaak op late tijdstippen.
Je had muziekbladen. Die las je (ook niet al te vaak, want je besteedde je zakcentjes het liefst aan platen) en op basis daarvan ging je wel eens een plaat voorbeluisteren op het muziekmeubel in de plaatselijke muziekwinkels (daar had je er in vergelijking met nu dan weer relatief veel van). Dan moest je dus op basis van één keer luisteren - vaak slechts enkele tracks - een besluit nemen.
Verder was je afhankelijk van wat vrienden in huis haalden of waar ze je over tipten. Ook ik had in mijn geboortedorp gelukkig een coulante platenhandelaar. Als ik met een groepje vrienden binnenliep en we besloten tot de aanschaf van één langspeelplaat, was zijn niet van ironie gespeende commentaar: 'Dat wordt dan één plaat en vier cassettebandjes, neem ik aan.'
Volgens mij gunde hij ons dat omdat hij wist dat we een groot deel van ons zakgeld toch wel bij hem kwamen besteden. En misschien zag hij ook al aankomen dat regelmatig muziek consumeren zou leiden tot een levenslange verslaving.
Dat gebrek aan opties maakte de keus erg beperkt, al heb ik dat zelf nooit zo ervaren. Maar het was natuurlijk niet te vergelijken met de overdaad waar je tegenwoordig mee geconfronteerd wordt - en die op zich ook een nadeel kan vormen in de zin van keuzestress. Groot voordeel van de huidige tijd is natuurlijk dat je alles gratis tot je kan nemen. Althans, je kunt de muziek 'huren'. Wil je het aanschaffen, dan betaal je tegenwoordig vaak de hoofdprijs.
Back on topic: wat ook speelde in die tijd, was dat er een grote kloof gaapte tussen (vooral) rockmuziek en discomuziek. Ook soul en funk werd door de 'rockisten' vaak op één hoop gegooid met die vermaledijde disco - die je toen werkelijk overal hoorde, want disco was in de jaren zeventig dé rage. Gek genoeg heb ik me daar nooit zoveel van aangetrokken: ik kocht zowel funk en disco als pop, singer-songwriter- en (hard-)rocksingles en -albums. Maar veel vrienden en klasgenoten moesten daar niks van weten; die vonden dat wel een beetje raar.
Mothers Finest was bij mijn weten de eerste die die streng afgebakende grenzen doorbrak. In die zin waren ze voor mij een sensatie in 1978. Ik ben ze er nog altijd dankbaar voor.
'So go on and play your disco music
we're gonna rock and have a whole lot of fun'